Parket: ko ta potrebuje osvežitev

Najprej se je treba vprašati, katere vrste parketov je smiselno obnavljati. Prav vse, tako masivne kot večslojne. Masivni parketi dopuščajo več obnovitvenih postopkov kot večslojni. Pri večslojnih je zelo pomembna debelina zgornjega sloja plemenitega lesa, saj je od tega odvisno, kolikokrat bomo parket lahko obnovili, obrusili in znova lakirali ali oljili. Običajna debelina tega sloja je 4 milimetre, to omogoča štirikratno obnovo parketa.

Debelina zgornjega sloja lesa tako določa življenjsko dobo parketa in tudi ceno, zato se je dobro o tem pozanimati že pred nakupom. Na trgu je mogoče kupiti visokokakovostne parkete s 6 milimetri plemenitega lesa, lahko pa meri zgornji sloj le 2 ali celo manj kot milimeter. Takšnih furniranih parketov ni mogoče obnavljati oziroma obrusiti.

 

  

Obnova ali zamenjava?

Parket je najplemenitejša in trajna talna obloga. Skoraj vse parkete je mogoče obnoviti, prav tako zamenjati le določene, bolj poškodovane dele.

 Obnova parketa je smiselna takrat, ko je površina resnično dotrajana oziroma poškodovana. To pomeni, da so na njej udrtine, povsod so vidne praske, sloj laka je odstranjen, parket postaja sivkast in dovzetnejši za umazanijo. Večinoma se ljudje za obnovo odločijo takrat, ko otroci odrastejo, da si tla "odpočijejo" od nenehnega tolčenja in padanja topih predmetov.

V Sloveniji se parket obnavlja na približno 15 let, to pomeni brušenje in znova lakiranje. Obnavljanje oljenega parketa pa priporočamo na dve leti. Obnavljati je smiselno dele, ki ne odstopajo od podlage in niso preveč poškodovani ali trhli. Če sami ne znamo oceniti, v kakšnem stanju je naš parket, naj to stori strokovnjak. Ta bo presodil, ali ga je smiselno obnoviti ali zamenjati.

Povprečno se pri nas obnovi med 75 in 85 odstotkov površin, le manjši delež je tako uničen, da obnova ni več mogoča. In kdaj je tako hudo? Poplava in izliv vode sta najpogostejša vzroka. Če se parket prepoji z vodo, ga je treba odstraniti, stanovanje osušiti in položiti novega. Parket je smiselno zamenjati tudi takrat, ko ni mogoče zagotoviti zadovoljive obnove.

Ko se odločimo za zamenjavo, se je priporočljivo posvetovati s strokovnjakom, ali je smiselno stari parket odstraniti ali lahko ostane kot podlaga za novega. Če nam višina stropa v stanovanju dopušča in če je stari parket razmeroma dobro ohranjen, je vsekakor smiselno novega položiti čez starega. Tako prihranimo stroške odstranitve parketa in sanacije estrihov, pridobimo pa dodatno zvočno in toplotno izolacijo.

Postopek obnove

Postopek obnove parketa je skoraj enak za vse vrste lesa, razlikuje se le glede na poškodbe, dotrajanost in podobno. Strokovnjak najprej oceni, katere dele parketa je treba zamenjati z novim. Posamezne deščice, ki odstopajo od podlage, se znova prilepi oziroma zamenja. Parketar nato obrusi vrhnjo zaščitno plast laka, pri tem postopku se odstranijo tudi površinske poškodbe, kot so zareze, udarnine, sledi visokih pet. Če so poškodbe preveč obsežne, da bi jih lahko odstranili z brušenjem, jih je treba popraviti pred lakiranjem. Parketne reže in fuge, ki so nastale kot posledica dolgoletne uporabe in klimatskih razmer, pokitamo in zakrijemo z uporabo lesnega prahu. Nato se parket večkrat lakira, najprej s temeljnim lakom, nato s končnim. Pri obnovi parketa navadno zamenjajo tudi obstenske letvice. Po lakiranju parketa ne obremenjujemo z intenzivno uporabo, preprogami in čiščenjem, saj lak doseže svojo kemijsko in fizikalno trdnost po sedmih do desetih dneh.

Vzdrževanje parketa

Vzdrževanje in obnova parketa sta zlasti odvisna od površinske zaščite. Če je parket oljen, ga že z rednim tedenskim čiščenjem tudi negujemo, če seveda uporabljamo prava in priporočena čistila. Parket kakšno leto po polaganju znova naoljimo, naslednja vzdrževalna oljenja pa so odvisna od kakovosti olja, ki ga uporabljamo. Olja osnovne kakovosti je treba obnavljati na 6 do 12 mesecev, kakovostnejša pa na 3 do 5 let. Pomembno je, da obnovitveno oljenje opravimo, preden so tla popolnoma obrabljena in ostanejo brez zaščitnega sloja, saj takšnemu parketu zelo težko povrnemo prvotni videz.

Mesta, kjer je obraba večja, na primer pod stoli ali pri vratih, pogosteje osvežimo in dodatno zavarujemo s posebej za to namenjenimi voski. Poškodbe na parketu popravimo s posebnimi barvnimi kiti ali voski. Vsa ta vzdrževalna opravila lahko opravimo sami. Občasno lahko oljeni parket prepustimo strokovnjaku, da ga strojno očisti, naolji in spolira. Vsakodnevno čiščenje in vzdrževanje je potem lažje.

Lakirane parkete čistimo s posebnimi njimi namenjenimi čistili, občasno jih lahko premažemo tudi z negovalnim premazom. Lakirani parket je treba obnoviti, ko je zgornji zaščitni sloj laka že obrabljen in ne zagotavlja več optimalne zaščite lesa, pa tudi na pogled takrat ni več najlepši. V bolj obremenjneih prostorih je to po približno 15 letih, v manj obremenjenih, kot so spalnice, pa tudi po 20 ali več letih. Najbolje je, da takrat prebrusimo in polakiramo tla po celotnem stanovanju. Nemogoče je namreč zagotoviti, da se pri delnem lakiranju ne bi poznali prehodi.

Obnovo lakiranih parketov je najbolje zaupati mojstru. Za brušenje parketa namreč potrbujemo kakovostne brusilne stroje, za lakiranje pa veliko prakse in znanja.

Kemoplast ponudbo parketov preveri tukaj.