Edinstvena lepota, njegova toplota in estetski videz navdušujeta vse več ljudi.

Parketi

Parketi se že stoletja izkazujejo kot odlična talna obloga na najrazličnejših področjih uporabe, tako v stanovanjskih prostorih, kakor tudi v drugih objektih. Edinstvena lepota, njegova toplota in estetski videz navdušujeta vse več ljudi. S starostjo pa še pridobiva na svoji lepoti in atraktivnosti. Lepota in uporabnost parketa sta večni. Pravilno položen in ustrezno negovan parket lahko svoj videz in funkcionalnost obdrži leta in leta. Za pravilno izbiro se je dobro posvetovati s strokovnjaki, ki jih v Kemoplastu v svojih prodajno-razstavno prostorih imamo. Naši strokovnjaki zelo dobro poznajo prednosti in slabosti različnih vrst lesa.  

Tarkett

Tarkett

Proizvajalec TARKETTproizvaja parket na podlagi izkušenj, ki si jih je pridobil v 130 letih obstoja. V njem delujejo cenjeni strokovnjaki in poznavalci vseh vrst talnih oblog. Skupno delo in sodelovanje na več področjih je tisto, zaradi česar ima Tarkett v svetu le malo tekmecev. Finalni sloj gotovih parketov Tarkett je zaščiten s Proteco lakom. V svetu edinstven sistem zaščite Proteco Lacquer, so razvili strokovnjaki podjetja Tarkett. Tako zaščiten les postane trši, njegova površina pa dolgo obstojna in elastična. 

Testi vzdržljivosti in trajnosti lakov Proteco so pokazali zelo veliko odpornost proti udarcem, mikroodrgninam in razenju.

Od debeline gotovega parketa Tarkett je odvisno število poznejših brušenj. Izbirate lahko med debelinami od 8,5 do 22 milimetrov. Ponudba različnih vrst lesa in barvnih odtenkov je velika.

Izberite si bivalno okolje, prijetno za oko in preprosto bivanje.

Primer ambienta

klasični parket
oljen parket
panelni parket

Kako položiti Tarkett parket enostavno in hitro

Enostavna namestitev Tarkett parketa z 2-Lock klik sistemom

 

Weitzer Parkett

Weitzer Parkett

Primeri ambientov

Položen parket Witzer v kuhinji
Položen parket Witzer Charisma trivrstični na hodniku
Položen parket Witzer WP 450  v dnevni sobi
trivrstični parket weitzer charisma

EKOLOGIJA in PARKET

Za parket je uporabljen evropski les - les iz vašega okolja. Weitzer Parkett ne uporablja eksotičnega lesa iz tropskih gozdov in ima zato tudi certifikat GREENPEACE-a. Za svoje parkete ima pridobljen tudi certifikat Öko test - potrditev, da je parket prijazen do okolja.

weitzer parket položen v ribjo kost

KVALITETNA IZDELAVA PARKETA


Skrbno načrtovana proizvodnja parketa od žaganja lesa pa do končnega izdelka. Stalna kontrola ostrine rezil zagotavlja vrhunski izdelek. Stalna kontrola klime v proizvodnji zagotavlja enakomerno dimenzijsko stabilnost elementov.

Parket Weitzer WP 450

LEPOTA PARKETA

Naravna olja, PRO Strong lak ali nova PRO Active Plus zaščita da naravnemu materialu končno eleganco. Različne modne barve pa vam v prostor dajo življenjsko svetlobo ali pa prostor intimno zatemnijo.

Parket Weitzer WP STRIP 45

WEITZER PARKET IN KOPALNICA

Parketi Weitzer so z ustrezno obdelavo primerni tudi za tla v kopalnici.

Weitzer parket in talno ogrevanje

Za tla s talnim ogrevanjem uporabite parkete iz kolekcij STRIP, WIP 450/550, WIP 4100/5100. Razviti in izdelani so tako, da je možnost delovanja lesa zmanjšana na minimum, pri sami izdelavi pa so uporabljeni materiali, ki so odporni na toploto iz cevi, obenem pa to toploto kvalitetno prenašajo v prostor.

 

 

Vzdrževanje parketa Weitzer

 

Polaganje parketa Charisma Weitzer

 

 

Bjelin

Bjelin

Inovativna švedska tehnologija in vrhunska sodobna proizvodnja vam zagotavljata stabilna tla, ki bodo zelo dolgo ostala lepa. Surovina za izdelavo Bjelinovih parketov prihaja iz svetovno znanih slavonskih gozdov na severu Hrvaške. Les se žaga v lokalnih žagah v Bjelinu in je dokončan v njihovih najsodobnejših tovarnah parketa. Visoka kakovost hrasta omogoča širino deske do 22 cm in jo je mogoče dobiti v kategorijah z malo grčami vse do živahnih in kmečkih desk.

Ob hrvaški obali je več kot 1100 majhnih in velikih otokov. Bjelinova parketna tla so dobila ime po nekaterih od teh otokov.

Les, posekan v gozdovih Slavonije, se upravlja na trajnosten način iz zelo strogega ekološkega, socialnega in gospodarskega okvira že več sto let. Vsako leto se iz gozdov odvzame veliko manj lesa od tistega, kar je posajeno nazaj, in ker se drevesa slabše kakovosti nenehno obnavljajo, so slavonski gozdovi vsako leto vse bolj lepi. Za Bjelinove hrastove talne obloge se uporabljata hrast graden in angleški hrast, ki sta isti vrsti in se tradicionalno gojita in uporabljata na Švedskem.

 Sortiranje hrasta in izdelava

 Klik sistem 5G®

 Splošne in tehnične informacije 

PRIMER AMBIENTA

dvoslojni parket
orehov parket

VIDEO

Bjelin parket

Zamenjava parketne plošče

TarkettWeitzer ParkettBjelin

PARKET JE VEČNO ELEGANTEN

Za bolj obremenjene dnevne prostore se izberejo trše vrste lesov, kot so hrast, akacija, oreh. Barve lesov so že znotraj ene drevesne vrste zelo raznolike. Barvo je najbolje izbrati po dovolj velikem vzorcu parketa.

Les s časom spreminja barvo, najbolj izrazito v začetnem obdobju, takoj po vgradnji. Ker je les naraven material ni mogoče zagotoviti, da bo barvni odtenek lesa, ki ste ga izbrali popolnoma enak dobavljenemu parketu.

Parket ocenjujejo proizvajalci glede na zunanje (estetske) značilnosti, kot so tekstura, grčavost, beljava, prisotnost smolnih kanalov, barvne variacije ipd. in ga na podlagi internih ali javnih standardov uvrščajo v različne razrede. Te oznake se nanašajo le na izgled površine in nimajo nobene zveze s kakovostjo izdelave parketa.

Les je higroskopičen in se dimenzijsko spreminja na relativno vlažnost v zraku in vlago v gradbeni konstrukciji. Za talno gretje sta najmanj primerna bukev in javor. Najbolj stabilni so večslojni parketi. Priporočamo za prostore kjer je sorazmerno stabilna klima. Lahko je lakiran ali oljen.

NAŠIH PARKETOV NI POTREBNO PREMAZOVATI ALI POLIRATI

V Kemoplastovem programu boste našli parkete, ki jih ni potrebno premazovati ali polirati. Velja za lakirane površine. Oljeni parketi so obdelani s 100 odstotnimi čistimi naravnimi olji.

Z oljenim parketom boste v dom prinesli košček narave in s tem toplino in domačnost. V zadnjem obdobju je večina parketov iz hrastove surovine, to pomeni, da so visoke trdnosti in gostote, kar je še posebej pomembno za kuhinjske prostore. Prav tako je hrast najboljša vrsta lesa za talno gretje. Trenutno je hrastov parket tudi najbolj iskan dekor, sledijo mu ostali termično ali barvno obdelani hrasti, orehi. Pojavlja pa se zopet bukev, kot svetla znanilka.

Ponovno oljenje parketa

Ali je parket potrebno ponovno naoljiti ocenite tako, da preverite, ali kapljica vode, ki pade nanj, ostane na površini, ali se takoj vpije. Če se kapljica hitro vpije vanj, je čas za ponovno oljenje parketa.

Zakaj se odločiti za oljen parket?

-        ker je videz mat, se ta ne blešči;

-        olje poudari videz lesa in njegove značilnosti;

-        naravna olja so zdravju bolj prijazna;

-        možnost lokalne sanacije prask in drugih poškodb (obrusite in na novo lahko oljite le eno deščico). Po nekaj urah ne bo več opaziti, kje je bila poškodba.

"TIHI IN ZDRAVI" PARKET

Ozaveščeni evropski proizvajalci opuščajo parkete iz različnih vrst tropskih lesov, saj se usmerjajo k ohranjanju narave in skrbi za ohranitev deževnih gozdov. V programu Kemoplasta boste našli tudi »tihe« in »zdrave« parkete. Tihi absorbirajo zvok, ki nastane v prostoru in izolirajo hrup proti spodnjim prostorom. Zdravi so antistatični, antibakteriološki, antialergijski in zračni.

Parket je občutljiv tudi na sončno svetlobo, še posebej svetel les in tropski lesovi, ki imajo dodana barvila. Tak les rad obledi. Hkrati pa je parket edina talna obloga, ki jo je mogoče obnoviti v tolikšni meri, da dobi videz novega.

PARKET LEPO SE PODA V RAZLIČNE USTANOVE

Poleg stanovanj se parket lepo poda v različne kulturne ustanove, pisarne, vrtce, šole… To pa zato, ker je parket odporen tudi proti večjim obremenitvam. Parket z leti uporabe pridobi rustikalno noto, ki še poudari njegovo estetsko vrednost.

Površinsko so parketi lahko obdelani s sijajnim lakom, matiranim lakom ali naravnim oljem. Za kuhinje se priporoča mat lakirana obdelava zaradi samega vzdrževanja, poleg tega se močna umazanija (maščoba/lipid) manj poudari in ne prodira v sam masivni del lesa. Lahko je površinsko povsem gladek ali krtačen oz. ščetkan. Tu gre za uporabnikovo izbiro. Prednost pred ostalimi talnimi oblogami je v tem, da se ga tekom življenjske dobe da obnavljati – ponovno brušenje in nato lakiranje ali oljenje. 

Pod pogojem, da je pravilno položen in vzdrževan, lahko svojo funkcionalnost obdrži več let. 

GOTOVI PARKET ALI VINIL?

Gotovi parketi so zaradi svoje večplastne strukture in elastičnosti površinske obdelave najbolj primerni med parketi za uporabo pri polaganju na tla s talnim gretjem.
Gotovi parket je postal trend, saj je rešil težave in prispeval h krajši izvedbi, ter zagotavlja vrhunsko kakovost površinske obdelave in možnost polaganja parketa na klik (utor se zaskoči v pero brez lepljenja).

Proizvodni programi podjetij Weitzer iz Avstrije, ter podjetja Tarkett iz Švedske in Srbije obsegajo masivne, dvoslojne in troslojne gotove parkete, parkete za tla s talnim gretjem, športna tla ter letvice, ki zaključijo neko bivanjsko enoto. V programu Weitzer pa najdete tudi kompleksne rešitve lesenih stopnišč.

Parket je naraven material in s tem boste v dom prinesli toplino in delček narave. Je edina talna obloga, ki jo je mogoče obnoviti do takšne mere, da je primerljiva z novo talno oblogo.

Prav tako je topla in prijetna na otip ter nudi vse udobje, ki jo neka talna obloga mora imeti. Dvoslojni gotovi parket je še vedno najbolj prodajana vrsta, saj je tudi debelina do 11 mm najprimernejša za vgradnjo na talno gretje. Troslojni gotovi parket se dobro prodaja za individualne hiše ali stanovanja in ga je zelo lahko položiti. Prav tako je dimenzijsko stabilen, saj se različne vrste lesov 3x križajo.

Talna obloga iz vinila je izredno trpežna in je na voljo v široki paleti različnih vzorcev. Vinil nudi imitacije v lesu, keramiki, marmorju, kamnu, betonu, tkanini in drugih trendovskih opcijah. Nudi dobro zvočni izolativnost in odlično torzijsko stabilnost. Vinil je primeren za vgradnjo na sisteme nizkotemperaturnega talnega ogrevanja.

ALI JE PARKET BOLJŠI OD VINILA?

Lesena tla so zaradi svojega naravnega videza in topline mogoče najboljša izbira. Če se dotaknemo materiala in njegovo sestavo lahko poudarimo, da velja gotovi parket in masivni klasični parket za absolutno naravno leseno talno oblogo. Na račun tega parket velja za mehkejšo in toplejšo talno oblogo, obenem pa na račun boljšega sprejemanja in oddajanja vlage bolje uravnava klimo v prostoru.

Izbiramo lahko med masivnim, dvoslojnim gotovim parketom in troslojnim gotovim parketom.

Vinil je topel in pritegne s svojo odpornostjo, barvo, vzorci, različnimi strukturami in nameni uporabe. Površina vinila je v nasprotju s parketom deluje hladno a je mehkejša na dotik. Slaba lastnost je tudi ta, da vinil z leti ne moremo obnoviti, kot lahko obnovimo parket.

 

DVOSLOJNI GOTOVI PARKET IN TROSLOJNI PARKET WEITZER

Eden najpogosteje uporabljenih parketov s klasičnim polaganjem v splošni večstanovanjski gradnji je še vedno lamelni oziroma mozaični parket. Njegova široka uporabnost izhaja iz najnižje cene med parketi, ta pa temelji na debelini parketa 8 mm. Weitzer Parkett iz Avstrije, vodilni proizvajalec gotovega parketa, ki ga zastopa naše podjetje, se je odzval na ta izziv s kolekcijo gotovega parketa z imenom Strip mer 360 x 108 milimetrov, v dvoslojni izvedbi skupne debeline 9 milimetrov. Oba sloja sta iz trdega masivnega lesa. Parket se vgradi z lepljenjem na podlago z ustreznimi smolnatimi ali dvokomponentnimi poliuretanskimi lepili. Podnice na pero in utor se obdelajo po lakiranju, zato proizvajalec jamči natančno prilagajanje pri vgradnji. Parket Strip lahko z brušenjem obnovimo do trikrat, saj je zgornji, obrabni sloj 4,5-milimeterski.


Proizvodni program podjetja Weitzer Parkett obsega masivni, dvoslojni in troslojni gotovi parket, športne pode, kompleksne rešitve lesenih stopnišč ter zaključne letvice.

 

KAJ MORATE VEDETI PREDEN SE ODLOČITE ZA NAKUP PARKETA?

Pri izbiri ustreznega parketa moramo dobro premisliti, saj gre za veliko investicijo, za katero se ne odločamo vsako leto. Dvoslojni gotovi parket, troslojni ter masivni gotovi parketi so idealni, ko želite čim prej do vrhunske talne obloge brez večjih posegov in je po priljubljenosti še vedno na prvem mestu. Dober parket je dolgoročna naložba, zlasti če ga lepo vzdržujemo. Večkrat ga lahko brusimo in lakiramo ter tako vedno znova osvežimo.

Toplotna upornost: to je pomembna značilnost pri parketih, katere vgradimo v prostor s talnim gretjem. Nižja, kot je vrednost faktorja, bolj je parket primeren za toplovodno talno gretje. Za talno ogrevana tla je potrebno izbrati tanke talne obloge z manjšo toplotno upornostjo. Upornost večslojnih je odvisna od skupne debeline. Za neogrevana tla pa izberemo čim debelejšo leseno talno oblogo, npr. klasični parket.

Najpogostejša vprašanja & odgovori

Kako izbrati ustrezni parket? 

Pravilno položen in ustrezno negovan parket lahko svoj videz in funkcionalnost obdrži leta in leta.

Za pravilno izbiro parketa se je dobro posvetovati s strokovnjaki, ki jih v naših razstavno-prodajnih salonih imamo in poznajo prednosti in slabosti različnih vrst lesa. Za bolj obremenjene dnevne prostore se izberejo trše vrste lesa, kot so hrast, akacija in oreh.

Kako se lakira parket? 

Plast laka na parketu deluje kot zaščitna plast, ki ščiti parket pred udarci in vlago, vendar se tudi površina z leti obrabi. Ko opazimo, da je parket izgubil lesk in je vidno poškodovan, je primeren čas za ponovno lakiranje. Za oceno parketa je najbolje povprašati strokovnjaka. Ta določi in oceni, katere dele parketa bi bilo potrebno zamenjati z novim. Nato se začne brušenje parketa, kjer se obrusi vrhnjo plast laka ter s tem odstranijo površinske poškodbe (udarnine, zareze). Če so poškodbe preveliek, da se jih odstrani z brušenjem, jih je treba pred lakiranjem zakitati. Parketne reže in fuge, ki so nastale kot posledica dolgotrajne uporabe in nihanj temperature ter vlage, pokitamo in zakrijemo z uporabo lesnega prahu. Ko zaključimo s kitanjem, se izvede lakiranje parketa. Pri obnovi parketa se izvede tudi zamenjava obstenskih letvic.

Cena parketov je lahko zelo ugodna

Pri sami odločitvi igra pomembno vlogo cena. V kolikor gre za odločitev o talni oblogi za daljši čas, je parket talna obloga v katero priporočamo investirati.

Kontaktirajte nas
Obiščite naš salon
11 salonov po Sloveniji