Vprašajte strokovnjaka

15.04.2020

Pozdravljeni, lotil sem se sanacije tal starejšega stanovanja (40let). Trenutno je položen parket ribja kost, ki ima večje špranje, škripa in ni več fiksen. Pod parketom pa je iverka (strohljena) in pod iverko pesek, pod peskom beton. Zanima me ali priporočate da se pesek obdrži ali da se pesek odstrani in se ga nadomesti (s čim, izolacijo?). Oz kako bi se vi lotili sanacije takih tal? Trenutno razmišljam, da bi na vrhu položil lepljen vinil, vendar se ne spoznam najbolje. Pomagal bi mi opis vseh plasti, ki jih priporočate od betona do vinila (če se vam zdi to prava izbira?). Hvala za pomoč in odgovor!

16.04.2020

Spoštovani,

vezano na vaš opis stanja predlagamo:

1. ODSTRANITEV vseh plasti do konstrukcije oz. betona, torej, tudi pesek.

2. PREVERITEV hidroizolacije oz. nasploh preverba ev. prisotnosti vlage v konstrukciji oz. betonu.

3. Od te ugotovitve naprej na novo sestaviti popis in izvedbo slojev za podlago talni oblogi:

- hidroizolacija (po potrebi)

- termo izolacija

- parna zapora

- nosilna podlaga talne obloge (lahko cem. estrih, suhomontažni estrih, OSB plošče, ...)

4. POLOŽITEV TALNE OBLOGE

 

Pri izbiri vrste talne obloge ni omejitev, je le vaša preferenca ! Če je to vinil, zelo priporočamo "lepljenje" (ne klik izvedbo); boste mnogo bolj zadovoljni.

Lahko pa položite tudi npr. gotovi parket = naravni material.

Za izbor talne obloge najprej vabljeni na obisk naše spletne strani Kemoplast, po ponovnem odprtju tehničnih trgovin pa vabljeni v naš salon Kemoplast, na Rudniku.

 

Za pojasnila in dodatne obrazložitve smo vedno na voljo.

Uspešen dan in ostanite zdravi.

16.09.2019

Pozdravljeni,

v starejši hiši bomo lesena tla iz desk izravnali z osb ploščami. Pod vinil na klik bi dali še folijo. Katero priporočate?

Hvala za info.

Lp, Monika

16.09.2019

Spoštovani!

Priporočamo Vam namensko folijo Tarkomfort. Zgornji del je narejen iz proti drsne podlage. Skupna debelina znaša 2mm.

Cena podloge je  5,88€/m2.

Za vsa dodatna pojasnila smo Vam na voljo na tel. št. 04-595-11-80 ali v RPS Kemoplast Šenčur.

Lep pozdrav!

13.09.2019

Pozdravljeni. Ideja je, da bi v kuhinji, predsobi in dnevni sobi imeli nov enoten pod. Živimo v bloku. Odločamo se za klik vinil cenovnega razreda 20- 30 € m2
Trenutno so v kuhinji in predsobi lepljene vinilne plošče iz leta cca 1985 in preko lepljena PVC talna obloga. V dnevni je parket, ki je za 3 mm nižji ( zaradi PVC poda). Kaj predlagate, kako bi bilo najbolje pripraviti podlago. Ali se vinil na klik polaga tudi po  kuhinjskimi elementi? Hvala

16.09.2019

Pozdravljeni!

Vinil plošče na klik sistem se polagajo na ravno gladko podlago. V kolikor obstoječa situacija to dovoljuje se lahko polagajo direktno na predhodno položene talne obloge. V dnevnem prostoru lahko višino pridobite z 3mm izolacijsko pluto, kar vam bo omogočilo polaganje v istem nivoju po celem stanovanju. Diletacije med posameznimi prostori so prav tako potrebne pri plavajočem – klik sistemu polaganja. Pod kuhinjskimi elementi se navadno ne polaga talne obloge, v kolikor zasnova kuhinje to omogoča z prirejanjem cokla pod elementi.

Vabljeni v naša razstavno-prodajna salona Kemoplast v Ljubljani - BTC hala 10 ali na Rudniku.

Lep pozdrav! 

11.09.2019

Pozdrav,
zanima me ali je potrebno pred polaganjem vinila (lepljenje) zbrusiti parket (lamelo) na grobo?

16.09.2019

Pozdravljeni!

Pvc plošče s sistemom lepljenja se lahko vgradijo na obstoječ parket pod naslednjimi pogoji:

-          Parket mora biti čvrsto prilepljen in spojen s predhodno armaturno podlago – v kolikor ni, je potrebno injeciranje parketa

-          Parket se obrusi do neobdelane lesene površine – do osnovnega dela masivnega sloja parketa, obrusi se lakirana površina

-          V kolikor je nato parket povsem gladek in brez udarnih poškodb, se lahko plošče lepijo direktno na parket

-          V kolikor se pojavijo razmiki med parketnimi deščicami, je potreben nanos samorazlivne izravnalne mase z vlakni – nato sledi fini obrus izravnalne mase in končno lepljenje pvc plošč po celotni površini«.

Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

06.09.2019

Pozdravljeni. Trenutno nam izdelujejo stopnice z železno konstrukcijo. Pohodni del bi radi oblekli. Sedaj me pa zanima ali je vinil primeren ter kateri (na klik ali lepljen) in kako se lotit tega postopka? Hvala za odgovor.

09.09.2019

Pozdravljeni!

Glede izdelave stopnic je najbolj primeren vinil na lepljenje. Ta je debeline do 3mm in je tako primeren za izdelavo stopnic. Potrebno je poudariti, da more takšno zadevo delati mojster, kateri se ukvarja s polaganjem vinila. Podloga za vinil mora biti ravna, gladka in trda. Če kateri od pogojev ni izpolnjen, potem se mora to izravnati z izravnalno maso. Za več informacij se oglasite v naš razstavno - prodajni salon v Krškem.

Lep pozdrav!

 

24.08.2019

Pozdravljeni.

Zanimam se za nakup tekstilne talne obloge. Ali jo lahko položimo brez lepljenja in ali je težava, če imamo v sobi posteljo, ki je ne moremo odstraniti iz sobe? Hkrati me zanima, če ponujate tudi polaganje tekstilnih oblog?

27.08.2019

Pozdravljeni!

Po vseh pravilih je najbolje takšno oblogo prilepiti na tla. Če postelje ne morete odstraniti se lahko polaga do roba postelje, vendar če boste kdaj menjali posteljo ali njen položaj v prostoru, pod njo ne bo te talne obloge.

Seveda vam lahko tudi mi uredimo polaganje talne obloge. Vabljeni v razstavno-prodajni salon Kemoplast v Mariboru, na Titovi cesti 62.

Lep pozdrav!

21.08.2019

Polagamo vinil na klik. Kakšne talne letve priporočate za prekrivanje rež pod vrati? Ker imamo talno gretje, bi se vijačenju v tla radi izognili.
LP.

22.08.2019

Pozdravljeni!

Glede na to, da imate vgrajene vinilne plošče na klik je seveda priporočljivo med prostori urediti diletacijo (odmik me ploščami), kar ste vi tudi uredili. Idealni razmik je med 0,5cm in 0,8cm, tudi 1cm je v redu. Režo zakrijete s pohodnim samolepilnim alu profilom, ki je raven, nivojski ali vogalni – L profil. Glede na vašo situacijo, predvidevam da potrebujete raven pohodni samolepilni alu profil širine 25mm, na voljo je v dolžini 100cm in 270cm – odrez prilagodite širini vrat. Imamo jih na zalogi v salonih Kemoplast, nemški proizvajalec Kueberit.

Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo. Lep pozdrav!

04.08.2019

Pozdravljeni!

V hiši imamo kamnito stopnišče in hodnike. Na hodniku so sicer manjše razpoke, ki so komaj opazne. Hodnik bi rad prekril z vinilom. Zanima me, kakšen tip vinila mi priporočate in na kaj moram biti pozoren pri polaganju? Ali je mogoče vinil položiti direktno na kamnito podlago?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

05.08.2019

Pozdravljeni!

Vinil se primarno lahko polaga na kamen, vendar je najprej potrebno premazati z pred premazom in zaliti z izravnalno maso, nato se lahko položi vinil na klik oz. na lepilo (kvalitetnejša verzija).

Priporočamo obisk našega salona na Rudniku, na Jurčkovi 228, kjer si boste lahko ogledali vzorce in različne kvalitete.

Lep pozdrav!

04.08.2019

Pozdravljeni, pred slabim tednom so nam v stanovanju položili lepljen vinil. Na površini 60m^2 je vsaj 20 špranjic oz. stiki med ploščami sploh niso varjeni (deluje kot da bi plošči bili samo položeni ena poleg druge). Je to nekaj normalnega oz. je lahko posledica krčenja plošč kot trdi izvajalec? Ker ni bilo večjih temperaturnih sprememb, se nam to ne zdi možno. Na teh stikih vinil verjetno ni vodotesen?

05.08.2019

Pozdravljeni! 

V takem primeru lahko do špranj pride zaradi več dejavnikov. En izmed njih je seveda tudi krčenje in raztezanje vinila. V kolikor so položene vinilne plošče se stiki ne varijo, kakor se pri homogenih PVC ploščah. Predlagam ponoven ogled izvajalca in posledično dobavitelja talne obloge za bolj natančno oceno.

Lep pozdrav!

29.05.2019

Spoštovani,
v našem glavnem bivalnem prostoru (kuhinja, dnevna soba, jedilnica in del hodnika, 7,3 x 5,4-6,4 m) bi želeli novo talno oblogo. Sedaj je to lamelni parket, star 17 let, brez razpok in trden, a z nekaj estetskimi pomanjkljivosti (predvsem od česa kje kdaj politega), obnavljati ga nimamo več namena. Razmišljamo predvsem o vinilu, vse skupaj bi radi izvedli s čim manj dela in umazanije. Glede na vse pohištvo se nam zdi, da polaganje na klik vseeno ni najbolj priporočljivo in je bolje izbrati lepljenje, ali se motimo?
Potem je tu še izziv glede višinskega spoja s keramiko na hodniku, ki je ne bi radi menjavali: ali zadostuje (kakovostno ne bi radi delali kompromisov) takšna debelina vinila, da bi na cca 1m dolžine obstoječi parket poševno toliko pobrusili, da bi bil položen po višini poravnan s keramiko? Oziroma - koliko je parketa sploh potrebno najmanj pobrusiti za polaganje?
Ali mi v vašem prodajnem salonu (Maribor), ki ga nameravamo čimprej obiskati, lahko priporočite tudi zanesljivega izvajalca za polaganje (če je res potrebno lepljenje)?
Hvala vnaprej za odgovor in lepo pozdravljeni!

30.05.2019

Spoštovani!

Vsekakor je boljše, če je možnost, da se vinil lepi kot pa polaga na klik. Če želite vinil lepit na parket, mora parket biti v dobrem stanju. Deske ne smejo nihati, morajo biti trdne. Parket je potrebno pobrusiti (lak, ki je na parketu, se mora odstranit). Glede izravnave s keramiko pa se lahko samo na tistem mestu, kjer se keramika stika z vinilom izravnava naredi z izravnalno maso.

Vabimo vas v naš razstavno-prodajni salon v Mariboru, kjer imamo vzorce vinila tudi razstavljene. Na vašo željo vam lahko tudi ponudimo polaganje talne obloge. Pri nas imamo izkušene in strokovno usposobljene polagalce talnih oblog. V primeru, da se odločite za nakup materiala s polaganjem, pride izvajalec na ogled vašega objekta, kjer preveri stanje vaše stare talne obloge in možnosti polaganja nove obloge na obstoječo.

Lep pozdrav!

27.05.2019

Pozdravljeni !
V spalnici imam položen tapison, močno prilepljen na tla,star 30 let. Je zelo trd, kot nek filc. Čez to sem pred leti pogrnil itison. Sedaj bi položil vinil- klik. Itison imam namen odstraniti Ali lahko položim vinil na ta tapison? V sobi imam omaro čez celo steno, ki bi jo prestavil in položil še pod omaro, nato jo vrnil. Sobo je skoraj nemogoče popolnoma sprazniti, ker je stanovanje v bloku in nimam kap odstraniti omare. Kaj svetujete S Se lahko ob obtežitvi omare vinil dvigne ali kaj podobnega ? Kakšne so izkušnje ?
Hvala !

27.05.2019

Pozdravljeni!

V vašem primeru klik vinil odsvetujemo, kajti če ni na izravnalni masi položen vinil ali na zelo kompaktni podlagi ter ga točkovno obremenimo (v vašem primeru omara), lahko stik dvigne in vinil odpre oziroma nastane reža.

Če je ta filc oziroma obstoječa talna obloga tekstilna zelo fiksna, trdna in ravna, bi Vam v temu primeru svetovali laminat, kajti ta ima dosti močnejši stik in zaradi debeline se močneje ti kliki zaprejo, ravno tako pa je laminat majn občutljiv na neravnine in se lažje prilagodi, tekstilna obloga pa bi služila tudi kot zvočna izolacija ampak ponovno opozarjamo na ravnost in kompaktnost, kajti če ni primerna lahko naredimo več škode kot koristi.

Svetovali bi Vam mogoče obisk polagalca, lahko Vam ga pošljemo na ogled, izmero in Vam tudi pripravimo ponudbo z polaganjem, po želji pa seveda tudi ponudbo brez polaganja.

Za vse dodatne informacije, smo Vam z veseljem na voljo na tel. št. 03/746 42 10 ali salonu Kemoplast Šentjur.

Lep pozdrav!

26.05.2019

Ali lahko utrdim razrahljan parket z injektiranjem tekapur fast purpenom. Parket bi takoj po injektiranju obtežil - deska in utež

27.05.2019

Pozdravljeni!

Veliko boljša opcija bi bila utrjevanje podlage z epoksidno smolo. V programu imamo CERESIT R740.

Torej luknje se zvrtajo na več mestih parketa, kateri je odstopil in se z tekočo smolo poinjektira v globino, sledi obtežitev parketa….

Za dodatna pojasnila smo na voljo v Ljubljani na dveh lokacijah - salon Kemoplast BTC (tel. št. 01/541 90 01) ali salon Kemoplast Rudnik (tel. št. 01/281 13 00).

Lep pozdrav!

20.05.2019

Spoštovani.

Zanima me katero vinil talno oblogo priporočate za na balkon. Balkon je sicer pod streho, a bo namenjen tudi za sušenju perila, tako da bo prisotna vlaga na talni oblogi (mogoče kapljanje od perila, ...). Trenutno smo imeli topli pod a bi se odločili za drugo varianto če je mogoča, keramične ploščice pa so nekako \"mrzle\".

Hvala lepa za odgovor.

21.05.2019

Pozdravljeni!

Vinil za zunanjo uporabo žal ni primeren, saj bi se po zimi, ko temperatura pade, skrčil in nastale bi reže. Poleti pa ob povišani temperaturi lahko doseže preveliko razteznost in naredi kontra efekt (dvigne robove med ploščami, ker se razširi).

Primeren nadomestek: Bergo plošče odprtega ali zaprtega tipa, tudi v imitaciji lesa, te so zelo obstojne, trpežne, odporne na velike obremenitve, vremensko odporne, odporne na mokroto, možnost dodatnega nakupa tesnila med ploščam, ki še dodatno zatesni spoj, zelo enostavna montaža in demontaža brez lepljenja…

Nekaj primerov in inspiracij: https://www.bergoflooring.com/en/inspiration/

Za več informacij vas vabimo v razstavno-prodajni salon Kemoplast Šentjur ali pa nas pokličite na tel. št. 03/746 42 10. Veseli bomo vašega obiska.

20.05.2019

Pozdravljeni,
gre se za novogradnjo, s talnim gretjem in toplotno črpalko. Estrih ima po 6ih mesecih 2% vlage. Kakšen je pravilen postopek pred vgradnjo vinila (lepljen vinil)? je potrebno vseeno izvesti program sušenja estriha ali je dovolj le segrevanje na cca 30 stopinj?
Hvala za odgovor in LP

21.05.2019

Pozdravljeni!

Zahvaljujemo se vam za povpraševanje. Pred vgradnjo vinila je obvezno potrebna izvedba protokola talnega gretja, ki traja približno 21 dni.

Razlog: predvsem zato, če se pokažejo morebitne razpoke v estrihu, da se lahko sanirajo pred vgradnjo vinila in se s tem preprečijo razne preslikave po vinilu.

Za več informacij smo vam na voljo v razstavno-prodajnem salonu Kemoplast Ljubljana BTC (01/541 90 01) ali salonu Kemoplast Ljubljana Rudnik (01/281 13 00).

Lep pozdrav!

15.05.2019

Pozdravljeni,

zanima me ali je možno položiti vinil direktno na lesena tla (stara hiša), tla seveda niso popolnoma ravna. med posameznimi deskami je tam nekje do 3mm razlike.

Hvala za odgovor.

16.05.2019

Spoštovani!

V primeru takšnih višinskih razlik, kot ste jih navedli, odsvetujemo polaganje vinilnih plošč na klik. Ker so vinilne obloge delane iz plastike in se delno prilagajajo tlem, boste ob vsakem koraku, kjer so višinske razlike občutili nihanje materiala. S časom je tudi možna poškodba klik sistema zaradi velikih obremenitev, ki nastanejo ob raztezanju zaradi neravnih tal.

Za več informacij nas lahko obiščete v našem Kemoplast razstavno prodajnem salonu v Šenčurju ali pa nas pokličete na tel. 04-595-11-80.

Lep pozdrav!

04.05.2019

Pozdravljeni,
Zanima me ali lahko vinilne plošče na klik položimo direktno na estrih in ali mora biti kakšna podloga pod vinilnimi ploščami imeli bomo namreč talno ogrevanje.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
Marko

06.05.2019

Spoštovani!

Če boste polagali vinil na klik na estrih, potem je potrebno spodaj dati podlogo primerno za vinil, ker pa omenjate talno gretje, vam priporočamo vinil za lepljenje, saj bo v tem primeru talna obloga bolj stabilna.

Vabljeni v naš salon Kemoplast Cubis v Šenčurju, kjer si lahhko vinilne talne obloge in podloge tudi ogledate v živo in pridobite ustrezne informacije ali pa nas pokličite na tel. št. 04/595 11 80. Lep pozdrav!

23.04.2019

V kuhinji bomo polozili vinil talne plošče. Zanima me ali se položijo pod kuhinjske elemente ali samo do kuhinjskih elementov. V trgovini je rekel trgovec samo do elementov zaradi teže, da je tako v navodilih. Ne bi radi narobe položili. HVALA ZA ODGOVOR IN NASVET.

24.04.2019

Spoštovani! V primeru, da polagate vinilno talno oblogo, ki se sestavlja s klik sistemom je bolje, da kuhinje ne položite na ta tla. Klik talne obloge se smatrajo kot plavajoče in  se krčijo in širijo ob spremembi temperature v prostoru. Če je kuhinja postavljena na ta tla je to delovanje omejeno zaradi same teže vaše kuhinje.

Za vinilne talne obloge, ki se lepijo na tla pa teh omejitev ni saj je delovanje materiala manjše oziroma omejeno zaradi samega lepila, ki drži ploščo na mestu. Lep pozdrav!

19.04.2019

Dober dan,v kuhinji bi položil klik vinil z pluto debeline 9,5mm,Kaj moram položiti pod ta vinil in z čim-kakšno žago bi jo najlažje in najlepše rezal-prirezoval?

19.04.2019

Pozdravljeni! Pri vgradnji pvc plošč click sistema z osnovno plastjo iz plute vam svetujemo, da pod pvc plošče položite še tanko podtalje (deb. 1,5mm), ki ima učinek izravnave in zadušitvi udarnega zvoka, tudi plošče se bolj kompaktno prilegajo predhodni podlagi. Za razrez in vkrojevanje pvc plošč lahko uporabite krožni cirkular ali vbodno žago z dobro nabrušenim rezilom. Podtalje oziroma podlogo Tarkomfort Pro dobite v naših razstavno-prodajnih salonih Kemoplast. Lep pozdrav!

17.04.2019

Pozdravljeni.
V kuhinjo bi radi položili vinil "na klik". Sedaj pa je položen topli pod. Zanima me ali lahko položimo vinil kar na topli pod, vmes pa bi dali še "peno" za vinil.
Lep pozdrav.

18.04.2019

Spoštovani!

Vinilno oblogo z vpenjanjem na klik je možno položiti čez topli pod v kolikor na toplem podu ni vidnih poškodb in je v«dobrem stranju«. Podložna pena katero želite namestiti pod topli pod pa ima funkcijo, da plavajoči pod ne drsi in še dodatno zmanjša zvok. Vljudno vabljeni, da si željeno blago ogledate v našem Kemoplast razstavno-prodajnem salonu v Šenčurju, objekt Cubis, poslovna cona A2. Za več informacij smo vam na voljo tudi na tel.št. 04/595 11 80.

Lep pozdrav!

17.04.2019

S katero snovjo se utrdi - injektira zrahljani parket- ribja kost in koliko te snovi potrebujem za 1m2 parketa?

17.04.2019

Pozdravljeni!

Pri injeciranju oziroma utrjevanju starega parketa mora biti podlaga pod parketom armiranobetonska plošča ali cementni estrih, da se posebno lepilo primerno spoji s predhodno podlago. Za injeciranje 1m2 potrebujete 1-2dcl posebnega lepila.

Lep pozdrav!