Vpliv barve, osvetlitve, temperature,...

Ste vedeli, da barve vplivajo na naše počutje? Pri tem je osebni odnos do barv odvisen od številnih dejavnikov, kot so značaj, starost, spol, razpoloženje, moda,...Z barvo lahko pričaramo posebno vzdušje ter z njo poudarjamo ali prikrivamo dejansko velikost prostora. Hladnejši toni so tisti, ki pomirjajo in sproščajo, povečujejo prostor ter elemente v prostoru oddaljujejo. Toplejši toni pa navidezno zmanjšujejo prostor ter zbližujejo elemente. Barva sivke, svetlo siva, svetlo modra...so zato primerne tudi za spalnico. Za poživitev in prijeten občutek pod nogami tla prekrijte z živahno mehko preprogo. Prostore, namenjene druženju, odenite v toplejše barve ali jih popestrite s slikovitami tapetami.

Osnovne značilnosti barv

Rumena barva predstavlja kreativnost in izžareva vedrost in svetlost, zaradi česar rumene barve povezujemo z mladostjo, igrivostjo in radovednostjo. 
Zelena je barva potrpežljivosti. Predstavlja naravo, srečo, varnost ter ravnotežje. Izbrani zeleni odtenki nas lahko hkrati umirjajo ali poživljajo.
Modra izžareva modrost in razvoj. Povezuje nebo in vodo ter nas vodi v razmišljanje, svobodo in globino. Poznamo jo tudi v vlogi avtoritete, čistoče ter zaščite.
Oranžna pomaga vzpodbujati ustvarjalnost ter hkrati odseva udobje, okus, aktivnost, komunikacijo ter navdih.
Vijolična je barva inteligence in čustev. Izraža občutek razkošja, prestiža, ženskosti ter hkrati nežnosti.
Rdeča barva deluje strastna, drzna ter hkrati nevarna. Pomeni energijo, vitalnost, hitrost, dinamičnost.
Rožnata deluje barva zabave, igrivosti, pozitivizma, nežnosti in ženskosti.
Zlata in srebrna izražata hlad in dragocenost ter temu posledično predstavljata prestiž.

Pri urejanju doma veliko pozornost namenjamo barvi sten, pri čemer radi pozabimo, da je treba misliti tudi na barvo talne obloge. Možnih je kar nekaj izbir. Tla se morajo ujemati z stenami, arhitekturo, pohištvom, hišnim tekstilom in barvno shemo doma. Če boste v trgovini izbrali talne obloge, ki so vam všeč, pri tem pa ne boste razmislili o domu kot celoti, boste zagotovo razočarani nad končnim videzom. Kadar želite tla poudariti, se odločite za močnejše odtenke, kadar pa želite, da sta bolj opazna pohištvo in dekoracija, naj bodo odtenki bolj nevtralni.

Preden se odločite za barvo talne obloge, se s prodajalci dogovorite za vzorce in jih odnesite domov. Vzorec položite na tla in si ga oglejte pri dnevni svetlobi ter zvečer pod umetno svetlobo luči. Preverite, kako je barva videti ob stenah, ob pohištvu, ob prehodu iz enega prostora v drugega (še zlasti, če so talne obloge iz prostora v prostor različne oziroma kombinirate več barv in materialov).

Prijetna temperatura in osvetlitev prostora

Poskrbite, da bo temperatura v prostorih vašega doma vedno prijetna in v skladu z letnim časom ter priporočili, zrak pa svež in ne preveč suh. Prostore redno zračite. K bolj čistemu zraku bodo prispevale tudi rastline, ki jih v stanovanju ni nikoli preveč. Priporočene temperature prostorov so najvišje za otroške sobe,v katerih se otroci igrajo in učijo, kjer je primernih čez dan 22 stopinj, od 22 do kar 24 stopinj pa je prava temperatura za kopalnico, sledijo dnevni prostori, nato kuhinja. Od bivalnih prostorov naj bo najhladnejša spalnica (16-18°C), saj bo le tako vaš spanec kakovosten.

Svetloba je klučnega pomena za naše dobro počutje, saj uravnava telesne funkcije in normalno delovanje biološke ure. Znano je tudi, da ustrezna izpostavljenost naravni svetlobi pripomore k učnemu uspehu otrok. Zato se ne bojte svetlobe, ki pronica skozi okna. Ne pozabite tudi, da barva tal nekoliko zbledi, če so tl+a izpostavljena neposredni sončni svetlobi. 

Posebno pozornost velja nameniti temperaturi tal. Pri klasičnem ogrevanju nas pozimi lahko hitro zebe v stopala (temperatura 15 do 18 stopinj), kar povzroči splošen občutek pomanjkanja toplote, zato je pač potrebno obuti copate. V hišah in stanovanjih s talnim ogrevanjem, pa je treba poskrbeti za prav nasprotno – da temperatura tal ni previsoka. Priporoča se temperatura tal 25 stopinj, še zlasti v prostorih, kjer se veliko zadržujemo ali kjer se otroci igrajo na tleh.

Kotiček za sproščanje in materiali

Poiščite svoj najljubši prostor v stanovanju in ga spremenite v oazo miru, kotiček za sproščanje, kjer boste počivali, brali, sanjarili in našli navdih. Vanj si postavite udoben naslanjač, toplo idejo, knjige,...

V zadnjem času so izjemno priljubljeni dodatki iz kovin, kot so baker, medenina, bron. K toplini doma obutno pripomore tudi les, pa naj bo v obliki pohištva, talnih oblog, tramov,...

 

Uporabni nasveti

Gradnja ali prenova doma?

Če se lotevate gradnje ali obnove, morate temeljito razmisliti o svojih potrebah, željah in pričakovanjih. Tovrstni projekti niso poceni in zahtevajo tudi odrekanje.

Kakšne talne obloge izbrati in kako jih vzdrževati, če živite s hišnimi ljubljenčki

Ko hišni ljubljenčki živijo v stanovanju, je ključno vprašanje higiena in materiali v notranjih prostorih.

Nakup preproge in priporočila

Barva, velikost, vzorec, material,...to so le nakateri dejavniki pri izbiri preproge.

Čista preproga - nasveti za čiščenje

Metod za čiščenje preprog je več, pogosto pa si lahko pomagamo z domačimi sredstvi, ki jih običajno najdemo v vsakem gospodinjstvu.

Pomembna odločitev, ki bo bistveno pripomogla k udobnejšemu bivanju

Topla ali hladna ... Mehka ali trda ... Gladka ali hrapava ... Iz naravnih ali umetnih materialov ... V najrazličnejših barvnih odtenkih ... 

Ko parket potrebuje osvežitev

Najprej se je treba vprašati, katere vrste parketov je smiselno obnavljati.