Vprašajte strokovnjaka

23.09.2020

Dober dan. V dnevni prostor velikosti cca 24m2 bi na obstojeci lamelni parket (debel cca4cm) polozil vinil plosce debeline 4.2mm. Parker je na pogled raven, ko pa ga preverim pa se na 3m dolgi vodni tehnici pokazejo manjsi valovi ( na dolgo razpotegnjene luknje do cca pol cm). Kaj storiti v tem primeru. Ali moram podlagati kaksno podlogo? Ali na parket izravnalno maso? Ali je opcija da na parket brez podloge kar polozim parket, bo "pojedel" neravnine? Hvala

23.09.2020

Spoštovani!

Vezano na vašo situacijo, bi bila optimalna opcija, da izvedete izmet obstoječega parketa in uredite izravnavo in nivelacijo tal. Pogojno lahko vgradite pvc plošče s click sistemom spajanja na obstoječ parket. Kot navajate imate nekje na dolžini treh tekočih metrov točkovno do 5 mm višinske razlike. Po predpisih gradbene (podopolagalske) stroke je lahko razlika do 3 mm na enem dolžinskem metru. V kolikor se boste odločili za vgradnjo pvc plošč s click sistemom na obstoječ parket morate obvezno pod pvc plošče položiti še tanko in kompaktno podtalje (debeline 1,5mm), ki služi dodatni izravnavi tal in zadušitvi udarnega zvoka v prostoru. Lahko pa kot podtalje uporabite tudi izolacijsko pluto v roli širine 1 m,  debeline 3 mm. Če se boste odločili za vgradnjo parketa, uporabite kot podtalje izolacijsko pluto, nato parket vgradite suhomontažno s click sistemom spajanja. To je zgolj pogojna opcija! Da bi se izognili tem višinskim razlikam, bi morali na določenih mestih, kjer so večje višinske razlike nanesti samorazlivno maso primerno za lesene površine. Pred tem morate na teh mestih parket obrusiti, da se lak odstrani, pred izravnalno maso pa nanesti še predpremaz oziroma emulzijo.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

20.07.2020

Pozdravljeni, V stanovanju v bloku letnik 1966 bi rada obnovila tla. Po sobah je parket, po hodniku in dnevnem prostoru s kuhinjo pa topli pod. Tla niso v zelo slabem stanju, se pa vidijo leta. Vse je v istem levelu, manjše "špranje" so samo med sobami (med okvirjem vrat, ko se podloga menja) Željo imava, da bi povsod položila enak vinil (razen kopalnica). Pri renovaciji nebi rada menjala estrihov. Je možno položiti vinil kar čez obstoječa tla, oz. naj odstraniva parket in topli pod in dodava še izravnalno maso? Zaradi slabe dosedanje izolacije tal (star blok) sva razmišljala o debelejšem vinilu (9,5mm) s pluto na klik, da bi še malo izoliralo tla (talnega gretja ne bo), je to izvedljivo ali predlagate kaj drugega?

20.07.2020

Spoštovani!

Vezano na vašo situacijo z renovacijo končnih talnih oblog v stanovanju vam svetujemo naslednje: najbolj optimalna opcija iz strani podopolagalske stroke bi bila, da odstranite obstoječi parket in pvc talno oblogo, nato sledi obrus osnovne armirano-betonske podlage ter nanos samorazlivne mase, da dosežete primerno nivelacijo tlakov in zadostno ravno in gladko površino kamor boste nato lahko vgradili pvc plošče s suhomontažnim (click) sistemom spajanja oziroma vgradnje. Druga opcija pa je, da pvc plošče vgradite čez obstoječi parket in pvc talno oblogo. Priporočljivo je, da pod pvc plošče položite še tanko podtalje (debeline 1,5mm) z namenom zadušitve zvoka in izravnave. Bodite pozorni na višino, ki jo lahko dosežete z vgradnjo pvc plošč, predvsem zaradi notranjih vrat, v kolikor jih ne boste menjali. Za več informacij in pojasnil vam svetujemo, da se oglasite v enem izmed naših Razstavno prodajnih salonov.«

Lep pozdrav!

20.07.2020

Pozdravljeni, imamo lesen pod,18cm trami-520cm dolžine ,spodaj in zgoraj colske deske v kontra smeri. Radi bi položili talno oblogo-laminat tako ,da bi čim bolj ublažili tresljaje pri hoji, kaj svetujete, hvala! lp

20.07.2020

Spoštovani!

Svetujemo vam LAMINAT QUICK STEP v kombinaciji z podlogo QUICK STEP UNISOUND, katera maksimalno oblaži vibracije laminata in posledično zvok.

Pogoj je seveda, da je priprava tal pred polaganjem maksimalno ravna in deske spodaj močno privijačene, da ne »škripajo«, kajti če tla niso ravna podloga ne mora opravljati svoje funkcije in ni pravega efekta.

Vabimo vas v naš salon Kemoplast Šentjur, da vam predstavimo podlogo in laminat, če je možno bi bilo priporočljivo imeti seboj kakšno sliko obstoječega poda-desk.

Veselimo se vašega obiska. Lep pozdrav!

13.07.2020

Pozdravljeni, v kuhinji, ki jo prenavljam, je delavec naredil izravnalno maso, ki pa ni izravnala tal, saj ponekod (zaradi 40x40cm hribčka) tla strižejo tudi 1,5 cm. Delavec je rekel, da zaradi monta plate ni upal brusiti (kar se mi zdi malo čudno, ker vseeno ni tako tanka plata). Imam kupljen vinil na klik debeline 5,5mm in me zanimna, ali lahko dam spodaj peno za izravnavo manjših nepravilnosti (po tem, ko tisti hribček zbrusimo) in kako je s tem, da bo kuhinja (sicer na nogicah) stala na vinilu, skrbi me namreč glede raztezanja in krčenja vinila. Hvala za odgovor. lp

14.07.2020

Pozdravljeni!

V vašem primeru je izvajalec del že nanesel izravnalno maso na vašo obstoječo podlago. V kolikor tlaki še niso dovolj izravnani, se lahko še enkrat nanese samorazlivna izravnalna masa, seveda ob predhodnem nanosu predpremaza oziroma emulzije, ki veže in dobro spoji izravnalno maso. Nato se dodatno izravnalna masa še fino obrusi. Priporočljivo je, da pod pvc click plošče suhomontažno položite še tanko podtalje (folijo 1,5mm debeline), ki ima dodatni učinek izravnave in zadušitev zvoka. Do manjšega raztezanja pvc plošč lahko pride (klimatske spremembe in težje točkovne obremenitve); v tovrstnih primerih se je bolje odločiti za vgradnjo pvc plošč s sistemom lepljenja po celotni površini, ki so torzijsko precej bolj stabilne in fiksne.

 

Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo. Lep pozdrav!

04.07.2020

Pozdravljeni. Začenjamo z lepljenjem vinila vendar sem opazil, da so tudi po izvedeni samoizravnalni masi nekje nastale neravnine (cca 2mm). Zdaj me zanima ali je potrebno ponovno nanesti samoizravnalno maso ali ne. Lep pozdrav

06.07.2020

Pozdravljeni!

Pred lepljenjem mora biti podlaga obvezno ravna, v vašem primeru je potrebno izravnalno maso (grbine) najprej obrusiti, nato pa se zopet ponoviti postopek, ki ste ga že izvedli (emulzija, ter ponoven nanos izravnalne mase).

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

24.06.2020

Spoštovani, s partnerjem načrtujeva obnovo otroške sobice. Med drugim želiva stari laminat zamenjati za novega. Pod starim laminatom pa je položen še itison. Kakšna je življenjska doba itisona? Ga je smiselno odstraniti ali kar nanj položiti nov laminat? Hvala za odgovor

29.06.2020

Spoštovani,

življenjska doba itisona je zelo pogojena s kvaliteto in koliko je bil v uporabi.

Za pravilno polaganje in daljšo življenjsko dobo laminata je potrebno itison odstraniti. Laminat se mora polagati na trdo, ravno in fiksno osnovo. Itison pa to ni. Pod laminat je potrebno položiti še podlogo.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast Maribor, na Titovi cesti 62, ali na telefonski št. 02/805 00 40.

Lep pozdrav!

21.06.2020

Pozdravljeni, V kuhinji imamo keramične ploščice položene na stik( fuge 3mm).Ali lahko preko ploščic položimo vinil na klik in kakšnega svetujete? Ali je potrebno tla izravnati? Hvala za odgovor.

22.06.2020

Spoštovani!

Vinilne talne plošče na klik lahko polagate na obstoječo keramiko s predhodno uporabo podložne pene. V kolikor je pena integrirana v vinilno ploščo (Decoria RIGID), dodaten sloj podloge ni potreben. Vsi vinili na klik iz naše ponudbe so primerni za tako vgradnjo.

V kolikor bi uporabili samorazlivno izravnalno maso čez obstoječo keramiko, lahko vgradite tudi vinilne plošče z sistemom lepljenja.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

07.05.2020

Pozdravljeni. Imamo novogradjo (4 leta). Talno gretje. Iz sobe, kjer je bila garderobna omara (16m2) in pralnica (9m2) želimo narediti še eno otroško sobo. Pralnica je 12 mm nižja kot garderobna omara, ki je v nivoju hodnika. V obeh prostorih so gladke ploščice. Zanima me, kaj lahko položim na obstoječe ploščice (leseni izgled) da: 1. pridobim čim manj višine v garderobni omari in 2. izravnam nivo višine med garderobno omaro in pralnico. Gledal sem vinilne podlage (čim najše debeline), ki bi jih prilepil na obstoječe ploščice v garderobni omari in vinil na klik?, ki bi ga položil v pralnici. Obstaja kakšna druga varianta? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

08.05.2020

Spoštovani,

vinilne plošče za lepljenje so debeline 3 mm, na klik pa 6mm, kar pomeni, da bo v vašem primeru, kjer nameravate dvigniti nivo, potrebno uliti izravnalno maso ali pa sprejeti višinsko razliko med prehodi.

Priporočamo vam obisk našega salona na Rudniku ali BTCju, kjer si bomo lahko ogledali več variant različnih proizvajalcev.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

 

15.04.2020

Pozdravljeni, lotil sem se sanacije tal starejšega stanovanja (40let). Trenutno je položen parket ribja kost, ki ima večje špranje, škripa in ni več fiksen. Pod parketom pa je iverka (strohljena) in pod iverko pesek, pod peskom beton. Zanima me ali priporočate da se pesek obdrži ali da se pesek odstrani in se ga nadomesti (s čim, izolacijo?). Oz kako bi se vi lotili sanacije takih tal? Trenutno razmišljam, da bi na vrhu položil lepljen vinil, vendar se ne spoznam najbolje. Pomagal bi mi opis vseh plasti, ki jih priporočate od betona do vinila (če se vam zdi to prava izbira?). Hvala za pomoč in odgovor!

16.04.2020

Spoštovani,

vezano na vaš opis stanja predlagamo:

1. ODSTRANITEV vseh plasti do konstrukcije oz. betona, torej, tudi pesek.

2. PREVERITEV hidroizolacije oz. nasploh preverba ev. prisotnosti vlage v konstrukciji oz. betonu.

3. Od te ugotovitve naprej na novo sestaviti popis in izvedbo slojev za podlago talni oblogi:

- hidroizolacija (po potrebi)

- termo izolacija

- parna zapora

- nosilna podlaga talne obloge (lahko cem. estrih, suhomontažni estrih, OSB plošče, ...)

4. POLOŽITEV TALNE OBLOGE

 

Pri izbiri vrste talne obloge ni omejitev, je le vaša preferenca ! Če je to vinil, zelo priporočamo "lepljenje" (ne klik izvedbo); boste mnogo bolj zadovoljni.

Lahko pa položite tudi npr. gotovi parket = naravni material.

Za izbor talne obloge najprej vabljeni na obisk naše spletne strani Kemoplast, po ponovnem odprtju tehničnih trgovin pa vabljeni v naš salon Kemoplast, na Rudniku.

 

Za pojasnila in dodatne obrazložitve smo vedno na voljo.

Uspešen dan in ostanite zdravi.

16.09.2019

Pozdravljeni,

v starejši hiši bomo lesena tla iz desk izravnali z osb ploščami. Pod vinil na klik bi dali še folijo. Katero priporočate?

Hvala za info.

Lp, Monika

16.09.2019

Spoštovani!

Priporočamo Vam namensko folijo Tarkomfort. Zgornji del je narejen iz proti drsne podlage. Skupna debelina znaša 2mm.

Cena podloge je  5,88€/m2.

Za vsa dodatna pojasnila smo Vam na voljo na tel. št. 04-595-11-80 ali v RPS Kemoplast Šenčur.

Lep pozdrav!

13.09.2019

Pozdravljeni. Ideja je, da bi v kuhinji, predsobi in dnevni sobi imeli nov enoten pod. Živimo v bloku. Odločamo se za klik vinil cenovnega razreda 20- 30 € m2
Trenutno so v kuhinji in predsobi lepljene vinilne plošče iz leta cca 1985 in preko lepljena PVC talna obloga. V dnevni je parket, ki je za 3 mm nižji ( zaradi PVC poda). Kaj predlagate, kako bi bilo najbolje pripraviti podlago. Ali se vinil na klik polaga tudi po  kuhinjskimi elementi? Hvala

16.09.2019

Pozdravljeni!

Vinil plošče na klik sistem se polagajo na ravno gladko podlago. V kolikor obstoječa situacija to dovoljuje se lahko polagajo direktno na predhodno položene talne obloge. V dnevnem prostoru lahko višino pridobite z 3mm izolacijsko pluto, kar vam bo omogočilo polaganje v istem nivoju po celem stanovanju. Diletacije med posameznimi prostori so prav tako potrebne pri plavajočem – klik sistemu polaganja. Pod kuhinjskimi elementi se navadno ne polaga talne obloge, v kolikor zasnova kuhinje to omogoča z prirejanjem cokla pod elementi.

Vabljeni v naša razstavno-prodajna salona Kemoplast v Ljubljani - BTC hala 10 ali na Rudniku.

Lep pozdrav! 

11.09.2019

Pozdrav,
zanima me ali je potrebno pred polaganjem vinila (lepljenje) zbrusiti parket (lamelo) na grobo?

16.09.2019

Pozdravljeni!

Pvc plošče s sistemom lepljenja se lahko vgradijo na obstoječ parket pod naslednjimi pogoji:

-          Parket mora biti čvrsto prilepljen in spojen s predhodno armaturno podlago – v kolikor ni, je potrebno injeciranje parketa

-          Parket se obrusi do neobdelane lesene površine – do osnovnega dela masivnega sloja parketa, obrusi se lakirana površina

-          V kolikor je nato parket povsem gladek in brez udarnih poškodb, se lahko plošče lepijo direktno na parket

-          V kolikor se pojavijo razmiki med parketnimi deščicami, je potreben nanos samorazlivne izravnalne mase z vlakni – nato sledi fini obrus izravnalne mase in končno lepljenje pvc plošč po celotni površini«.

Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

06.09.2019

Pozdravljeni. Trenutno nam izdelujejo stopnice z železno konstrukcijo. Pohodni del bi radi oblekli. Sedaj me pa zanima ali je vinil primeren ter kateri (na klik ali lepljen) in kako se lotit tega postopka? Hvala za odgovor.

09.09.2019

Pozdravljeni!

Glede izdelave stopnic je najbolj primeren vinil na lepljenje. Ta je debeline do 3mm in je tako primeren za izdelavo stopnic. Potrebno je poudariti, da more takšno zadevo delati mojster, kateri se ukvarja s polaganjem vinila. Podloga za vinil mora biti ravna, gladka in trda. Če kateri od pogojev ni izpolnjen, potem se mora to izravnati z izravnalno maso. Za več informacij se oglasite v naš razstavno - prodajni salon v Krškem.

Lep pozdrav!

 

24.08.2019

Pozdravljeni.

Zanimam se za nakup tekstilne talne obloge. Ali jo lahko položimo brez lepljenja in ali je težava, če imamo v sobi posteljo, ki je ne moremo odstraniti iz sobe? Hkrati me zanima, če ponujate tudi polaganje tekstilnih oblog?

27.08.2019

Pozdravljeni!

Po vseh pravilih je najbolje takšno oblogo prilepiti na tla. Če postelje ne morete odstraniti se lahko polaga do roba postelje, vendar če boste kdaj menjali posteljo ali njen položaj v prostoru, pod njo ne bo te talne obloge.

Seveda vam lahko tudi mi uredimo polaganje talne obloge. Vabljeni v razstavno-prodajni salon Kemoplast v Mariboru, na Titovi cesti 62.

Lep pozdrav!

21.08.2019

Polagamo vinil na klik. Kakšne talne letve priporočate za prekrivanje rež pod vrati? Ker imamo talno gretje, bi se vijačenju v tla radi izognili.
LP.

22.08.2019

Pozdravljeni!

Glede na to, da imate vgrajene vinilne plošče na klik je seveda priporočljivo med prostori urediti diletacijo (odmik me ploščami), kar ste vi tudi uredili. Idealni razmik je med 0,5cm in 0,8cm, tudi 1cm je v redu. Režo zakrijete s pohodnim samolepilnim alu profilom, ki je raven, nivojski ali vogalni – L profil. Glede na vašo situacijo, predvidevam da potrebujete raven pohodni samolepilni alu profil širine 25mm, na voljo je v dolžini 100cm in 270cm – odrez prilagodite širini vrat. Imamo jih na zalogi v salonih Kemoplast, nemški proizvajalec Kueberit.

Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo. Lep pozdrav!

04.08.2019

Pozdravljeni!

V hiši imamo kamnito stopnišče in hodnike. Na hodniku so sicer manjše razpoke, ki so komaj opazne. Hodnik bi rad prekril z vinilom. Zanima me, kakšen tip vinila mi priporočate in na kaj moram biti pozoren pri polaganju? Ali je mogoče vinil položiti direktno na kamnito podlago?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

05.08.2019

Pozdravljeni!

Vinil se primarno lahko polaga na kamen, vendar je najprej potrebno premazati z pred premazom in zaliti z izravnalno maso, nato se lahko položi vinil na klik oz. na lepilo (kvalitetnejša verzija).

Priporočamo obisk našega salona na Rudniku, na Jurčkovi 228, kjer si boste lahko ogledali vzorce in različne kvalitete.

Lep pozdrav!

04.08.2019

Pozdravljeni, pred slabim tednom so nam v stanovanju položili lepljen vinil. Na površini 60m^2 je vsaj 20 špranjic oz. stiki med ploščami sploh niso varjeni (deluje kot da bi plošči bili samo položeni ena poleg druge). Je to nekaj normalnega oz. je lahko posledica krčenja plošč kot trdi izvajalec? Ker ni bilo večjih temperaturnih sprememb, se nam to ne zdi možno. Na teh stikih vinil verjetno ni vodotesen?

05.08.2019

Pozdravljeni! 

V takem primeru lahko do špranj pride zaradi več dejavnikov. En izmed njih je seveda tudi krčenje in raztezanje vinila. V kolikor so položene vinilne plošče se stiki ne varijo, kakor se pri homogenih PVC ploščah. Predlagam ponoven ogled izvajalca in posledično dobavitelja talne obloge za bolj natančno oceno.

Lep pozdrav!

29.05.2019

Spoštovani,
v našem glavnem bivalnem prostoru (kuhinja, dnevna soba, jedilnica in del hodnika, 7,3 x 5,4-6,4 m) bi želeli novo talno oblogo. Sedaj je to lamelni parket, star 17 let, brez razpok in trden, a z nekaj estetskimi pomanjkljivosti (predvsem od česa kje kdaj politega), obnavljati ga nimamo več namena. Razmišljamo predvsem o vinilu, vse skupaj bi radi izvedli s čim manj dela in umazanije. Glede na vse pohištvo se nam zdi, da polaganje na klik vseeno ni najbolj priporočljivo in je bolje izbrati lepljenje, ali se motimo?
Potem je tu še izziv glede višinskega spoja s keramiko na hodniku, ki je ne bi radi menjavali: ali zadostuje (kakovostno ne bi radi delali kompromisov) takšna debelina vinila, da bi na cca 1m dolžine obstoječi parket poševno toliko pobrusili, da bi bil položen po višini poravnan s keramiko? Oziroma - koliko je parketa sploh potrebno najmanj pobrusiti za polaganje?
Ali mi v vašem prodajnem salonu (Maribor), ki ga nameravamo čimprej obiskati, lahko priporočite tudi zanesljivega izvajalca za polaganje (če je res potrebno lepljenje)?
Hvala vnaprej za odgovor in lepo pozdravljeni!

30.05.2019

Spoštovani!

Vsekakor je boljše, če je možnost, da se vinil lepi kot pa polaga na klik. Če želite vinil lepit na parket, mora parket biti v dobrem stanju. Deske ne smejo nihati, morajo biti trdne. Parket je potrebno pobrusiti (lak, ki je na parketu, se mora odstranit). Glede izravnave s keramiko pa se lahko samo na tistem mestu, kjer se keramika stika z vinilom izravnava naredi z izravnalno maso.

Vabimo vas v naš razstavno-prodajni salon v Mariboru, kjer imamo vzorce vinila tudi razstavljene. Na vašo željo vam lahko tudi ponudimo polaganje talne obloge. Pri nas imamo izkušene in strokovno usposobljene polagalce talnih oblog. V primeru, da se odločite za nakup materiala s polaganjem, pride izvajalec na ogled vašega objekta, kjer preveri stanje vaše stare talne obloge in možnosti polaganja nove obloge na obstoječo.

Lep pozdrav!

27.05.2019

Pozdravljeni !
V spalnici imam položen tapison, močno prilepljen na tla,star 30 let. Je zelo trd, kot nek filc. Čez to sem pred leti pogrnil itison. Sedaj bi položil vinil- klik. Itison imam namen odstraniti Ali lahko položim vinil na ta tapison? V sobi imam omaro čez celo steno, ki bi jo prestavil in položil še pod omaro, nato jo vrnil. Sobo je skoraj nemogoče popolnoma sprazniti, ker je stanovanje v bloku in nimam kap odstraniti omare. Kaj svetujete S Se lahko ob obtežitvi omare vinil dvigne ali kaj podobnega ? Kakšne so izkušnje ?
Hvala !

27.05.2019

Pozdravljeni!

V vašem primeru klik vinil odsvetujemo, kajti če ni na izravnalni masi položen vinil ali na zelo kompaktni podlagi ter ga točkovno obremenimo (v vašem primeru omara), lahko stik dvigne in vinil odpre oziroma nastane reža.

Če je ta filc oziroma obstoječa talna obloga tekstilna zelo fiksna, trdna in ravna, bi Vam v temu primeru svetovali laminat, kajti ta ima dosti močnejši stik in zaradi debeline se močneje ti kliki zaprejo, ravno tako pa je laminat majn občutljiv na neravnine in se lažje prilagodi, tekstilna obloga pa bi služila tudi kot zvočna izolacija ampak ponovno opozarjamo na ravnost in kompaktnost, kajti če ni primerna lahko naredimo več škode kot koristi.

Svetovali bi Vam mogoče obisk polagalca, lahko Vam ga pošljemo na ogled, izmero in Vam tudi pripravimo ponudbo z polaganjem, po želji pa seveda tudi ponudbo brez polaganja.

Za vse dodatne informacije, smo Vam z veseljem na voljo na tel. št. 03/746 42 10 ali salonu Kemoplast Šentjur.

Lep pozdrav!

26.05.2019

Ali lahko utrdim razrahljan parket z injektiranjem tekapur fast purpenom. Parket bi takoj po injektiranju obtežil - deska in utež

27.05.2019

Pozdravljeni!

Veliko boljša opcija bi bila utrjevanje podlage z epoksidno smolo. V programu imamo CERESIT R740.

Torej luknje se zvrtajo na več mestih parketa, kateri je odstopil in se z tekočo smolo poinjektira v globino, sledi obtežitev parketa….

Za dodatna pojasnila smo na voljo v Ljubljani na dveh lokacijah - salon Kemoplast BTC (tel. št. 01/541 90 01) ali salon Kemoplast Rudnik (tel. št. 01/281 13 00).

Lep pozdrav!