Luksuzne vinilne talne obloge osvajajo svet

Opremljevalci poslovnih objektov, pa tudi hiš in stanovanj, so še zlasti navdušeni nad luksuznimi dekorativnimi talnimi oblogami. Zelo radi jih imajo tudi arhitekti, saj jim omogočajo neštete možnosti za oblikovanje interierja.

Vinilne talne obloge se dobijo v različnih oblikah, dimenzijah, debelinah in so namenjene različnim prostorom. Hoja po njih je tiha in prijetna. V njihovi proizvodnji je bil zadnja leta narejen velik razvojni preskok, in sicer tako pri kakovosti in okoljski prijaznosti kot pri dizajnu. Današanje vinilne talne obloge so visokokakovostni in ekološko neoporečni izdelki.

Plošče lahko recikliramo

Tudi sicer proizvajalci razvijajo izdelke, ki jih je možno reciklirati. Pod drobnogled bomo vzeli vinilne plošče Decoria, katere so na primer v 67 odstotkih izdelane iz recikliranega PVC. Sodijo v kategorijo luksuznih vinilnih dekorativnih plošč, ki že nekaj let pridobivajo pomen. Gre za heterogeno vinilno talno oblogo, ki je sestavljena iz več plasti. Povpraševanje po njih je čedalje večje, glavni razlogi za to pa so:

- omogočajo širok spekter zanimivih možnosti polaganja,

- odlično kombinirajo različne vzorce v imitaciji pravega lesa, kamna ali kovine, ki se lahko kombinirajo z bordurami, zaključki, trakovi ali izdelavami itarzij; nobena ovira ni niti, da se v talno oblogo vključi tudi logotip podjetja,

- so antialergijske in antibakterijske,

- so preproste za čiščenje in vzdrževanje,

- tla so tišja, ker absorbirajo in zmanjšujejo hrup.

Primerne tudi za alergike

Luksuzne vinilne deske in plošče Decoria zaradi posebne tehnologije, ki uničuje bakterije, zagotavljajo, da bo prostor varen pred bakterijami in virusi. Za obstojno mikrobno zaščito so ploščam dodani nanosrebrni delci oziroma izjemno majhni delci metaliziranega srebra.

Polagamo jih lahko tudi na klik

Debelina luksuznih vinilnih plošč se giblje od 2,5 do 6 ali celo 10 milimetrov. Najpogostejše so debeline od 2,5 do 3 milimetre z 0,3 do 0,7 milimetrskim zgornjim slojem. Te plošče se polagajo z lepljenjem ali s posebno podlogo, ki ne drsi. Vse bolj se uveljavlja tudi sistem klik - podobno kot pri laminatu. V tem primeru so plošče debele od 4 do 6 milimetrov, pri čemer je zgornji obrabni sloj debel od 0,5 do 0,7 milimetra. Zaradi nizke višine vgradnje so te talne obloge še posebej primerne za obnavljanje in polaganje na talno gretje. Tudi dimenzijsko lahko izbirate med pravokotnimi, kvadratnimi oblikami ozkih ali širokih formatov.

Sestava

- osnovno-nosilni sloj, utrjen s stekleno kopreno,

- stabilizacijski sloj, ki daje plošči dimenzijsko stabilnost in odpornost prti obremenitvam,

- dekorativni sloj (več tisoč možnosti različnih visokokakovostnih potiskov),

- obrabno zaščitnega transparentnega sloja (od 0,3 do 0,5 milimetra za lažje in srednje obremenitve ter 0,7 milimetra za visoke obremenitve),

- higiensko-antibakterijski sloj, ki skrbi za ljudi, ki imajo težave z alergijami,

- zaščita, ki ščiti pred obrabo in praskami ter omogoča enostavno nego in nižje stroške vzdrževanja.