Preproge za osvežitev videza vašega doma

Pri urejanju prostora imajo preproge več vlog. S svojimi oblikami, materiali, načinom tkanja in vzorci, preproge plemenitijo življenjski prostor in predstavljajo osrednji dekorativni element v prostoru. S pravilno izbiro barve in oblike preproge lahko prostor naredite nevtralen ali pa ga poudarite in to brez večjih investicij in truda.

Izberite primerno obliko in barvo

Če je prostor opremljen z svetlim pohištvom in so zidovi bele barve, je najbolje izbrati preprogo živih barv in jo postaviti v središče prostora. V prostorih s pohištvom strogih in ostrih linij so idealne okrogle in ovalne preproge, ker bodo prostoru dodale občutek topline. Če so vam všeč moderne oblike, izberite preproge geometrijskih oblik, živahnih barv in neobičajnih vzorcev.

Ko se odločamo o barvi preproge, je odločitev ponovno odvisna o tega, kaj želimo s preprogo doseči. Če želimo, da preproga le polepša prostor, se odločimo za barvni odtenek pohištva in sten. Če želimo, da preproga izstopa, se odločimo za izstopajočo barvo, ki je nasprotna barvam sten in pohištva. Če želimo prostor umiriti, se odločimo za svetle, naravne tone, če ga želimo poživiti pa za kričeče odtenke.

Izmerite prostor

Preden se napotite v trgovino, preverite kako veliko preprogo potrebujete za določen prostor in zožite nabor barv na tiste, ki se skladajo s prostorom. V dnevni sobi postavite preprogo ob kavč ali pod klubsko mizico. Preproga v jedilnici mora biti dovolj velika, da zajame mizo in vse stole, medtem ko so v spalnici priporočljive manjše preproge. Glede na to, da se otroci zelo pogosto igrajo na tleh, je preproga v otroški sobi lahko večja in zajema ves prostor, toda izberite takšno, ki jo je lahko vzdrževati.

Redno vzdrževanje

Če želite podaljšati življenjsko dobo svoji preprogi, jo redno sesajte in enkrat letno globinsko očistite. S pogostim sesanjem boste počistili površino preproge, toda ne pretiravajte, ker lahko s tem uničite vlakna. Preproge je treba pogost zračiti, pogosteje obračati, da se ne vidijo odtisi pohištva. Dobro jih je enkrat letno povaljati v snegu ali za čiščenje uporabiti vodo, ki nima klora (izvirsko). Pravilno krtačenje preproge poteka v smeri dlačic in ne obratno.

Na kaj je treba biti pozoren?

Umetne lažje vzdržujete. Ker so preproge iz umetnih vlaken, kot so akril, najlon in polipropilen, preprostejše za vzdrževanje ter odpornejše proti madežem in vodi, so običajno primernejše za prostore, v katerih se veliko zadržujete. Velika prednost je tudi cenovna dostopnost ob slogovni raznovrstnosti v primerjavi z naravnimi materiali, kot so volna, bombaž, lan, konoplja, kokos, juta in sisal.

Svetle povečajo prostor. Gotovo boste lažje preprogo prilagodili pohištvu kot obratno, zato izberite tako, ki bo po vzorcih in barvah skladna z obstoječim pohištvom. Če želite, da bo prostor videti zabavnejši in mladostnejši, izberite barvito, vzorčasto preprogo, na videz pa ga boste povečali s preprogo svetlih hladnih barv z vzorci. Tople in temne barve ustvarjajo intimno vzdušje.

Velikost za vsako sobo. V spalnici lahko uporabite dve preprogi, veliki 80 x 150 centimetrov ali eno veliko preprogo veliko 160 x 230 centimetrov. Če izbiramo preprogo za zakonsko posteljo, naj bo ta postavljena pod posteljo tako, da je na vsaki strani postelje dodatno pol metra preproge. Preprogo pod posteljo postavimo tako, da teče od nočne omarice na eni strani, do nočne omarice na drugi strani. Če se odločimo za manjše, naj bodo te postavljene ob straneh postelje, tečejo pa naj vzdolžno - od nočne omarice do konca postelje. V otroški sobi naj bo preproga velikosti vsaj 140 x 230 centimetrov, ki jo lahko postavite tudi na sredino sobe.

Spalnica

Zavedati se moramo, da preproge v spalnici s parketom ali toplim podom niso obvezne, ampak so stvar izbire in okusa. Primerne so za gretje nog, ko vstanemo iz tople postelje v mrzlih zimskih mesecih.

Za preprogo v spalnici se po navadi odločimo zaradi enega izmed naštetih razlogov:

- ker so tla v spalnici mrzla in nas velikokrat zebe v noge,

- da zakrijemo madeže na podu ali star pod,

- če želimo v spalnico dodati barvo ali vzorec.

V Kemoplastovem programu imamo vse vrste preprog, od strojno in ročno izdelanih volnenih, svilenih, bombažnih, sisalovih, kokosovih in bambusovih preprog. Obstaja vrsta sintetičnih materialov, ki imajo to prednost, da jih je lažje vzdrževati in so odpornejši proti zunanjim dejavnikom. Omogočajo načine tkanja, ki jih naravni materiali ne omogočajo. Te uvažamo praktično iz vsega sveta. Najdete jih v vseh razstavno-prodajnih salonih Kemoplast po Sloveniji.

V našem programu boste našli tudi možnosti kombinacij preprog in tekačev ali samo tekačev za stopnice in hodnike v različnih širinah (od 50 do 130 cm), za različne namembnosti in različnih kakovosti.

Uporabni nasveti

Izvlečite maksimum iz majhne kuhinje

Vsi si predstavljamo idealno kuhinjo s čudovitim otokom v sredini, veliko prostora za odlaganje, a pogosto je realnost ravno nasprotna. Toda majhen prostor ne pomeni nujno disfunkcionalnega prostora. Svoj pravi mali raj lahko naredite s pametno organizacijo prostora in izkoriščanjem njegovih pomanjkljivosti.

Otroška soba v pisanih barvah in z varnimi talnimi oblogami

Talnim oblogam v otroški sobi po navadi namenjamo le malo pozornosti. Če seštejemo, koliko ur otrok v prvih letih življenja preživi na tleh, vam bo takoj jasno, da so tla še kako pomemben element otroške sobe.

Nasveti za nego in zaščito parketa

Da bo parket še dolgo izžareval svojo lepoto in toplino, morate zanj seveda pravilno skrbeti.