Vprašajte strokovnjaka

22.10.2021

Pozdravljeni, v kuhinji in hodniku stanovanja imam položeno pluto, katera je začela odstopati. Zanima me, ali se obstoječa pluta lahko pritrdi nazaj ali je bolje obstoječo pluto odstraniti? In pa kaj bolj priporočate za kuhinjo in hodnik, vkolikor bi polagali sami ter zaradi samega vzdrževanja (npr. mokri čevlji, špricanje vode v kuhinji,...) laminat ali vinil? Hvala in lep pozdrav.

25.10.2021

Spoštovani!

Vezano na vašo situacijo menjave talne obloge v kuhinji in na hodniku, vam svetujemo, da se najprej opravi izmet obstoječe plute, sledi obrus podlage z odstranjevanjem ostankov lepila, nanos tankoslojne izravnalne mase in fino brušenje le-te. Nato je najbolj primerna opcija, da se vgradijo pvc plošče s sistemom lepljenja po celotni površini. Tovrstna talna obloga vam nudi najboljšo torzijsko stabilnost in odpornost na vodo in točkovne ter drsne obremenitve. V tem primeru boste tudi obdržali nivo višine, katerega imate že sedaj. Druga opcija pa je vgradnja vodoodpornega laminata. Pod laminat se najprej na obstoječo pluto položi tanko podtalje oziroma podloga, nato se laminat vgradi suhomontažno s click sistemom spajanja. Nivo se vam v tem primeru dvigne za 10-12 mm od obstoječe plute. Vsekakor vam svetujem prvo opcijo, torej vgradnjo pvc plošč s sistemom lepljenja. Za dodatna pojasnila smo vam na voljo, svetujemo obisk enega izmed naših salonov.

Lep pozdrav!

09.09.2021

Pozdravljeni, imamo novogradnjo z talnim gretjem. Kupili smo vinil 5mm z 1mm plute sistem click. Sedaj me zanima ali je boljse vliti izravnalno maso oziroma peno cca 2mm? Hvala. Lp

13.09.2021

Spoštovani.

Glede vašega vprašanja je definitivno boljša rešitev vlitje izravnalne mase kot pa pena. Z maso, ne samo da prostor polagalec izravna, ampak dobi tudi gladko ravno površino, z katero se izognete reklamacijam. Pluta pa je najboljši izolativni material in glede na to, da imate talno gretje, bo dalj časa trajalo, da pregrejete material. Upamo, da so vas na to opozorili.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav

31.05.2021

Pozdravljeni, Živimo v večstanovanjski hiši iz leta 1950, ki ima med etažami lesene nosilce, pesek in trstiko. Na vse to je položen parket (ribja kost) in nato so izvajalci pred cca. 12 leti položili OSB plošče in laminat/ topli pod. Ker je seveda sedaj vse dotrajano bi si želeli prenoviti celotna tla v stanovanju (razen kopalnice in WC), kar znaša okoli 65m2. Razmišljali smo o tem, da bi seveda potrebovali ustrezno zvočno izolacijo tal in nato primerno talno oblogo , doma imamo namreč žival. Najbolj se nagibamo vinilni talni oblogi predvsem zaradi vodotesnosti in, da ne drsi, smo pa seveda odprti za vaše predloge. Zanima me predvsem ali je nekaj takšnega izvedljivo, v kakšnem času (okvirno), saj v stanovanju živimo in kakšen bi bil okvirni strošek. Hvala za pomoč in lep pozdrav, Marko

01.06.2021

Pozdravljeni g. Marko,

Ggede na vašo situacijo in hitro sanacijo je predvsem potrebno vedeti, v kakšnem stanju so sedaj OSB plošče, ali jih bo potrebno menjati ali ne. Drugače pa je potrebno pred samim polaganjem vinila na OSB plošče, OSB plošče prekitati, da dosežemo gladko površino, nato na njih položiti vinilne plošče, morda celo na klik sistem z podlogo, da se bo lahko zadeva kolikor se da hitro sanirala. Hitrost sanacije je odvisna tudi od tega, ali bodo prostori prazni oz. ali bo potrebno še premikanje pohištva.

Priporočam vam obisk našega salona na Rudniku, kjer si boste ogledali materiale in hkrati se bomo pogovorili o možnostih vgradnje.

Za več informacij smo vam na voljo.

 

Lep pozdrav

20.04.2021

Pozdravljeni, v dnevni sobi/kuhinji bi želela položiti vinil na lepljenje. Trenutno imam tla iz plute (dobro ohranjena). Zanima me, ali lahko vinil nalepim direktno na pluto (ki jo pred tem npr. zbrusim) ali jo je treba obvezno vreči ven in nanesti izravnalno maso? Če jo lahko nalepim direktno na pluto, kakšen bi bil priporočen postopek? Bi se vi sicer raje odločili za vinil na klik (imam približno 18 kvadratov in veliko naravne svetlobe - sonca na tla). Hvala za vso pomoč!

21.04.2021

Spoštovani,

če je pluta plastificirana, na njo ne boste morali položit vinila na lepljenje. Če pa je pluta lakirana, potem jo obrusite tako, da bo povsod odstranjen lak, hkrati pa mora biti poravnana. Nato jo dobro očistite, da ne bo na njej prašnih delcev. Na tako pripravljeno pluto se lahko položi vinil na lepljenje.

Glede na to, da imate veliko svetlobe, je na predelih, kjer sonce sije direktno na tla, potrebno zagotoviti senčenje, da talna obloga zaradi sonca ne spremeni barvnega odtenka.

Priporočamo obisk našega salona na Rudniku, kjer si lahko ogledate, kateri vinili bi bili primerni in hkrati se pogovorimo o detajlih polaganja.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav

 

18.11.2020

Pozdravljeni. V kuhinji imamo vinil, v dnevni pa tekstilno talno oblogo. Kakšno letev priporočate za vmes? Imamo talno gretje. Hvala in lp. 

18.11.2020

Pozdravljeni!

Priporočamo prehodni T-Profil 293 proizvajalca Kuberit. Obstajajo še drugačni profili, vendar je pri večini potrebno vrtati, kar pa je pri talnem gretju včasih malce riskantno. Ta profil se prilepi z montažnim silikonom oziroma lepilom.

Za vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo.

 

12.11.2020

Pozdravljeni. Eno sobo preurejamo. V to sobo bomo postavili tudi finsko savno. Zanima me, če bi bile vinilne plošče na klik primerne za takšen prostor. Hvala za info.

12.11.2020

Pozdravljeni.

Vinilne plošče na klik se lahko položijo v takšen prostor, je pa priporočljivo, da se položijo samo do savne in ne pod njo zaradi same teže savne in pa vročine, ki jo savna oddaja.

Pri proizvajalcu vinilnih plošč je potrebno preveriti specifikacijo vinila in kakšno temperaturo prenaša vinil. Načeloma pa je pri vinilu v tleh lahko maximalno 27C.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

 

30.09.2020

Spoštovani, estrih na hodniku imam višji za cca 2 cm od preostalih prostor tako, da se mi na vseh vratih pojavlja stopnička. Ti prehodi me zelo motijo in si želim čim bolj ravna tla preko celega stanovanja (nekaj mm razlike mi je sprejemljivo). Novih estrihov ne želim delati, kaj predlagate kot rešitev za dvig poda? So OSB plošče dobra rešitev (predlog vašega svetovalca v salonu). Če ja, kakšen je pravilen postopek namestitve OSB plošč na cementni estri? Kot zaključna obloga bo laminat Quick Step IM1855, ki sem ga našel v vašem salonu. Za vmesno podlogo pa razmišljam o pluti, ki naj bi imela zelo dobre lastnosti. Je to sprejemljivo v kombinaciji z OSB ploščami? V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam.

01.10.2020

Spoštovani!

Dvig nivoja z OSB ploščami je vsekakor pravilna rešitev. Glede na podatke bi bile verjetno primerne plošče v debelini 18mm, katere se vijačijo in hkrati tudi lepijo na podlago. Za podlogo k laminatu imate več opcij, odvisno od vaših želja, vendar je pluta najbolj optimalna rešitev (naravni toplotni in zvočni izolator).

Za več informacij smo vam na voljo. 

Lep pozdrav!

23.09.2020

Dober dan. V dnevni prostor velikosti cca 24m2 bi na obstojeci lamelni parket (debel cca4cm) polozil vinil plosce debeline 4.2mm. Parker je na pogled raven, ko pa ga preverim pa se na 3m dolgi vodni tehnici pokazejo manjsi valovi ( na dolgo razpotegnjene luknje do cca pol cm). Kaj storiti v tem primeru. Ali moram podlagati kaksno podlogo? Ali na parket izravnalno maso? Ali je opcija da na parket brez podloge kar polozim parket, bo "pojedel" neravnine? Hvala

23.09.2020

Spoštovani!

Vezano na vašo situacijo, bi bila optimalna opcija, da izvedete izmet obstoječega parketa in uredite izravnavo in nivelacijo tal. Pogojno lahko vgradite pvc plošče s click sistemom spajanja na obstoječ parket. Kot navajate imate nekje na dolžini treh tekočih metrov točkovno do 5 mm višinske razlike. Po predpisih gradbene (podopolagalske) stroke je lahko razlika do 3 mm na enem dolžinskem metru. V kolikor se boste odločili za vgradnjo pvc plošč s click sistemom na obstoječ parket morate obvezno pod pvc plošče položiti še tanko in kompaktno podtalje (debeline 1,5mm), ki služi dodatni izravnavi tal in zadušitvi udarnega zvoka v prostoru. Lahko pa kot podtalje uporabite tudi izolacijsko pluto v roli širine 1 m,  debeline 3 mm. Če se boste odločili za vgradnjo parketa, uporabite kot podtalje izolacijsko pluto, nato parket vgradite suhomontažno s click sistemom spajanja. To je zgolj pogojna opcija! Da bi se izognili tem višinskim razlikam, bi morali na določenih mestih, kjer so večje višinske razlike nanesti samorazlivno maso primerno za lesene površine. Pred tem morate na teh mestih parket obrusiti, da se lak odstrani, pred izravnalno maso pa nanesti še predpremaz oziroma emulzijo.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

20.07.2020

Pozdravljeni, V stanovanju v bloku letnik 1966 bi rada obnovila tla. Po sobah je parket, po hodniku in dnevnem prostoru s kuhinjo pa topli pod. Tla niso v zelo slabem stanju, se pa vidijo leta. Vse je v istem levelu, manjše "špranje" so samo med sobami (med okvirjem vrat, ko se podloga menja) Željo imava, da bi povsod položila enak vinil (razen kopalnica). Pri renovaciji nebi rada menjala estrihov. Je možno položiti vinil kar čez obstoječa tla, oz. naj odstraniva parket in topli pod in dodava še izravnalno maso? Zaradi slabe dosedanje izolacije tal (star blok) sva razmišljala o debelejšem vinilu (9,5mm) s pluto na klik, da bi še malo izoliralo tla (talnega gretja ne bo), je to izvedljivo ali predlagate kaj drugega?

20.07.2020

Spoštovani!

Vezano na vašo situacijo z renovacijo končnih talnih oblog v stanovanju vam svetujemo naslednje: najbolj optimalna opcija iz strani podopolagalske stroke bi bila, da odstranite obstoječi parket in pvc talno oblogo, nato sledi obrus osnovne armirano-betonske podlage ter nanos samorazlivne mase, da dosežete primerno nivelacijo tlakov in zadostno ravno in gladko površino kamor boste nato lahko vgradili pvc plošče s suhomontažnim (click) sistemom spajanja oziroma vgradnje. Druga opcija pa je, da pvc plošče vgradite čez obstoječi parket in pvc talno oblogo. Priporočljivo je, da pod pvc plošče položite še tanko podtalje (debeline 1,5mm) z namenom zadušitve zvoka in izravnave. Bodite pozorni na višino, ki jo lahko dosežete z vgradnjo pvc plošč, predvsem zaradi notranjih vrat, v kolikor jih ne boste menjali. Za več informacij in pojasnil vam svetujemo, da se oglasite v enem izmed naših Razstavno prodajnih salonov.«

Lep pozdrav!

20.07.2020

Pozdravljeni, imamo lesen pod,18cm trami-520cm dolžine ,spodaj in zgoraj colske deske v kontra smeri. Radi bi položili talno oblogo-laminat tako ,da bi čim bolj ublažili tresljaje pri hoji, kaj svetujete, hvala! lp

20.07.2020

Spoštovani!

Svetujemo vam LAMINAT QUICK STEP v kombinaciji z podlogo QUICK STEP UNISOUND, katera maksimalno oblaži vibracije laminata in posledično zvok.

Pogoj je seveda, da je priprava tal pred polaganjem maksimalno ravna in deske spodaj močno privijačene, da ne »škripajo«, kajti če tla niso ravna podloga ne mora opravljati svoje funkcije in ni pravega efekta.

Vabimo vas v naš salon Kemoplast Šentjur, da vam predstavimo podlogo in laminat, če je možno bi bilo priporočljivo imeti seboj kakšno sliko obstoječega poda-desk.

Veselimo se vašega obiska. Lep pozdrav!

13.07.2020

Pozdravljeni, v kuhinji, ki jo prenavljam, je delavec naredil izravnalno maso, ki pa ni izravnala tal, saj ponekod (zaradi 40x40cm hribčka) tla strižejo tudi 1,5 cm. Delavec je rekel, da zaradi monta plate ni upal brusiti (kar se mi zdi malo čudno, ker vseeno ni tako tanka plata). Imam kupljen vinil na klik debeline 5,5mm in me zanimna, ali lahko dam spodaj peno za izravnavo manjših nepravilnosti (po tem, ko tisti hribček zbrusimo) in kako je s tem, da bo kuhinja (sicer na nogicah) stala na vinilu, skrbi me namreč glede raztezanja in krčenja vinila. Hvala za odgovor. lp

14.07.2020

Pozdravljeni!

V vašem primeru je izvajalec del že nanesel izravnalno maso na vašo obstoječo podlago. V kolikor tlaki še niso dovolj izravnani, se lahko še enkrat nanese samorazlivna izravnalna masa, seveda ob predhodnem nanosu predpremaza oziroma emulzije, ki veže in dobro spoji izravnalno maso. Nato se dodatno izravnalna masa še fino obrusi. Priporočljivo je, da pod pvc click plošče suhomontažno položite še tanko podtalje (folijo 1,5mm debeline), ki ima dodatni učinek izravnave in zadušitev zvoka. Do manjšega raztezanja pvc plošč lahko pride (klimatske spremembe in težje točkovne obremenitve); v tovrstnih primerih se je bolje odločiti za vgradnjo pvc plošč s sistemom lepljenja po celotni površini, ki so torzijsko precej bolj stabilne in fiksne.

 

Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo. Lep pozdrav!

04.07.2020

Pozdravljeni. Začenjamo z lepljenjem vinila vendar sem opazil, da so tudi po izvedeni samoizravnalni masi nekje nastale neravnine (cca 2mm). Zdaj me zanima ali je potrebno ponovno nanesti samoizravnalno maso ali ne. Lep pozdrav

06.07.2020

Pozdravljeni!

Pred lepljenjem mora biti podlaga obvezno ravna, v vašem primeru je potrebno izravnalno maso (grbine) najprej obrusiti, nato pa se zopet ponoviti postopek, ki ste ga že izvedli (emulzija, ter ponoven nanos izravnalne mase).

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

24.06.2020

Spoštovani, s partnerjem načrtujeva obnovo otroške sobice. Med drugim želiva stari laminat zamenjati za novega. Pod starim laminatom pa je položen še itison. Kakšna je življenjska doba itisona? Ga je smiselno odstraniti ali kar nanj položiti nov laminat? Hvala za odgovor

29.06.2020

Spoštovani,

življenjska doba itisona je zelo pogojena s kvaliteto in koliko je bil v uporabi.

Za pravilno polaganje in daljšo življenjsko dobo laminata je potrebno itison odstraniti. Laminat se mora polagati na trdo, ravno in fiksno osnovo. Itison pa to ni. Pod laminat je potrebno položiti še podlogo.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast Maribor, na Titovi cesti 62, ali na telefonski št. 02/805 00 40.

Lep pozdrav!

21.06.2020

Pozdravljeni, V kuhinji imamo keramične ploščice položene na stik( fuge 3mm).Ali lahko preko ploščic položimo vinil na klik in kakšnega svetujete? Ali je potrebno tla izravnati? Hvala za odgovor.

22.06.2020

Spoštovani!

Vinilne talne plošče na klik lahko polagate na obstoječo keramiko s predhodno uporabo podložne pene. V kolikor je pena integrirana v vinilno ploščo (Decoria RIGID), dodaten sloj podloge ni potreben. Vsi vinili na klik iz naše ponudbe so primerni za tako vgradnjo.

V kolikor bi uporabili samorazlivno izravnalno maso čez obstoječo keramiko, lahko vgradite tudi vinilne plošče z sistemom lepljenja.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

07.05.2020

Pozdravljeni. Imamo novogradjo (4 leta). Talno gretje. Iz sobe, kjer je bila garderobna omara (16m2) in pralnica (9m2) želimo narediti še eno otroško sobo. Pralnica je 12 mm nižja kot garderobna omara, ki je v nivoju hodnika. V obeh prostorih so gladke ploščice. Zanima me, kaj lahko položim na obstoječe ploščice (leseni izgled) da: 1. pridobim čim manj višine v garderobni omari in 2. izravnam nivo višine med garderobno omaro in pralnico. Gledal sem vinilne podlage (čim najše debeline), ki bi jih prilepil na obstoječe ploščice v garderobni omari in vinil na klik?, ki bi ga položil v pralnici. Obstaja kakšna druga varianta? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

08.05.2020

Spoštovani,

vinilne plošče za lepljenje so debeline 3 mm, na klik pa 6mm, kar pomeni, da bo v vašem primeru, kjer nameravate dvigniti nivo, potrebno uliti izravnalno maso ali pa sprejeti višinsko razliko med prehodi.

Priporočamo vam obisk našega salona na Rudniku ali BTCju, kjer si bomo lahko ogledali več variant različnih proizvajalcev.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

 

15.04.2020

Pozdravljeni, lotil sem se sanacije tal starejšega stanovanja (40let). Trenutno je položen parket ribja kost, ki ima večje špranje, škripa in ni več fiksen. Pod parketom pa je iverka (strohljena) in pod iverko pesek, pod peskom beton. Zanima me ali priporočate da se pesek obdrži ali da se pesek odstrani in se ga nadomesti (s čim, izolacijo?). Oz kako bi se vi lotili sanacije takih tal? Trenutno razmišljam, da bi na vrhu položil lepljen vinil, vendar se ne spoznam najbolje. Pomagal bi mi opis vseh plasti, ki jih priporočate od betona do vinila (če se vam zdi to prava izbira?). Hvala za pomoč in odgovor!

16.04.2020

Spoštovani,

vezano na vaš opis stanja predlagamo:

1. ODSTRANITEV vseh plasti do konstrukcije oz. betona, torej, tudi pesek.

2. PREVERITEV hidroizolacije oz. nasploh preverba ev. prisotnosti vlage v konstrukciji oz. betonu.

3. Od te ugotovitve naprej na novo sestaviti popis in izvedbo slojev za podlago talni oblogi:

- hidroizolacija (po potrebi)

- termo izolacija

- parna zapora

- nosilna podlaga talne obloge (lahko cem. estrih, suhomontažni estrih, OSB plošče, ...)

4. POLOŽITEV TALNE OBLOGE

 

Pri izbiri vrste talne obloge ni omejitev, je le vaša preferenca ! Če je to vinil, zelo priporočamo "lepljenje" (ne klik izvedbo); boste mnogo bolj zadovoljni.

Lahko pa položite tudi npr. gotovi parket = naravni material.

Za izbor talne obloge najprej vabljeni na obisk naše spletne strani Kemoplast, po ponovnem odprtju tehničnih trgovin pa vabljeni v naš salon Kemoplast, na Rudniku.

 

Za pojasnila in dodatne obrazložitve smo vedno na voljo.

Uspešen dan in ostanite zdravi.

16.09.2019

Pozdravljeni,

v starejši hiši bomo lesena tla iz desk izravnali z osb ploščami. Pod vinil na klik bi dali še folijo. Katero priporočate?

Hvala za info.

Lp, Monika

16.09.2019

Spoštovani!

Priporočamo Vam namensko folijo Tarkomfort. Zgornji del je narejen iz proti drsne podlage. Skupna debelina znaša 2mm.

Cena podloge je  5,88€/m2.

Za vsa dodatna pojasnila smo Vam na voljo na tel. št. 04-595-11-80 ali v RPS Kemoplast Šenčur.

Lep pozdrav!

13.09.2019

Pozdravljeni. Ideja je, da bi v kuhinji, predsobi in dnevni sobi imeli nov enoten pod. Živimo v bloku. Odločamo se za klik vinil cenovnega razreda 20- 30 € m2
Trenutno so v kuhinji in predsobi lepljene vinilne plošče iz leta cca 1985 in preko lepljena PVC talna obloga. V dnevni je parket, ki je za 3 mm nižji ( zaradi PVC poda). Kaj predlagate, kako bi bilo najbolje pripraviti podlago. Ali se vinil na klik polaga tudi po  kuhinjskimi elementi? Hvala

16.09.2019

Pozdravljeni!

Vinil plošče na klik sistem se polagajo na ravno gladko podlago. V kolikor obstoječa situacija to dovoljuje se lahko polagajo direktno na predhodno položene talne obloge. V dnevnem prostoru lahko višino pridobite z 3mm izolacijsko pluto, kar vam bo omogočilo polaganje v istem nivoju po celem stanovanju. Diletacije med posameznimi prostori so prav tako potrebne pri plavajočem – klik sistemu polaganja. Pod kuhinjskimi elementi se navadno ne polaga talne obloge, v kolikor zasnova kuhinje to omogoča z prirejanjem cokla pod elementi.

Vabljeni v naša razstavno-prodajna salona Kemoplast v Ljubljani - BTC hala 10 ali na Rudniku.

Lep pozdrav! 

11.09.2019

Pozdrav,
zanima me ali je potrebno pred polaganjem vinila (lepljenje) zbrusiti parket (lamelo) na grobo?

16.09.2019

Pozdravljeni!

Pvc plošče s sistemom lepljenja se lahko vgradijo na obstoječ parket pod naslednjimi pogoji:

-          Parket mora biti čvrsto prilepljen in spojen s predhodno armaturno podlago – v kolikor ni, je potrebno injeciranje parketa

-          Parket se obrusi do neobdelane lesene površine – do osnovnega dela masivnega sloja parketa, obrusi se lakirana površina

-          V kolikor je nato parket povsem gladek in brez udarnih poškodb, se lahko plošče lepijo direktno na parket

-          V kolikor se pojavijo razmiki med parketnimi deščicami, je potreben nanos samorazlivne izravnalne mase z vlakni – nato sledi fini obrus izravnalne mase in končno lepljenje pvc plošč po celotni površini«.

Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

06.09.2019

Pozdravljeni. Trenutno nam izdelujejo stopnice z železno konstrukcijo. Pohodni del bi radi oblekli. Sedaj me pa zanima ali je vinil primeren ter kateri (na klik ali lepljen) in kako se lotit tega postopka? Hvala za odgovor.

09.09.2019

Pozdravljeni!

Glede izdelave stopnic je najbolj primeren vinil na lepljenje. Ta je debeline do 3mm in je tako primeren za izdelavo stopnic. Potrebno je poudariti, da more takšno zadevo delati mojster, kateri se ukvarja s polaganjem vinila. Podloga za vinil mora biti ravna, gladka in trda. Če kateri od pogojev ni izpolnjen, potem se mora to izravnati z izravnalno maso. Za več informacij se oglasite v naš razstavno - prodajni salon v Krškem.

Lep pozdrav!