Polaganje klasičnega parketa in vzdrževanje

Talna obloga parket z leti postaja vse lepša a s časom spremeni svojo barvo. Klasični parket debeline 22 mm obrusimo na vsakih 20 let za približno 1,5 do 2 mm in podaljšamo življenjsko dobo za več kot 100 let. Seveda pa je potrebno za dolgo življenjsko dobo parket kakovostno položiti.

Polaganja, brušenja in lakiranja oziroma oljenja parketa se je najbolje lotiti po zaključku gradbenih del in ometanja.

Priprava podlage

Parket lahko praktično polagamo na vse površine: estrih, leseno podlago, keramične ploščice,... Za to potrebujemo ustrezno lepilo in morebitne predhodne premaze ali izravnalne mase. Pogoj za polaganje je ravna podlaga, trda, suha in očiščena vseh nečistoč. Če podlaga ni ravna uporabimo izravnalno maso ali pa jo zgladimo z brušenjem

Dopustna vlažnost za polaganje na estrih je največ 2%, v nasprotnem primeru moramo prostor izsušiti s pomočjo sušilcev zraka.

Polaganje

Za polaganje je dovoljena najvišja vlažnost parketa med 8 in 10%, v prostoru pa ne sme biti manjša od 15°C, idealna je okoli 20°C.

Parket lahko uničimo z napačno izbiro lepila. Lepilo mora dobro sprijeti parket s podlago, biti mora temperaturno in dimenzijsko stabilno ter okolju prijazno. Pozornost moramo nameniti lepilom še zlasti takrat, kadar polagamo na talno gretje, saj mora biti lepilo še dodatno elastično.

Po polaganju

Po sveže položenem parketu ne smemo hoditi vsaj 24 ur. Pred nadaljnim brušenjem in lakiranjem naj počiva še vsaj teden ali dva. Med tem časom v prostoru ne izvajamo nobenih del, ki bi lahko poškodovala parket ali povzročila madeže, previdni moramo biti tudi pri hoji.

Brušenje in lakiranje

Začnemo z grobim brušenjem s katerim poravnamo parket, nadaljujemo z vmesnim brušenjem, s katerim pobiramo reze in nepravilnosti grobega brušenja, z zadnim finim brušenjem pa pobiramo samo manjše nepravilnosti. Po brušenju nadaljujemo z lakiranjem, voskanjem ali oljenjem. Lakiran parket je enostavnejši za nego, saj moramo nanose olja in voska obnavljati vsako leto.

Vzdrževanje

Za ohranitev čim lepšega parketa je zelo pomembna enakomerna zračna vlažnost in temperatura. Ustrezna vlažnost naj bi bila med 50 in 60%, temperatura pa naj ne pade pod 15°C. Parket čistimo z vlažno krpo in malo čistila.

Uporabni nasveti

Ko parket potrebuje osvežitev
Ko parket potrebuje osvežitev

Ko parket potrebuje osvežitev

Nasveti za nego in zaščito parketa

Parket Weitzer prijazen do okolja