Ste si kdaj predstavljali, da bi imeli doma negovano travo, brez uporabe kosilnice?

Umetne trave

Ste si kdaj predstavljali, da bi imeli doma negovano travo, brez uporabe kosilnice? ORYZON trave, ki so v Kemoplastovem programu to omogočajo. So trave, ki jih je moč enostavno uporabiti, položiti in vzdrževati. Praktično ne potrebujejo nobene nege. Ob visokih temperaturah v poletnih mesecih je travo potrebno samo osvežiti z vodo.

BeaulieuVebe Floorcoverings

KATERE SO PREDNOSTI UMETNIH TRAV?

Glavna prednost umetne trave je njena vzdržljivost in nezahtevnost. Je zelo preprosta za vzdrževanje in dolgotrajna. Umetna trava ostane čudovita skozi celo leto, brez suhih in rjavih površin, ki zahtevajo ponovno zasaditev. Tako si z umetno travo prihranimo veliko vrtnih opravil, kot so košnja, puljenje plevela, zalivanje, ipd...

 

ODLIČNA PODLAGA ZA VSA OKOLJA

Umetna trava je lepa, odporna in enostavna za vzdrževanje. Danes se uporablja tako za odprte kot zaprte prostore. Lahko nadomesti pravo travo, saj ima naraven videz, je UV-obstojna in prijetna na dotik. Namenjena je predvsem zunanjim prostorom, kjerkoli si zaželite zelenih površin, lahko pa jo položite tudi na teraso, balkon, vrt, otroško sobo, atrij, okoli bazena, počitniške hiške,... na javne površine in ostale površine, kjer je vzdrževanje prezahtevno. Primerna je tudi za igro otrok, ni pa primerna za nogometna igrišča.

 

Z UMETNO TRAVO DO VEČ PROSTEGA ČASA

Najpogosteje se umetno travo polaga na vrtovih, kjer je veliko družinskih aktivnosti, zabav, iger,... Zaradi velike obremenitve in navadno premalo časa za vzdrževanje je veliko travnatih površin v slabem stanju. Z polaganjem umetne trave lahko dosežete naraven videz in ne potrebujete veliko vzdrževanja. Velika prednost je v tem, da si prihranite veliko vrtnih opravil (košnja trave, puljenje plevela, zalivanje, škropljenje, zračenje,...

 

KAKO POTEKA POLAGANJE UMETNE TRAVE?

V primeru polaganja na trdne podlage, kot so kamen, asfalt, beton ali les, morajo biti prvotno odstranjeni vsi odpadki ali razno rastje, površina mora biti stabilna, porozna, močna in suha. Na podlago položimo geotekstil in šele nato umetno travo.

Ploskve umetne trave se med seboj spaja s profesionalnim lepilnim trakom.

V primeru polaganja umetne trave na mehkejše podlage, kot so zemlja, naravna trava,... najprej odstranimo zgornji sloj (trava, plevel, listje,..) in nanesemo izravnalno plast peska ali mešanico peska in zemlje v globini minimalno 7 cm. V primeru večje površine je potreben strojni izkop. Površino izravnamo s frezo in utrdimo s kompaktorjem, da bo ravna in stabilna. Na takšno podlago položimo geotekstil in šele nato umetno travo.

Umetno travo lahko posujete s kremenčevim peskom za lepši izgled in mehkobo ter dodatno obtežitev.

Najpogostejša vprašanja & odgovori

Kolikšna je cena umetne trave?

Poznamo različne vrste trav. Od nizkocenovnih do visoko cenovnih. Razlika je ogromna. Sestavljena je iz polietilena ali polipropilena. Debelina varira od 2mm pa do 40 mm ali več.

Cena je odvisna od višine in gostote ter od sestave. Nizkocenovne iglane trave so tanke kot papir in so namenjene za kakšne enkratne ali sezonske uporabe (sejmi, balkoni, terase).

Višje in gostejše so, dražje so. Te dražje so odporne na UV žarke in so barvno vzdržljive. Trave skupaj s kremenčevim peskom pa uporabljajo za velika športna igrišča. Slednje so zelo vzdržljive in zdržijo vrsto let, ne glede na klimatske spremembe: sonce, dež, sneg ali led.

 

Ali je potrebno umetno travo vzdrževati? 

Umetna trava je enostavna za vzdrževanje. Morebitne smeti in listje se enostavno odstrani s plastičnim orodjem, grabljami ali omelom.

Je umetna trava varna za hišne ljubljenčke?

Da, umetna trava je popolnoma varna za hišne ljubljenčke. Umetna trava za hišne ljubljenčke je veliko bolj odporna kot običajne trate, saj prenese vse obrabe, ki jih povzročijo pasji kremplji, tačke ali nohti. Ker hišni ljubljenček ne more kopati skozi umetno travo, se veliko skrbnikov psov in ostalih hišnih ljubljenčkov odloča za uporabo umetne trave namesto tradicionalne trate.

Kontaktirajte nas
Obiščite naš salon
11 salonov po Sloveniji