Vprašajte strokovnjaka

09.02.2024

Pozdravljeni, Ali obstaja primeren premaz za parket, ki je poln luknjic (predvidoma od "črvov"), da bi nato na parket položili vinilne plošče? Vnaprej hvala za odgovor. Lep pozdrav 

12.02.2024

Pozdravljeni,

v vašem primeru je možnosti več kako se zadeva uredi, lahko se luknjice zapolnijo s kitom, lahko se parket prebrusi in/ali se izravna z izravnalno maso. Odvisno je tudi kakšen vinil želite položiti, na klik ali lepljenje. Pri polaganju vinila je osnovo pravilo da so tla ravna, gladka in trda, dandanes so vinili na klik narejeni že tako, da imajo spodaj integrirano podlogo ali pluto, tako da bi se morebiti dal vinil na klik položiti direkt na obstoječ parket brez sanacije. Je pa seveda odvisno od stanja obstoječe površine in s posvetom polagalca. Za več informacij smo vam na voljo preko elektronske pošte krsko@kemoplast.si, ali na telefonski številki (073933635) ali osebno v razstavno-prodajnem salonu v Krškem.

Lep pozdrav

22.01.2024

Pozdravljeni! Pred 7 meseci smo položili hrastov parket na tla s talnim ogrevanjem. Pred 2 mesecema se je zgornja plast parketa odlepila. Poleg tega tudi stiki med paketom niso ravni, ampak se zatika ko npr. Želim stol spraviti pod mizo. Ali imate mogoče kaksne izkušnje? Hvala lepa! Mateja

23.01.2024

Pozdravljeni.

Vezano na vašo situacijo, predvidevamo, da imate vgrajen gotovi dvo ali tro-slojni parket, pri katerem je zgornji plemeniti – masivni del lesa lepljen na spodnjo osnovno nosilno ploščo. Po vsej verjetnosti se je zgornji masivni del odlepil od osnovne nosilne plošče zaradi slabo spojenega materiala – lahko je napaka v lepilu ali v samem proizvodnem procesu. V koliko gre samo za točkovne, torej manjše površine, se da odlepljeni del sanirati z injeciranjem parketa – zavrta se minimalna luknja skozi katero se nato s posebnim postopkom injeciranja vstavi lepilo. V kolikor pa se to pojavlja na celotni površini, bo potreben izmet parketa in vgradnja nove talne obloge. Predlagam, da se obrnete na izvajalca, ki vam je parket tudi vgradil, dodatno lahko tudi na dobavitelja parketa. Kar se tiče višinskih razlik med posameznimi parketnimi deščicami, pa so le te lahko do 0,2 mm – toleranca, ki jo navaja gradbena podopolagalska stroka.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav

06.12.2023

Pozdravljeni, prosim za nasvet kako očistit parket, ki je bil zaščiten s podlogo za stole. Ko sem dvignila podlogo, se je podloga na parket prilepila in sedaj je parket lepljiv. Imam pa klasičen parket, ki je star 9 let in tudi podloga za parket je stara približno 9 let. Še kakšen mesec in pol nazaj je bilo s podlogo in paketom vse v redu. Hvala za nasvet in lep pozdrav. 

07.12.2023

Pozdravljeni,

najprej bi poskusili z zelo toplo vodo, če je parket lakiran (sklepamo, da se je prijel proti zdrsni sloj od podloge na površino laka).

 

Če je parket oljen bi poskusili z nerazredčenim čistilom za parket premazati lepljivi sloj, pustiti nekaj minut in nato poskusiti očistiti.

 

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav.

11.09.2023

pozdravljeni, rad bi položil vinyl preko parketa. in sicer zanima me kakšen je postopek, katero lepilo? parket je hrastov lakiran. lp

13.09.2023

Pozdravljeni,

 

V primeru da je parket »zdrav«, da ne odstopa od podlage (test z trkanjem, ne sme biti votlega zvoka), se lahko parket rahlo obrusi, da se lak malce zmatira (zaradi boljšega oprijema lepila), nato se uporabi lepilo za vinil CERESIT 188E kateri se uporablja za porozne in ne-porozne podlage.

 

Lahko se položi in sicer imamo 2 možnosti

  • Lahko položimo vinil na klik, kateri se položi kar na obstoječi parket – pogoj je, da je parket fiksen
  • Druga možnost je vinil na lepilo, vendar je potrebno parket najprej prebrusiti, da se veže lepilo nanj, nato ga zalepimo z lepilo CRESIT K 188E

 

Vljudno vas vabimo v naš salon, kjer si lahko skupaj ogledamo vzorce vinila in vam lahko na mestu odgovorimo še na morebitna dodatna vprašanja.

 

Lep pozdrav!

20.04.2023

V cerkvi v naši župniji imamo kot 2 m preproge preko ploščic, ki pa je že precej dotrajana - mislim, da gre za travo, ki je popolnoma izgubila barvo - iz rdeče je postala skoraj siva. Zanima nas kaj nam svetujete za novo talno tekstilno oblogo. Radi bi jo imeli ponovno v rdeči barvi, rabili pa bi jo cca 50 tekočih metrov. Cerkev je zmerno svetla. Hvala za odgovor in vse dobro 

20.04.2023

Spoštovani,

v tem primeru vam svetujemo umetno travo Green v rdeči barvi. Vabljeni v vam najbljižji salon Kemoplast Šentjur.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav

22.03.2023

Pozdravljeni. Nameravamo prenoviti prvo nadstropje v hiši. Na hodniku so položene ploščice, drugje pa parket. Zanima me, kaj priporočate za prekrivanje obstoječega poda. Hvala za odgovor in lep pozdrav

23.03.2023

Pozdravljeni,

če želite položiti novo talno oblogo na staro obstoječo, je priporočljivo polaganje talne obloge brez lepljenja. V tem primeru lahko položite laminat ali vinilno talno oblogo na klik sistem. Vsekakor pa morajo biti tla ravna in trda.

Vabljeni v naš salon Kemoplast Cubis v Šenčur, kjer si lahko omenjene talne obloge tudi ogledate.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav

05.03.2023

Lepo pozdravljeni. Renoviramo kuhinjo pa nas zanima kakšen pod je najbolj primeren . Razmišljamo med laminati, vinili in topli pod. Za odgovor se vam lepo zahvaljujem. Lp 

06.03.2023

Pozdravljeni,

zahvaljujemo se Vam za vaše povpraševanje.

Za vaš namen priporočamo kvaliteten laminat QUICK STEP oz. vinilne plošče na lepljenje.

Vljudno vabljeni na ogled v vam najbljižji salon Kemoplast Šentjur, kjer smo z veseljem na razpolago za vse informacije.

Lep pozdrav.

01.03.2023

Pozdravljeni! Imam vprašanje glede aklimatizacije vinila v prostoru. Gre za podstrešje, ki ga pravkar delamo, se ne ogreva, tako da imamo temperaturo 16 st. Ne vem kako se bo vinil aklimatiziral, če bo potem temperatura vsaj za 5 st. višja. Trenutno ga imam spravljenega v garaži, kjer je vsaj 18 st. hvala za odgovor! 

03.03.2023

Pozdravljeni,

pred samim polaganjem je potrebno talno oblogo prilagoditi na sobno temperaturo vsaj 3-5dni in ravno tako prostor v katerem boste polagali, kajti vsaka talna obloga ima raztezke in skrčke.

Če boste polagali hladen vinil in prostor kasneje segreli, se vam bo vinil na stičiščih pričel dvigovati, zato je potrebno polagati v idealnih sobnih temperaturah.

Za več informacij smo vam na voljo.

03.02.2023

Spoštovani! Želim prekriti ploščice v kuhinji (med elementi). Ali priporočate vinil, ali bi bil v redu tisti za stenske obloge. Kako se ga namesti? Hvala za odgovor.

06.02.2023

Pozdravljeni,

na keramične ploščice v kuhinji na tla lahko vgradite pvc plošče s klik sistemom spajanja – brez lepljenja, ki imajo spodaj že serijsko vgrajeno tanko podlogo/podtalje, ki služi dodatni izravnavi in zadušitvi udarnega zvoka v prostoru. To se lahko vgradi le, če so keramične ploščice pravilno vgrajene in nimajo prevelikih stičišč – fug in višinskih razlik med posameznimi plošicami.

V kolikor so razmiki širši od 5 mm, je potrebno keramiko izravnati s samorazlivno izravnalno maso, ki utrdi in uravna podlago.

Vinil, ki je namenjen za stensko oblogo se na tla ne vgrajuje. V kolikor želite vgraditi vinil na steno, je potrebno keramične ploščice odstraniti in izravnati steno, nato se lahko vgradi namenska pvc stenska obloga v roli s sistemom lepljenja po celotni površini.

 

Za več informacij smo vam na voljo.

20.01.2023

Pozdravljeni. Zanima me ali obstaja premaz za parket na osnovi epoksi smole? Sedaj imamo lakiran parket ,ki je potreben obnove zaradi večjih fug in prask . V prostor vstopamo direktno z atrija in bi radi najobstojnejši premaz. (imamo tudi kužka) .Za nasvet se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam

23.01.2023

Spoštovani,

žal v naši trgovini nimamo takšnih premazov, imamo pa plastično zaščito za parket, ki se sicer uporablja za zaščito parketa pred praskami. Ta podloga je prozorna in popolnoma zaščiti parket pred praskami in vlago.

Velikost teh podlog je 120x150 cm in 91,5 x 120 cm.

Artikle si lahko ogledate v vam najbližji poslovalnici v Novi Gorici. Za več informacij pa smo vam na voljo tudi na tel. št.: 

05 393-57-00 ali na email naslovu novagorica@kemoplast.si

Lep pozdrav.

 

28.12.2022

Pozdravljeni, imamo namen prenoviti talne obloge v bivalnem delu (kuhinja, jedilnica, dnevna soba) in hodniku. Sedaj so položene ploščice pod katerimi je talno gretje. Vprašanje je sledeče, ali lahko laminat položimo direktno na ploščice? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

29.12.2022

Pozdravljeni,

na ploščice najprej položite primerno podlogo in nato laminat. 

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

10.11.2022

Zanima me obnova ali pa prekritje čez 30 let starega smrekovega ladijskega poda (že prav lepo škripa) v skupni površini dobrih 40 m2 (spalnica 20 m2, kuhinja 10 m2 in jedilnica 10 m2). Ker gre za skupni prostor brez vmesnih vrat(le leseni stenski oboki)bi bil zelo vesel vašega nasveta, KATERO TALNO OBLOGO izbrati. Hvala in lep pozdrav.

11.11.2022

Pozdravljeni,

vezano na vašo situacijo glede prenove tlakov, vam svetujemo naslednje: ker imate že vgrajene lesene deske in se te mestoma že podajajo - "škripajo", bi bilo najbolje urediti izmet teh obstoječih desk, urediti predhodno pripravo tal (po potrebi urediti izravnavo tal), ter nato vgraditi talno oblogo, kot je parket, vinil – pvc plošče ali laminat. S tem se boste izognili vnovičnemu podajanju – »škripanju« talne obloge. Druga opcija pa je, da na že obstoječe deske suhomontažno s click sistemom vgradite laminat. Optimalno bi bilo najprej dodatno pritrditi vaše že obstoječe lesene deske, nato se položi tanka podloga z namenom zadušitve udarnega zvoka v prostoru in dodatno izravnavo tal, sledi vgradnja laminata s click sistemom spajanja – torej brez uporabe lepila. Pri tem se vam bo nivo nove talne obloge nad obstoječimi deskami dvignil za 10 mm – podloga 2 mm + laminat debeline 8 mm. Za vsa dodatna pojasnila in informacije vam svetujemo, da se oglasite v našem salonu v Ljubljani, pripravite nekaj fotografij vaših že obstoječih tal in bomo lažje predvideli, katera opcija bo najboljša za vas.

Lep pozdrav!

28.09.2022

Pozdravljeni, v nadstropju smo položili vinil na klik (plošče velikosti približno 90x45), ki smo jih polagali tako s preklopom kot tudi brez preklopa (torej kot keramiko - 'mrežna varianta'). Seveda tam, ko ni preklopa stiki ne držijo, je pa tako lepo, da bi želeli še v spodnjem nadstropju tako položen vinil, vendar seveda ne na račun tega, da gredo stiki narazen, zato nam je prišla ideja, da bi vinil na klik sistem dodatno lepili (na estrih). Kako se obnesejo takšne variante in katero lepilo vzeti? Hvala in lp

28.09.2022

Spoštovani,

 

vinil na klik se mora vedno polagati z zamikom - se pravi, da se material veže na pol plošče ali pa na tretjino plošče. 

Vinila na klik sistem ni priporočljivo lepiti na podlago, sploh če imate vinil, ki ima spodaj že penasto podlogo, zaradi oprijema lepila in samega delovanja materiala.

V naši ponudbi pa imamo vinil brez klik sistema, ki se lepi po celotni površini na tla z lepili za vinil.

 

Za več informacij smo vam na voljo.

 

Lep pozdrav!

24.09.2022

Pozdravljeni! Pri obnovi tal razmišljam polaganju vinila. Kaj lahko priporočate , saj imamo problem z višino - debelino. "višina" prostora je 2,5 mm hvala in lp

26.09.2022

Spoštovani,

najtanjš vinil iz naše ponudbe je debel 2mm. Problem pa nastane v predpripravi tal, saj je za omenjeni vinil (lepljenje) potrebna predpriprava  z izravnalno maso, to pa žal dodatno dvigne nivo za najmanj 2 mm. Vinili na klik pa se začnejo od 4mm naprej (izjemoma 3,4mm). Mogoče bi bila opcija PVC v roli, kjer izravnava ni vedno nujno potrebna.

Za več informacij smo vam na voljo v naših razstavno prodajnih salonih.

Lep pozdrav.

17.06.2022

Spoštovani V prihodnosti imamo planirano prenovitev dnevne sobe in s tem seveda tudi menjavo podlage. Trenutno imamo v dnevni sobi laminat, kateri bi zamenjali z vinilom. Pojavlja se vprašanje, katero vrsto vinila izbrati, ali lepljenje ali klik sistem. Vinil bo moral biti bolj mehak pri hoji ter topel. Ali je prednost vinila ki je na klik v temu da je debelejši bolj mehak pri hoji in bolj topel na otip, ali temu ni tako. Drugo vprašanje pa je ali se pri vinilu na leplenje pojavijo večje spranje kot pri vinilu na klik? Trenutno imamo vinil položen v predsobi, lepljen, in so se pojavile špranje. Zakaj temu tako ni jasno, saj je bil vinil položen s strani mojstra. Hvala lepa za odgovore, Lep pozdrav, Matej

08.07.2022

Spoštovani,

zahvaljujemo se vam za postavljeno vprašanje. Vinil je rahlo dovzeten na drastične temperaturne spremembe, vendar je iz vašega vprašanja razvidno, da gre za bivalni prostor, kjer velikih nihanj temperatur ne bo, posledično temu pa tudi ne bi smelo priti do razpok (špranj). Pri trdoti zgornjega sloja ni razlik, saj sta oba obdelana z poliuretantskim premazom. Prednosti lepljenega vinila je vsekakor v tem, da je hoja po njemu tišja in prihaja do manjšega odmeva. Tudi morebitne poškodbe so lažje odpravljive. Ob profesionalni vgradnji in kakovostnem vinilu ne bi smelo priti do težav. Prednost klik sistema je vsekakor enostavnejša vgradnja in manj zahtevna predpriprava tal. Kot ste sami ugotovili je klik sistem malo debelejši in bi zaradi te lastnosti moral biti tudi toplejši , ampak bistvenih razlik ni.

Za vsa vprašanja smo na voljo.

Lep pozdrav.

04.04.2022

Ali lahko za izravnavo tal s sosednjim prostorom pod laminat položimo cm stiroporja in osb plošče nanj (skupna razlika v višini je 3 cm)? Če to ni dobra rešitev, vas prosim za nasvet. Hvala in lp

05.04.2022

Spoštovani,

da, načeloma lahko to storite tako.

A pri izvedbi pazite:

Najprej izdelajte »RASTER« (križno) pod-konstrukcijo – na katero boste potem pritrdili OSB plošče. Stiropor vložite samo v prazne prostore med pod-konstrukcijo. Razmik med latami pod-konstrukcije izberite čim bolj kvadratne oblike. Vse dobro pričvrstite na podlago (vijaki ali lepljenje).

OSB plošče privijačite v pod-konstrukcijo.

Podlaga za laminat mora namreč biti:

  • Ravna
  • Čvrsta (brez upogibanja pod obremenitvijo pri hoji, …)

… s takšno izvedbo boste pridobili na toplotni izolaciji !

… možna pa je tudi izvedba z izravnalno maso Uzin NC 195, ki se lahko nanaša tudi do 4 cm (taka izvedba zahteva podopolagalca).

 

Za več informacij smo vam na voljo.

 

Lep pozdrav!

 

05.12.2021

Lepo pozdravljeni, na vas se obračam s prošnjo za nasvet. V kuhinji bi radi čez topli pod prelepili vinil. Zanima me, katero lepilo bi bilo najbolje uporabiti. Najlepša hvala za odgovor. Lep pozdrav.

08.12.2021

Pozdravljeni.

Najbolje bi bilo uporabiti lepilo »Ceresit K188E« saj je lepilo za PVC materiale ter omogoča lepljenje PVC na PVC, poleg tega je primerno za sisteme z talnim gretjem.

Za več informacij smo na voljo.

Lep pozdrav!

22.10.2021

Pozdravljeni, v kuhinji in hodniku stanovanja imam položeno pluto, katera je začela odstopati. Zanima me, ali se obstoječa pluta lahko pritrdi nazaj ali je bolje obstoječo pluto odstraniti? In pa kaj bolj priporočate za kuhinjo in hodnik, vkolikor bi polagali sami ter zaradi samega vzdrževanja (npr. mokri čevlji, špricanje vode v kuhinji,...) laminat ali vinil? Hvala in lep pozdrav.

25.10.2021

Spoštovani!

Vezano na vašo situacijo menjave talne obloge v kuhinji in na hodniku, vam svetujemo, da se najprej opravi izmet obstoječe plute, sledi obrus podlage z odstranjevanjem ostankov lepila, nanos tankoslojne izravnalne mase in fino brušenje le-te. Nato je najbolj primerna opcija, da se vgradijo pvc plošče s sistemom lepljenja po celotni površini. Tovrstna talna obloga vam nudi najboljšo torzijsko stabilnost in odpornost na vodo in točkovne ter drsne obremenitve. V tem primeru boste tudi obdržali nivo višine, katerega imate že sedaj. Druga opcija pa je vgradnja vodoodpornega laminata. Pod laminat se najprej na obstoječo pluto položi tanko podtalje oziroma podloga, nato se laminat vgradi suhomontažno s click sistemom spajanja. Nivo se vam v tem primeru dvigne za 10-12 mm od obstoječe plute. Vsekakor vam svetujem prvo opcijo, torej vgradnjo pvc plošč s sistemom lepljenja. Za dodatna pojasnila smo vam na voljo, svetujemo obisk enega izmed naših salonov.

Lep pozdrav!

09.09.2021

Pozdravljeni, imamo novogradnjo z talnim gretjem. Kupili smo vinil 5mm z 1mm plute sistem click. Sedaj me zanima ali je boljse vliti izravnalno maso oziroma peno cca 2mm? Hvala. Lp

13.09.2021

Spoštovani.

Glede vašega vprašanja je definitivno boljša rešitev vlitje izravnalne mase kot pa pena. Z maso, ne samo da prostor polagalec izravna, ampak dobi tudi gladko ravno površino, z katero se izognete reklamacijam. Pluta pa je najboljši izolativni material in glede na to, da imate talno gretje, bo dalj časa trajalo, da pregrejete material. Upamo, da so vas na to opozorili.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav

31.05.2021

Pozdravljeni, Živimo v večstanovanjski hiši iz leta 1950, ki ima med etažami lesene nosilce, pesek in trstiko. Na vse to je položen parket (ribja kost) in nato so izvajalci pred cca. 12 leti položili OSB plošče in laminat/ topli pod. Ker je seveda sedaj vse dotrajano bi si želeli prenoviti celotna tla v stanovanju (razen kopalnice in WC), kar znaša okoli 65m2. Razmišljali smo o tem, da bi seveda potrebovali ustrezno zvočno izolacijo tal in nato primerno talno oblogo , doma imamo namreč žival. Najbolj se nagibamo vinilni talni oblogi predvsem zaradi vodotesnosti in, da ne drsi, smo pa seveda odprti za vaše predloge. Zanima me predvsem ali je nekaj takšnega izvedljivo, v kakšnem času (okvirno), saj v stanovanju živimo in kakšen bi bil okvirni strošek. Hvala za pomoč in lep pozdrav, Marko

01.06.2021

Pozdravljeni g. Marko,

Ggede na vašo situacijo in hitro sanacijo je predvsem potrebno vedeti, v kakšnem stanju so sedaj OSB plošče, ali jih bo potrebno menjati ali ne. Drugače pa je potrebno pred samim polaganjem vinila na OSB plošče, OSB plošče prekitati, da dosežemo gladko površino, nato na njih položiti vinilne plošče, morda celo na klik sistem z podlogo, da se bo lahko zadeva kolikor se da hitro sanirala. Hitrost sanacije je odvisna tudi od tega, ali bodo prostori prazni oz. ali bo potrebno še premikanje pohištva.

Priporočam vam obisk našega salona na Rudniku, kjer si boste ogledali materiale in hkrati se bomo pogovorili o možnostih vgradnje.

Za več informacij smo vam na voljo.

 

Lep pozdrav