POLAGANJE KLIK VINILNE TALNE OBLOGE

Vinil je ena izmed najbolj priljubljenih in cenovno ugodnih talnih oblog, ki se uporabljajo za talne obloge v stanovanjih, pisarnah in drugih prostorih. Polaganje vinila je preprost postopek, ki ga lahko opravite sami, če imate potrebna orodja in materiale. Ta članek vam bo pomagal, da boste dobili potrebne informacije o polaganju vinila in da boste lahko opravili ta postopek kar se da enostavno in brez težav.

UPORABNOST VINILNIH TALNIH OBLOG

Vinil je priljubljena oblika talne obloge, ki se uporablja v domovih in pisarnah. Polaganje vinila je precej enostavno in ne zahteva veliko strokovnih znanj. V tem članku bomo podrobno opisali korak za korakom postopek polaganja vinila.

Luksuzna vinilna talna obloga Decoria je kvalitetna, trpežna talna obloga, v primerjavi z laminatom in parketom precej bolj odporna na vlago, in kot taka primerna za vse stanovanjske prostore in deloma tudi za prostore v javni uporabi z večjimi prehodi.


PRIPRAVA PODLAGE

-Podlaga mora biti trda, ravna, suha, gladka in čista - kot velja za vse ostale talne obloge;

-Decoria klik plošče se polagajo direktno na pripravljeno podlago.

-Ne uporabljajte polietilenskih ( laminatnih ) pen za podlago, ker so premehke!

-Lahko uporabite posebno podlogo za vinilne klik plošče.

Mikroklimatski pogoji v prostoru

Pazite na pravilne mikroklimatske pogoje ( tudi vinil se razteza ob vročini in krči na mrazu ) temperatura 18-25 C, zračna vlažnost 50-60%, podlaga suha ( betonski estrih do 2% vlage ).

VGRADNJA VINILNE TALNE OBLOGE

-Pred polaganjem si pripravite orodje ( meter, pisalo, ravnilo, nož... ), vse kar ocenite da boste potrebovali;

-Prvi plošči odrežete pero, prav tako vsem ploščam, ki pridejo v prvi vrsti ob steno odrežete pero ob steni;

-Vinil se polaga s peresom v utor in ne obratno;

-Upoštevajte min. odmik od stene 5-8 mm oziroma toliko, da obroba prekrije talno oblogo vsaj za 3-4mm;

-Polaga se po vrstah, plošče v naslednji vrsti morajo biti položene tako, da se stiki 2. vrste zamikajo min. 30cm glede na stike 1. vrste;

-Lahko polagate s pravilnim zamikom stikov ( npr. 1/3 ali 1/2 ), ni pa to pravilo;

-Vinilne talne plošče polagajte tako, da nastavite pero na utor, rahlo privzdignete ploščo in rahlo pritisnete proti utoru;

 Ker je osnova mehkejša kot pri laminatu, je potrebno ravnati pazljivo.
VZDRŽEVANJE VINILA

-Talno oblogo Decoria čistite po potrebi, z vlažno krpo odstranite prah in nečistoče. Kot vse vinilne obloge je Decoria lahko občutljiva na razna kemična sredstva, razredčila in topila ( npr. lak za nohte, aceton... );

-Pred talno oblogo v veži namestite ustrezno velik predpražnik, s tem boste največ naredili za trajno lep videz vaše talne obloge.

SMER POLAGANJA VINILA

Navadno se priporoča, da se vinil polaga v smeri sončne svetlobe, da se zmanjša vidnost vzdolžnih šivov. To pomaga tudi pri izboljšanju vizualnega učinka in zagotavlja, da so šivi enakomerno porazdeljeni po celotni površini.  Poleg tega je pomembno, da se vinil pravilno uskladi, da se zagotovi gladko in enakomerno površino. To pomaga zmanjšati morebitne gube in zvijanje, kar bi lahko povzročilo probleme z dolgotrajnostjo in učinkovitostjo talne obloge. 

POLAGANJE VINILA IN TALNO GRETJE

Vinil in talno ogrevanje sta idealna kombinacija za udobje in udobje v vašem domu. Talno ogrevanje, ki se uporablja za ogrevanje prostorov, lahko zagotovi toploto in udobje brez nepotrebnih hrupa ali vidnega vzorca. Vinilna talna obloga pa je idealna izbira, ker je topla na dotik in ne vpija toplote, kar zagotavlja, da se toplota, ki jo oddaja talno ogrevanje, enakomerno razporedi po celotnem prostoru.

Poleg tega vinilna talna obloga zaradi svoje trpežnosti in odpornosti na vlago dobro prenaša učinke talnega ogrevanja in zagotavlja, da bo talna obloga dolgo trajala brez morebitnih poškodb. 

Vinil je enostaven za namestitev in vzdrževanje, kar ga naredi idealnega za uporabo v prostorih, kot so kuhinje, kopalnice in drugo visoko obremenjeni prostori. 

V kombinaciji s talnim ogrevanjem vinil zagotavlja toplo, udobno in enakomerno ogrevanje v vašem domu. Ne glede na to, ali želite ustvariti udoben prostor za družinsko sobo ali učinkovito ogrevati kuhinjo, vinil in talno ogrevanje sta idealna kombinacija za vaše potrebe.

RAZLIKA MONTAŽE VINILA NA KLIK IN LEPLJENEGA VINILA

Montaža vinilne talne obloge ima dva različna načina, ki se razlikujeta. Vinil na klik je enostavnejši za namestitev, saj ga lahko postavite sami brez posebnih orodij ali izkušenj. Vinil za lepljenje pa zahteva več znanja in spretnosti, zato pogosto zahteva strokovno pomoč pri montaži.

Poleg tega ima vinil na klik prednost, da lahko enostavno zamenjate posamezne poškodovane plošče, medtem ko lepljen vinil zahteva celotno demontažo talne obloge.

Izbira med vinilom na klik in vinilom za lepljenje je odvisna od vaših potreb, želja in stanja tal. V vsakem primeru pa vam bosta oba načina zagotovila trajno in privlačno talno oblogo za vaš dom.

POLAGANJE VINILA NA KLIK

Vinilna talna obloga na klik je ena izmed najbolj enostavnih in hitrih možnosti za talno oblaganje. Ta vrsta vinila se enostavno pritrdi na podlago z uporabo sistema zatičev, kar omogoča hitro in enostavno postavitev brez potrebe po uporabi lepila.

Korak 1. Preden začnete polagati vinil na klik, morate pripraviti podlago. Podlaga mora biti čista, suha in ravna. Če imate neenakomerno pod, ga morate izravnati.

Korak 2:  Pred polaganjem vinila na klik morate izračunati, koliko materiala boste potrebovali. Izberite ustrezno velikost in barvo vinila, ki bo ustrezala vašemu prostoru, in izračunajte količino, ki jo boste potrebovali. 

Korak 3: Vinil na klik se polaga tako, da kosi vinila preprosto kliknejo skupaj, pri čemer se zatiči, ki so vgrajeni v kos vinila pričnejo držati skupaj. Začnite polagati vinil na eni strani prostora in se premikajte proti nasprotni strani. Vsak kos vinila na klik se mora popolnoma priključiti na prejšnji kos, da zagotovite gladko in trdno površino. 

Korak 4: Ko dosežete robove prostora oz. ovire, kot so vrata ali radiatorji, morate vinil na klik prilagoditi tako, da se prilega tej površini. To lahko storite z uporabo ofla noža in prilagoditvijo kosa vinila, da se ujema s podobo ovire. 

Korak 5: Ko ste položili vinil na klik po celotni površini, morate preveriti, če so vsi kosi trdno priključeni med seboj in če se vinil pravilno prilega okoli ovir. Če imate kakršnokoli vprašanje ali težavo, se obrnite na enega izmed naših strokovnjakov, ki vam bo z veseljem svetoval in pomagal pri zgoraj naštetih korakih.

PREDNOSTI UPORABE VINILNIH TALNIH OBLOG

Vinilne talne obloge so cenovno ugodne, enostavne za namestitev, odporne proti vlagi in vodotesne. Imajo tudi dobro zvočno izolacijo in so zelo trpežne, zaradi česar so primerni za uporabo v visoko obremenjenih prostorih, kot so kuhinje in kopalnice.

Vinilne talne obloge so tudi enostavne za vzdrževanje in lahko imitirajo videz dragih materialov, kot so les, kamen in keramika. Poleg tega so veliko manj krhke in imajo daljšo življenjsko dobo kot lesene talne obloge.

Vinilne talne obloge so tudi dobro preneslejne in niso nagnjene k razpokanju ali drgnjenju, kar jih naredi primernih za uporabo v prostorih z visokimi standardi higiene, kot so bolnišnice ali šole.