Pri talnih oblogah si resnično lahko privoščimo raznovrstnost

Talne obloge so eno izmed tistih področij, na katerih si človek resnično lahko privošči raznovrstnost. Ne moremo imeti oken in vrat v številnih barvah ter materialih, lahko pa imamo v vsaki sobi drugačno talno oblogo v različnih barvah. Kljub temu pa moramo pri izbiri oblog spoštovati nekatera pravila glede primernosti, predvsem pa uporabe.

 

Pravilna izbira

 

V kuhinjah moramo imeti talno oblogo, ki ni zahtevna za čiščenje. Kuhinja je prostor, kjer vam bo vedno kaj padlo na tla, kar spet pomeni zahtevo po veliki odpornosti in enostavnem čiščenju. V predsobi enako, le da mora biti tu še bolj odporna proti različnim praskam, saj je to prostor, v katerega vstopamo obuti, na čevljih pa so pogosto pesek, kamenje in druga umazanija. Za kopalnice je še vedno najprimernejša keramika, za otroške sobe pa toplejše talne obloge, ki morajo biti preproste za čiščenje in vzdrževanje. V spalnicah in dnevnih sobah pa je pogost parket. Dnevne sobe so spet svojevrsten problem - seveda je izbira talne obloge tu odvisna tudi od tega, ali je dnevna soba hkrati sprejemnica za goste ali pa je namenjena le družinskim članom.

 

 

Priprava tal za polaganje

 

Še pred izbiro talne obloge je treba tla pripraviti za polaganje. Ne glede na način polaganja, je temeljna priprava podlage, ki je lahko odločilna za dobro vezavo podlage, lepila in obloge. Kot prvo mora biti podlaga dovolj suha, trdna, popolnoma ravna in brez razpok, ne sme biti porozna, umazana ali z ostanki oljnih madežev, lakov, barv ali malt. Za ustrezno pripravo so na voljo številne izravnalne mase in kiti. Še posebno pomembno je, da je tudi betonska podlaga dovolj suha (estrih).

 

Tako mora cementni estrih vsebovati največ 2 odstotka vlage, če nanj polagamo kamen, keramiko, parket in elastične talne obloge (PVC, guma, linolej). Za vodo prepustne tekstilne talne obloge je dovoljena 2,5 odstotna vsebnost vode v tlaku, za vodo neprepustne tekstilne talne obloge se lahko polagajo na 3 odstotno vlažne cementne estrihe. 

 

Gotovi parket oziroma talna obloga je narejena v industrijskih idealnih razmerah, zato zahteva pravilno vlago v cementnem estrihu, ki mora biti 2 odstotna, pri talnem gretju pa le 1,8 odstotna. Včasih so neobdelane parkete polagali na estrihe z višjo vlago. 

Gotovi parketi in tudi laminati pa zahtevajo manjšo vlago. A tu je še nekaj, kar je treba upoštevati - na relativno zračno vlago v prostoru marsikdo ni pozoren, a je zelo pomembna za bivanje in tudi za talno oblogo, ki vendarle potrebuje določeno vlažnost.

 

 

Pomembna je pravilna izbira

 

Izbira talnih oblog velja na prvi pogled za enostavno opravilo, je pa vseeno izjemno zahtevno in je ob iskanju pravega materiala in sistema treba spoznati prednosti in slabosti različnih oblog. Nekateri sledijo finančnemu vidiku, vendar moramo povedati, da pri izbiri talne obloge nikar ne sledite izbiri najcenejšega materiala, kajti kaj hitro se vam lahko zgodi, da boste kasneje razočarani.