Čista preproga - nasveti za čiščenje

Preproge ne moremo rešiti pred nezgodami in zunanjimi vplivi. Polita pijača, raztresena hrana, prah, drobni delci, ki jih v hišo prinesemo s čevlji, ...to je le par razlogov za nečisto preprogo. Četudi ste previdni in še posebej pozorni na čistočo svojega doma, času in umazaniji, ki jo prinese s seboj ne morete ubežati. Ne pozabite niti, da tudi hišni ljubljenčki prispevajo svoje, ne glede na to, kako močno se trudite očistiti njihove tačke pred vstopom v stanovanje.

Številne nezgode in umazanijo lahko učinkovito odstranimo sami. S spodnjimi nasveti boste preprogo ohranili v njenem najboljšem izgledu.

  • Sesajte najmanj enkrat na teden

Več časa, ko se zadržujete v prostorih s preprogami, pogosteje jih morate sesati, saj se v njih hitro naberejo drobni in grobi delčki, ki lahko tkanino poškodujejo. 

  • Neprijetne vonjave

Proti neprijetnim vonjavam pomaga pecilni prašek, ki ga nanesete na madež, ali mešanica kisa in tople vode, ki jo nanesete na krpo in položite na madež. Umazan ali polit del poskusite ščistiti še s hladno vodo. 

  • Popivnajte, ne drgnite

Ena izmed najbolj pogostih napak, ki jih lahko naredimo v želji, da bi odstranili umazanijo s prepoge, je drgnjenje njene površine. Na ta način povzročite, da se drobni delci še bolj zarinejo med vlakna, ki jih hkrati z drgnjenjem tudi poškodujete. Namesto tega nanesite čistilno raztopino na čisto krpo, papirnato brisačo ali gobo in z občutkom popivnajte površino. Pazite, da pivnate vedno od zunanjosti proti notranjosti, saj lahko v nasprotnem primeru razširite madež.

  • Uporaba gazirane vode

Zagotovo ste že slišali, da lahko z gazirano vodo odstranite madeže, vendar se morate pri tem držati pravilnega postopka. Za navlažitev madeža uporabite čisto krpo prepojeno z gazirano vodo. Pogosto to ne bo zadostovalo, zato v enakem razmerju zmešajte kis in vodo in ju nanesite na madež s pomočjo pršilca. Pustite učinkovati 10 - 15 minut, nato pa s čisto krpo ali gobo popivnajte površino. Možno je, da madež ne bo povsem izginil, morda boste morali proces nekajkrat ponoviti. Nato na hitro splaknite površino s toplo vodo, da odstranite kiselkas vonj. Z roko pogladite niti v preprogi v njihovo naravno pozicijo, nato pa nanjo položite bele papirnate brisačke in jih obtežite, da bodo do konca vpile vlažnost.

  • Pena za britje

Slišati je nenavadno, a je precej učinkovita za čiščenje preproge. Nanesite peno za britje naravnost na madež in jo pustite učinkovati vsaj 30 minut. Po tem času jo popivnajte s suho krpo. Za dokončanje ponovno v enakem razmerju zmešajte vodo in kis ter sledite navodilom zgoraj.

  • Detergent za posodo

Tako kot je učinkovit za odstranitev maščobe s krožnikov in loncev, detergent razmasti tudi mastno površino na preprogi. Za čiščenje preproge dodajte detergent vodi in mešanico s pršilom nanesite na madež. Pustite učinkovati 10 - 15 minut nato popivnajte s čisto belo krpo. Morda boste morali postopek ponoviti.

  • Odstranitev krvavega madeža

S pomočjo vodikovega peroksida lahko očistite umazano površino. Najprej omilite madež z mešanico vode in blagega čistila ter poizkusite čim več krvi odstraniti že s papirnato brisačko. Na preostanek madeža nanesite vodikov peroksid, ki se bo takoj po stiku s krvjo začel penit. Pustite učinkovati, nato pa popivnajte krvavi madež s čisto belo krpo.

  • Odstranitev žvečilnega gumija

Ni ravno pogosto, ampak se zgodi, da žvečilni gumi konča na tepihu. Najboljši način za odstranitev je, da ga zamrznete, saj na ta način ne bo povzročal težav z lepljivostjo. Učinkovito bi ga zamrznili s tekočim dušikom, ker pa ga običajno nimamo pri roki, si lahko pomagate z ledenimi kockami. Ko je žvečilka dobro zamrzjena jo z žlico privzdignete tik ob stiku z žvečilnim gumijem. Če boste previdni in natančni, se vaš poseg po končanem delu ne bo poznal.

  • Odstranitev voska

Vosek, ki v nezgodi kapne s sveče, se hitro in trdno ugnezdi med niti preproge. Najlažje ga odstranite s toploto. Preko voska položite krpo ter vse skupaj segrejte z likalnikom, dokler se vosek ne zmehča. S preproge ga odstranite z jedilnim nožem. Da bi odstranili tudi drobne delce, ki bodo ostali na preprogi, preko madeža položite papirnate brisačke ter ponovno segrevajte z likalnikom. Vosek se bo stopil in prilepil na papir. Pazite, da ne segrevate predolgo, saj boste v nasprotnem primeru poškodovali preprogo. Prav tako uporabite bele krpe, saj sicer tvegate prenos barv na preprogo.

Uporabni nasveti

Svet preprog je svet udobja in topline

Vpliv barve, osvetlitve, temperature,...

Kakšne talne obloge izbrati?