Gradnja ali prenova doma?

Če se lotevate gradnje ali obnove, morate temeljito razmisliti o svojih potrebah, željah in pričakovanjih. Tovrstni projekti niso poceni in zahtevajo tudi odrekanje.

Pozanimajte se pri strokovnjakih

Če sami niste ekspert za gradnjo in obnovo, se je zelo priporočljivo posvetovati z nekom, ki se s tem poklicno ukvarja. Strokovnjaki vam bodo znali ustrezno svetovati in vas upoštevati pa tudi postaviti na realna tla.

Izberite ponudnika storitev

Ker priporočila prijateljev niso vedno dovolj za izbiro kakovostnega ponudbnika, se podrobneje pozanimajte in opravite raziskavo. Med seboj jih primerjajte in izberite tistega, ki vas bo najbolj prepričal. 

Poiščite ustrezno talno oblogo

Trg ponuja nešteto možnosti in izdelkov za opremo prostorov. Dejavniki, ki imajo pri tem ključno vlogo, so poleg vašega osebnega okusa tudi vaš življenjski slog, funkcionalnost… 

Gre za pomembno odločitev, saj vpliva na končni videz prostora ter njegovo udobje. Kateri materiali so najbolj vzdržljivi? Katera talna obloga je najbolj primerna za dnevni prostor? Ali lahko s talno oblogo prostor še dodatno zvočno izoliramo?

Talno oblogo izbiramo predvsem z vidika estetike ter uporabnosti ali praktičnosti. Na dojemanje talne obloge vplivajo tako stene, pohištvo in drugi predmeti v prostoru, ki so različnih barv in oblik. Ko začnemo opremljati prostor, je še prazen. Talne obloge še ni, stene so dokončane ... Barve sten že določajo prvi vtis prostora, ki ga nadgradimo z vnosom talne obloge. Tla naj bi bila vedno temnejša, kot so stene, v nasprotnem primeru občutimo nekakšno neudobje. Poleg barvne harmonije je potrebno omeniti še usklajenost vzorcev. Veliki vzorci na talni oblogi in veliki vzorci na stenah ne spadajo skupaj. V primeru vzorčaste stene, naj bodo tla enobarvna, brez vzorcev, a dovolj močna, da prevlada nad steno. V nasprotnem primeru - če so vzorci na talni oblogi, naj bodo stene enobarvne.

Uporabnost talne obloge

Ni vsaka talna obloga uporabna in namenjena za vsak prostor. Vsak prostor ima svoje značilnosti; vlažni prostori (kopalnica, terasa, balkon, delno tudi predsoba), frekvenčni prostori (kuhinja ob delovnem pultu in javni prostori), prostori, kjer se uporabljajo agresivne snovi (laboratoriji, delavnice ...), prostori z veliko pohodnostjo (zdravstvene ustanove, domovi starejših ...) ipd. 

Določene prostore je treba opremiti pazljivo. Prva v vrsti je kopalnica. Vanjo gredo samo talne obloge, ki so odporne proti vodi in veliki vlagi. V predsobi se srečujemo z vlago in umazanijo, ki jo vnašamo s čevlji in mokrimi dežniki, zato je za ta prostor dobro uporabiti talno oblogo, ki jo je lahko čistiti in ki ne vpija vlage. Zelo pomembna je tudi otroška soba. Majhni otroci se radi igrajo na tleh, zato naj bo talna obloga topla in prijazna. Posebnost je tudi kuhinja, kjer so tla obremenjena z občasnim razlitjem tekočin (voda, kis, olje...) in z velikim številom korakov ob delovnem pultu. V kolikor je kuhinja del večje povezane enote (z dnevno sobo in jedilnico), potem naj bodo tla v celotnem prostoru enaka. Talno oblogo izbiramo glede na obremenitev.

Pri izbiri in nakupu talne obloge je treba najprej biti pozoren na njeno uporabnost in praktičnost. Šele ko izberemo vrsto talne obloge, ki bo ustrezala namenu, izberemo tudi barvo in dizajn, da bo v prostoru delovala estetsko. Talna obloga mora biti tudi primerno položena, da ustrezno zaključi sestavo tal.

prostor: DNEVNA SOBA

PRIMERNA TALNA OBLOGA: parket, pluta, laminat, tekstilna tla

ŠE PRIMERNA TALNA OBLOGA: pvc, linolej, keramika, kamen

MANJ PRIMERNA TALNA OBLOGA: /

prostor: KUHINJA

PRIMERNA TALNA OBLOGA: pvc, linolej, keramika

ŠE PRIMERNA TALNA OBLOGA: laminat, pluta, parket, ladijski pod

MANJ PRIMERNA TALNA OBLOGA: tekstilna tla

prostor: SPALNICA

PRIMERNA TALNA OBLOGA: parket, tekstilna tla, puta

ŠE PRIMERNA TALNA OBLOGA: pvc, linolej, laminat

MANJ PRIMERNA TALNA OBLOGA:kamen, keramika (razen na talno gretje)

prostor: PREDSOBA

PRIMERNA TALNA OBLOGA: pvc, linolej, kamen, keramika

ŠE PRIMERNA TALNA OBLOGA: laminat

MANJ PRIMERNA TALNA OBLOGA: tekstilna tla, parket, pluta, ladijski pod

prostor: OTROŠKA SOBA

PRIMERNA TALNA OBLOGA: tekstilna tla, parket, pluta

ŠE PRIMERNA TALNA OBLOGA: linolej, pvc, laminat, ladijski pod

MANJ PRIMERNA TALNA OBLOGA: kamen, keramika

prostor: DELOVNI KABINET

PRIMERNA TALNA OBLOGA: pvc, linolej, laminat, parket, pluta

ŠE PRIMERNA TALNA OBLOGA: tekstilna tla

MANJ PRIMERNA TALNA OBLOGA: kamen, keramika

prostor: KOPALNICA

PRIMERNA TALNA OBLOGA: keramika, kamen

ŠE PRIMERNA TALNA OBLOGA: posebna lesena tla ali poseben pvc

MANJ PRIMERNA TALNA OBLOGA: vse druge talne obloge

prostor: HIŠNA DELAVNICA

PRIMERNA TALNA OBLOGA: keramika, beton

ŠE PRIMERNA TALNA OBLOGA: pvc

MANJ PRIMERNA TALNA OBLOGA: vse druge talne obloge

Uporabni nasveti

Boste zamenjali talno oblogo?

Izbirate med parketom, laminatom ali vinilom?

Parket ali laminat?

Ena od pomembnejših stvari pri urejanju doma je, da pravilno izberemo talno oblogo.

5 razlogov, zakaj ljudje izberejo laminat Quick-Step

Združite hitro in vsestransko vgradnjo z brezčasnim dizajnom - iD Loose-Lay

Kolekcija vinilnih talnih oblog Loose-Lay je primerna za trgovine, hotele, restavracije, pisarne, domove za starejše občane, itd. Ponuja širok nabor modelov in zagotavlja učinkovite in enostavne rešitve.

Otroška soba v pisanih barvah in z varnimi talnimi oblogami

Laminat, parket, linolej, preproga ali itison, pluta,... vsak od naštetih materialov ima prednosti in slabosti. Talne obloge v otroški sobi naj bodo živahne, vendar varne.

Vpliv barve, osvetlitve, temperature,...

Z barvo lahko pričaramo posebno vzdušje ter z njo poudarjamo ali prikrivamo dejansko velikost prostora.