Nakup preproge in priporočila

Barva, velikost, vzorec, material,...to so le nakateri dejavniki pri izbiri preproge. Mogoče ste se že zagledali v katero, ki vam je še posebno všeč, toda pred nakupom razmislite, ali bo ustrezen estetski in uporabni dodatek vašemu domu.

Preproga daje prostoru domačnost in toplino. Nudi dodatno toplotno izolacijo tal, kar je posebej koristno v hladnem delu leta, medtem ko tudi poleti ne bo čisto nič narobe, če boste namesto na katero drugo talno oblogo s postelje ali kadi stopili na mehko preprogo.

Za otroke je preproga prijetnejša za igro na tleh, prijeten dodatek pa je tudi v dnevni sobi ali jedilnici, saj daje prostoru edinstven videz.

Postavite mehko preprogo na tla v dnevni sobi, če je še nimate. Boste videli, kolikokrat vam bo prav prijetno namesto s sedežne garniture kakšen film pogledati kar s tal :)

NA KAJ JE TREBA BITI POZOREN?

Umetne preproge lažje vzdržujete.

Ker so preproge iz umetnih vlaken (polipropilen, najlon, akril) preprostejše za vzdrževanje ter odpornejše proti madežem in vodi, so običajno primernejše za prostore, kjer se najpogosteje zadržujete. Velika prednost je tudi cenovna dostopnost v primerjavi z naravnimi materiali, kot so volna, bombaž, lan, konoplja, sisal, juta, kokos.

Svetle povečajo prostor.

Gotovo boste lažje preprogo prilagodili pohištvu kot pa pohištvo preprogi. Zato izberite tako, ki bo po barvah in vzorcih skladna z obstoječim pohištvom. Če želite, da bo prostor videti zabavnejši in mladostnejši, izberite barvit preprogo z vzorci, na videz pa boste prostor ppovečali s preprogo svetlih hladnih barv. Tople in temne barve ustvarjajo intimno vzdušje.

Velikost preproge za vsako sobo.

V spalnici lahko uporabite dve preprogi, veliki 80 x 150 cm ali eno veliko preprogo 160 x 230 cm. V otroški sobi naj bo preproga velika 120 x 170 cm ali 140 x 200 cm, ki jo lahko postavite na sredino sobe.

Ceno preproge določajo materiali in velikost. Tako boste za sintetično preprogo v velikosti 120 x 170 cm odšteli okoli 50 do 150 evrov, za volneno pa od 200 do 300 evrov.

PRAVA PREPROGA ZA VAŠO SPALNICO

Preproge v spalnici niso obvezne, ampak so stvar izbire in okusa. Primerne so za gretje nog, ko vstanemo iz tople postelje v mrzlih zimskih mesecih.

Za preprogo v spalnici se ponavadi odločimo zaradi enega izmed razlogov:

- ker so tla v spalnici mrzla in nas velikokrat zebe v noge

- da zakrijemo madeže po podu oziroma zakrijemo star pod

- če želimo spalnici dodati barvo ali vzorec

Velikost preproge

Ko izbiramo preprogo za v spalnico, moramo biti pozorni na velikost. To lahko določimo glede na velikost postelje. Za zakonsko posteljo naj bo postavljena tako, da je na vsaki strani postelje dodatno pol metra preproge. Preprogo pod posteljo postavimo tako, da teče od nočne omarice na eni strani do nočne omarice na drugi strani.

Če se odločimo za manjše preproge, naj bodo ob straneh postelje, tečejo pa naj vzdolžno, od nočne omarice do konca postelje.

Vedno je bolje izbrati večjo preprogo kot premajhno, saj lahko manjša deluje kot kopalniška prepoga. To seveda ne velja za majhno ovčjo kožo, ki odlično greje noge in jo nekateri radi položijo na obe strani postelje.

Barva preproge

Barva preproge je zopet odvisno od tega, kaj želimo s preprogo doseči. Če želimo, da preproga le polepša spalnico, se odločimo za barvni odtenek pohištva in sten. Če želimo, da preproga izstopa se odločimo za izstopajočo barvo, ki je nasprotna barvam sten in pohištva. Če želimo prostor umiriti, se odločimo za svetle in naravne tone, če pa poživiti, pa za kričeče odtenke.

Obrabljena tla

Če želimo s preprogo zakriti obrabljena tla, moramo izbrati preprogo, ki skoraj popolnoma prekrije pod. Na vseh koncih pustimo od 10 do 20 cm, kjer se bo videl prvotni pod, prevladovala pa bo preproga, ki bo osvežila prostor, ali pa celoten prostor prekrijemo z itisonom.

 

>>KOLEKCIJE PREPROG<<

V Kemoplastovem programu imamo vse vrste preprog, od strojno do ročno izdelanih volnenih, svilenih, bombažnih, sisalovih, kokosovih in bambusovih prerpog. Obstaja vrsta sintetičnih materialov, ki imajo to prednost, da jih je lažje vzdrževati in so odpornejši proti zunanjim dejavnikom. Omogočajo načine tkanja, ki jih naravni materiali ne omogočajo. Te uvažamo praktično iz vsega sveta. Najdete jih v vseh razstavno-prodajnih salonih Kemoplast po Sloveniji.

Uporabni nasveti

Boste zamenjali talno oblogo?

Izbirate med parketom, laminatom ali vinilom?

Spoznaj Spirit, kolekcijo vinilnih talnih oblog

Časi, ko so bila vinilna tla videti staromodno, so že zdavnaj mimo. Vinilna tla so neverjetno vsestranska, zato se ljudje vedno znova odločajo zanje. Linija Spirit vašemu domu zagotovi sodobna vinilna tla.

4 navdihi za hotele, restavracije, trgovine in poslovne prostore

4 moderni in inspirativni načini za kombinacijo barv, tekstur in formatov talnih oblog v hotelih, restavracijah, trgovinah in poslovnih prostorih, ki jih priporoča proizvajalec talnih oblog Tarkett.