Nega in vzdrževanje laminata

 Vsaka laminatna tla zahtevajo posebno nego in vzdrževanje. Odločitev za laminat je vsekakor pravilna, saj se ta preprosto vzdržuje, je dolgo uporaben in ima higienski zgornji sloj.

Da bodo vaša laminatna tla še dolgo lepa, mora biti temperatura v prostoru med 18 in 25 stopinjami Celzija, relativna zračna vlaga pa med 40 in 70 odstotki. Pri visoki zračni vlagi začnejo leseni materiali nabrekati, pri nizki (pazite na klimatske naprave in talno gretje) in hkrati visokih temperaturah pa se krčijo. Zaradi tega se v času kurilne sezone priporočajo vlažilci zraka.

Laminat ostane čist, če v prostor preprosto preprečite vnos umazanije. Pred vhod položite velik čistilni predpražnik, še bolje je, če imate dva, da ju lahko redno menjavate in čistite. Unilin ponuja poseben čistilni vgradni predpražnik, ki odstranjuje grobe delce (kamenčke, pesek, vlago) in preprečuje vnos umazanije v stanovanje.

 

Čistilni predpražnik

S kamenčki se poškodujejo prav vsaka tla. Na laminatih bodo tako ostale grde praske. Vaša laminatna tla pa bodo še dolgo lepa, če boste noge stolov, miz in omar zaščitili s posebnimi čepki iz filca. V pisarnah poskrbite, da bodo na stolih mehka kolesa.

Vsak dan laminat posesajte, enkrat na teden pa ga obrišite z vlažno krpo, ki ste jo dobro oželi v čisti vodi in ji dodali čistilo za laminate dr. Schutz CC (upoštevajte navodila proizvajalca). Unilin ponuja nov pribor za čiščenje, ki obsega držalo za krpo, zamenljivo krpo iz mikrovlaken, ki jo je mogoče tudi prati pri 60 stopinjah, in posebno čistilo Quick-Step.

Na laminatnih tleh nikoli ne uporabljajte polirnih sredstev ali sredstev za voskanje. Tla bodo namreč lisasta in na njih se bodo poznale sledi. Če uporabljate parni sesalnik, je treba poudariti, da para vpliva na kakovost laminata.



Čistilni pribor

 

Kako odstranimo madeže? 

 

MADEŽI

    

ODSTRANJEVANJE

     
raze, pete, cestni prah   mehansko suho čiščenje z najlonsko ali bombažno krpo
     
barvice, oljne krede, sadje, mleko, pivo, vino, čaj, limonada   takojšnja uporaba vpojne krpe; če se madež osuši ga je treba očistiti z ustreznim čistilom za laminat (dr.Shutz – CC čistilo za laminat)
     
urin, kri   takoj obrisati z vlažno krpo
     
lak za nohte, krema za čevlje, lak, olje, katran, mazivo, barvniki, črnilo, šminka, karbonski papir   obrisati s krpo, prepojeno s topilom; možna topila aceton, kisova esenca, odstranjevalec laka, univerzalna raztopina; raztopino nanesite le na madež in upoštevajte navodila proizvajalca
     
čokolada, mastni madeži, kuhinjsko olje   čistilo za laminat dr.Shutz CC


Zapisala: Ingrid Smrkolj