Kakšne talne obloge izbrati?

Parket je večno eleganten

 

Zanimate se za tla, ki so elegantna, imajo dolgo življenjsko dobo in so enostavna za vzdrževanje? Lepota in uporabnost parketa sta večni. Pravilno položen in ustrezno negovan parket lahko svoj videz in funkcionalnost obdrži leta in leta.

 

Za pravilno izbiro parketa se je dobro posvetovati s strokovnjaki, ki jih v Kemoplastu v svojih razstavno - prodajnih salonih imamo in poznajo prednosti in slabosti različnih vrst lesa. Za bolj obremenjene dnevne prostore se izberejo trše vrste lesa, kot so hrast, akacija in oreh. Barve lesa so že znotraj ene drevesne vrste zelo raznolike zato je najbolje izbrati po dovolj velikem vzorcu parketa. Les s časom spreminja barvo, najbolj izrazito v začetnem obdobju, takoj po vgradnji. Ker je les naraven material, ni mogoče zagotoviti, da bo barvni odtenek lesa, ki ste ga izbrali, popolnoma enak dobavljenemu parketu.

 

Parket ocenjujejo proizvajalci glede na zunanje - estetske značilnosti, kot so tekstura, grčavost, beljava, prisotnost smolnih kanalov, barvne variacije ipd. in ga na podlagi internih ali javnih standardov uvrščajo v različne razrede. Te oznake se nanašajo le na videz povšine in nimajo nobene zveze s kakovostjo izdelave parketa. Les je higroskopičen in se dimenzijsko spreminja na relativno vlažnost v zraku in vlago v gradbeni konstrukciji. Za talno gretje sta najmanj primerna bukev in javor, najbolj stabilni so večslojni parketi. Parkete priporočamo za prostore, kjer je sorazmerno stabilna klima.

 

Parket je lahko lakiran ali oljen. V Kemoplastovem programu boste našli parkete, ki jih ni treba premazovati ali polirati - velja za lakirane površine. Oljeni parketi so obdelani s 100-odstotnimi čistimi naravnimi olji. Ozaveščeni evropski proizvajalci opuščajo parkete iz različnih vrst tropskih lesov, saj se usmerjajo k ohranjanju narave in skrbi za ohranitev deževnih gozdov. V prodajnem programu boste našli tudi "tihe" in "zdrave" parkete. Tihi absorbirajo zvok, ki nastane v prostoru in izolirajo hrup proti spodnjim prostorom. Zdravi so antistatični, antibakterijski, antialergijski in zračni.

 

Parket je občutljiv tudi na sončno svetlobo, še posebej svetel les in tropski lesovi, ki imajo dodana barvila. Tak les rad obledi. Hkrati pa je parket edina talna obloga, ki jo je mogoče obnoviti v tolikšni meri, da dobi videz novega.

 

Poleg stanovanj se parket lepo poda v različne kulturne ustanove, pisarne, vrtce, šole... z leti uporabe pridobi rustikalno noto, ki še poudari njegovo estetsko vrednost.

 

Laminat - konkurenca in nasprotje parketu

 

Čeprav velja za največjo konkurenco parketu, je laminat v nekaterih pogledih tudi njegovo pravo nasprotje. Je talna obloga narejena iz ostankov lesa, dodane pa so umetne mase. Ni ga treba brusiti in lakirati ter ga je enostavno vzdrževati. Primeren je za funkcionalne prostore, kot so na primer otroške sobe, kjer boste s pestro izbiro lesov in trpežnostjo uresničili otroške sanje. Laminati v našem prodajnem programu so vodilni v svetovni konkurenci in so odporni na udarce, praske in imajo zaščitene robove enako kot je zgornja plast laminata. So termično prevodni, antistatični, slabše gorijo in ne vsebujejo formaldehidov. Laminat je primeren za prostore s talnim gretjem.

 

Pod laminat je pametno položiti zaščitne folije in različne pene, ki znižajo glasnost laminata in so dober toplotni izolator. 

 

Za namembnost prostora so različni razredi obrabe. Danes so že skoraj vsi laminati v razredu 31, najboljši pa so v razredu 32 in 33. Višji razred pomeni manjšo obrabo in je namenjen zelo obremenjenim prostorom, kot so pisarne, restavracije, trgovine, hotelske sobe...

 

V Kemoplastovem programu boste našli vse v razredu 32. Impressive Ultra (Quick-Step) pa tudi v razredu 33, ki ima tudi posebno zaščito HydroSeal za mokre prostore.

 

Vinilne talne obloge

 

Že desetletja so vinilne talne obloge najbolj prodajane talne obloge, ne le v Sloveniji, ampak tudi v svetu. Hit je zadnje čase LVT - Luxury vinyl tiles, ki so tako rekoč tla prihodnosti. Proizvajalci so ozaveščeni in izdelujejo izdelke, ki jih je možno reciklirati. Dobijo se v različnih dimenzijah, debelinah in so praktično namenjene različnim prostorom za normalno in intenzivno uporabo. Hoja je prijetna in tiha, vzdrževanje je enostavno.

 

LVT plošče so sestavljene iz več plasti. Mogoče jih je dobiti v različnih imitacijah lesa, kamna, metala. Imitacije, ki jih zaznajo oči so nekaj novega in posebnega tako v domu kot tudi v zelo obremenjenih prostorih: trgovinah, bolnicah, vrtcih, domovih ostarelih, šolah...

 

Odvisno od tipa vinilne talne obloge se lahko stroški vzdrževanja znižajo na minimum. Za opremo šol, vrtcev, bolnic, restavracij se lahko pri izboru IQ Tarkettovih izdelkov odločite za izdelke, ki jih nikoli več ni treba premazovati.

 

Tekstilne plošče že dalj časa postajajo privlačne, predvsem za polaganje v javnih prostorih. Toplino, ki jo dajejo prostoru in paleta barv, ki jo omogočajo, olajšajo izbiro še tako zahtevnemu okusu. Hkrati dajo enostavno možnost spojitve v katerikoli prostor.

 

Tekstilne plošče prinesejo občutek udobja, znižujejo hrup in omogočajo mehak občutek pri hoji. Prav tako plošče za objekte posedujejo odgovarjajoče certifikate, ki njihovo vrednost še zvišajo. So pravi materiali za hotele, motele, pisarnw in prodajne prostore. Če se kakšna plošča nehote poškoduje jo je enostavno zamenjati.

 

Uporabni nasveti