Izbira talne obloge

Kaj občutite, ko vstopite v prostor? TLA.

 

Njihovo toploto ali hladnost, gladkost ali hrapavost, mehkobo ali trdoto ... So tla ravna ali se kje zatika? Ko odpremo oči, nam tudi vidna zaznava pove veliko ... Občutki nam povedo, ali se v prostoru počutimo varno, udobno in prijetno.

 

Talno oblogo izbiramo predvsem z vidika estetike ter uporabnosti ali praktičnosti. Na dojemanje talne obloge vplivajo tako stene, pohištvo in drugi predmeti v prostoru, ki so različnih barv in oblik. Ko začnemo opremljati prostor, je še prazen. Talne obloge še ni, stene so dokončane ... Barve sten že določajo prvi vtis prostora, ki ga nadgradimo z vnosom talne obloge. Tla naj bi bila vedno temnejša, kot so stene, v nasprotnem primeru občutimo nekakšno neudobje. Poleg barvne harmonije je potrebno omeniti še usklajenost vzorcev. Veliki vzorci na talni oblogi in veliki vzorci na stenah ne spadajo skupaj. V primeru vzorčaste stene, naj bodo tla enobarvna, brez vzorcev, a dovolj močna, da prevlada nad steno. V nasprotnem primeru - če so vzorci na talni oblogi, naj bodo stene enobarvne. 

 

 

Uporabnost talne obloge

 

Ni vsaka talna obloga uporabna in namenjena za vsak prostor. Vsak prostor ima svoje značilnosti; vlažni prostori (kopalnica, terasa, balkon, delno tudi predsoba), frekvenčni prostori (kuhinja ob delovnem pultu in javni prostori), prostori, kjer se uporabljajo agresivne snovi (laboratoriji, delavnice ...), prostori z veliko pohodnostjo (zdravstvene ustanove, domovi starejših ...) ipd. 

 

Določene prostore je treba opremiti pazljivo. Prva v vrsti je kopalnica. Vanjo gredo samo talne obloge, ki so odporne proti vodi in veliki vlagi. V predsobi se srečujemo z vlago in umazanijo, ki jo vnašamo s čevlji in mokrimi dežniki, zato je za ta prostor dobro uporabiti talno oblogo, ki jo je lahko čistiti in ki ne vpija vlage. Zelo pomembna je tudi otroška soba. Majhni otroci se radi igrajo na tleh, zato naj bo talna obloga topla in prijazna. Posebnost je tudi kuhinja, kjer so tla obremenjena z občasnim razlitjem tekočin (voda, kis, olje...) in z velikim številom korakov ob delovnem pultu. V kolikor je kuhinja del večje povezane enote (z dnevno sobo in jedilnico), potem naj bodo tla v celotnem prostoru enaka. Talno oblogo izbiramo glede na obremenitev.

 

Pri izbiri in nakupu talne obloge je treba najprej biti pozoren na njeno uporabnost in praktičnost. Šele ko izberemo vrsto talne obloge, ki bo ustrezala namenu, izberemo tudi barvo in dizajn, da bo v prostoru delovala estetsko. Talna obloga mora biti tudi primerno položena, da ustrezno zaključi sestavo tal.

 

 PROSTOR                          PRIMERNA TALNA OBLOGA                           ŠE PRIMERNA TALNA OBLOGA                       MANJ PRIMERNA TALNA OBLOGA

dnevna soba

parket, pluta, 

laminat, tekstilna tla

PVC, linolej,

keramika, kamen

/
kuhinja PVC, linolej, keramika

laminat, pluta, parket,              

ladijski pod

tekstilna tla     
spalnica

parket, tekstilna tla,

pluta

PVC, linolej, laminat

kamen, keramika

(razen na talno gretje)

predsoba PVC, linolej, kamen, keramika laminat

tekstilna tla, parket,

pluta, ladijski pod

otroška soba tekstilna tla, parket, pluta

linolej, PVC, laminat,

ladijski pod

kamen, keramika
delovni kabinet

PVC, linolej, laminat, 

parket, pluta

tekstilna tla kamen, keramika
kopalnica keramika, kamen

posebna lesena tla ali 

poseben pvc

vse druge talne obloge
hišna delavnica

keramika, beton

PVC

vse druge talne obloge

 

Uporabni nasveti