Brušenje in lakiranje parketa

Ko parket nima več pravega leska in je opazna večja obraba površine, lahko z obnovo oživimo živahne barve lesa.

Parket je resnično naravna in trajna talna obloga. Veliko večino parketov je možno obnoviti v celoti ali zamenjati samo poškodovane dele. Obnova parketa je odvisna predvsem od poškodovanosti in pri večslojnih parketih predvsem od debeline zgornjega sloja. Debelina tega sloja naprimer 4 milimetre, lahko omogoča do štirikratno obnovo parketa, na kar je potrebno misliti že pri nakupu. Najboljši parketi imajo debelino gornjega sloja do 6 milimetrov. Obnova obsega kitanje, brušenje in večkratno lakiranje parketa.

Zamenjava parketa

Če je stra parket bil že včkrat pobrušen in je resnično odtrajan, potem je potrebna zamenjava. Strar parket se lahko odstrani ali pa nastane kot podlaga za novega, o čemer se je smiselno posvetovati s strokovnjakom. Če višina stropa in pragov v stanovanju to dopušča in če je stari parket razmeroma dobro ohranjen, se splača nov parket položiti čez starega. Tako se lahko prihrani stroške odstranitve parketa in sanacije estrihov, pridobi pa se dodatna zvočna in toplotna izolacija.

Obnova parketa

Postopek obnove parketa je podoben za vse vrste lesa. Odvisen je od velikosti poškodb, dotrajanosti, števila brušenj in podobno. Za ocenomočnosti obnove parketa je najboje povprašati strokovnjaka. Ta določi katere dele parketa bi bilo potrebno zamenjati z novim. Če so od podlage odstopile deščice parketa, se te znova prilepi oziroma zamenja. Nato se začne brišenje parketa, kjer se odbrusi vrhnjo zaščitno plast laka. Tako se odstranijo tudi površinske poškodbe, kot so udarnine in zareze. Če so poškodbe prevelike, da bi se jih lahko odstranilo z brušenjem parketa, jih je treba pred lakiranjem zakitati. Parketne reže in fuge, ki so nastale kot posledica dolgotrajne uporabe in nihanj temperature ter vlage, pokitamo in zakrijemo z uporabo lesnega prahu. Ko se konča kitanje parketa se izvede lakiranje parketa, najprej s temeljnim lakom in nato še s končnim. Pri obnovi parketa se izvede tdi zamenjava obstenskih letvic. Lak doseže svojo kemijsko in fizikalno trdnost po sedmih do desetih dneh. Tako je končana obnova parketa in ta zasije v vsej svoji veličini.

Neustrezno brušenje parketa

Pri neustreznem brušenju parketa lahko nastanejo napake:

> valovita površina pri brušenju z valjčnim strojem,

> vdolbine in pojav "zažganega lesa",

> krožne praske pri brušenju z rotacijskim strojem,

> neenakomerno zbrušen in izravnan parket ob robovih in vogalih v primerjavi z drugim položenim parketom.

Najprej je treba vedeti, da je končni videz parketa precej odvisen prav od kakovosti brušenja. Napak zaradi slabo obrušenega parketa ne boste skrili z lakiranjem, voskanjem ali oljenjem, zato so izredno pomembne izkušnje in strokovnost polagalca. Vedno morate paziti, da je brusni papir dober, neobrabljen in dovolj oster. Treba je tudi vedeti, da z brušenjem parketa ne morete izravnati neravnin v podlagi. Podlaga se izravna pred polaganjem parketa.

Parket ni izravnan, ampak valovit. Kaj so vzroki?

1. Nepravilno nastavljen oziroma uravnan brusilni stroj (spretnost in izkušnje polagalca).

2. Neenakomerno obrabljen boben.

3. Poškodovan boben, ki se največkrat poškoduje pri brušenju starega parketa (žebljički, kamenčki,...).

4. Neravna podlaga, na katero se je polagal parket.

5. Neenakomeren pritisk stroja na podlago med brušenjem.

Med transportom in prenosom brusilnega stroja se pogosto kaj premakne in stroj ni več uravnan. Pred brušenjem ga je treba pravilno nastaviti, če želimo doseči najprimernejši učinek, kar naj bi obvladal vsak polagalec parketa. Ponekod so na parketu vidne vdolbine, parket je temnejši, pojavljajo se sledi "zažganega lesa". Vzroki so lahko:

> prevelik pritisk stroja na podlago, zaradi česar se je površina oziroma les segrel,

> neizkušenost polagalca parketa,

> preveč obrabljen brusni papir.

 

Po brušenju z rotacijskim strojem se vidijo na parketu krožne praske. Vzroki so lahko:

> preveč agresivno brušenje parketa oziroma vztrajanje na enem samem mestu,

> neustrezna zrnatost brusnega papirja, slabo očiščen parket pred brušenjem (smeti, drobni ostanki cementa,...).

Krožne praske lahko nastanejo prizadnjem brušenju ali pri brušenju parketa med posameznimi nanosi laka. Za obrobno brušenje parketa je treba uporabiti brusni papir iste zrnatosti, pri brušenju pa moramo biti natančni ter izravnati in izenačiti obrobni pas, vogale in manj dostopne predele s preostalim položenim parketom. Brusilni stroj na trših lesovih pušča temne sledi. Pojav, ko se površina parketa zaradi previsokega pritiska stroja na podlago preveč segreje, imenujemo zažgani les.

Rešitve

Če je parket valovit, vzrok pa je neravna podlaga, je mogoče napako popraviti s križnim brušenjem ali z odstranitvijo parketa, izravnavo podlage in vnovičnim polaganjem. Pri "zažganem lesu", vdolbinah, praskah, in valovitem parketu, ki nastane zaradi nepravilne uporabe stroja, je treba vso površino znova obrusiti, da se odstranijo temne lise in izenači parket. Lakirani parket, ki kaže te napake, ne bo nikoli popolnoma izravnan in barvno izenačen, če se ga bo saniralo le lokalno. Prebrusiti je treba vso površino.

Uporabni nasveti

Talne obloge in talno gretje

Ključnega pomena pri talnem ogrevanju so talne obloge, ki morajo biti nareje iz toplotno dobro prevodnih materialov, sicer se učinek gretja izgubi. Talno oblogo morate izbrati že preden začnete s polaganjem cevi, saj je od vrste talne obloge odvisno, kakšne cevi in način polaganja boste uporabili pri montaži ogrevanja.

Pomembna odločitev, ki bo bistveno pripomogla k udobnejšemu bivanju

Čeprav jim mnogi ne posvečajo posebne pozornosti, so tla v vsakem domu osnova udobja in tudi estetike, zato je pomembno, da pred odločitvijo, katero talno oblogo boste med izjemno pestro ponudbo na našem trgu izbrali za posamezen prostor, dobro pretehtajte vse možnosti in se po potrebi posvetujte tudi s strokovnjakom.

Gradnja ali prenova doma?

Če se lotevate gradnje ali obnove, morate temeljito razmisliti o svojih potrebah, željah in pričakovanjih. Tovrstni projekti niso poceni in zahtevajo tudi odrekanje.