Vprašajte strokovnjaka

10.11.2022

Zanima me obnova ali pa prekritje čez 30 let starega smrekovega ladijskega poda (že prav lepo škripa) v skupni površini dobrih 40 m2 (spalnica 20 m2, kuhinja 10 m2 in jedilnica 10 m2). Ker gre za skupni prostor brez vmesnih vrat(le leseni stenski oboki)bi bil zelo vesel vašega nasveta, KATERO TALNO OBLOGO izbrati. Hvala in lep pozdrav.

11.11.2022

Pozdravljeni,

vezano na vašo situacijo glede prenove tlakov, vam svetujemo naslednje: ker imate že vgrajene lesene deske in se te mestoma že podajajo - "škripajo", bi bilo najbolje urediti izmet teh obstoječih desk, urediti predhodno pripravo tal (po potrebi urediti izravnavo tal), ter nato vgraditi talno oblogo, kot je parket, vinil – pvc plošče ali laminat. S tem se boste izognili vnovičnemu podajanju – »škripanju« talne obloge. Druga opcija pa je, da na že obstoječe deske suhomontažno s click sistemom vgradite laminat. Optimalno bi bilo najprej dodatno pritrditi vaše že obstoječe lesene deske, nato se položi tanka podloga z namenom zadušitve udarnega zvoka v prostoru in dodatno izravnavo tal, sledi vgradnja laminata s click sistemom spajanja – torej brez uporabe lepila. Pri tem se vam bo nivo nove talne obloge nad obstoječimi deskami dvignil za 10 mm – podloga 2 mm + laminat debeline 8 mm. Za vsa dodatna pojasnila in informacije vam svetujemo, da se oglasite v našem salonu v Ljubljani, pripravite nekaj fotografij vaših že obstoječih tal in bomo lažje predvideli, katera opcija bo najboljša za vas.

Lep pozdrav!

28.09.2022

Pozdravljeni, v nadstropju smo položili vinil na klik (plošče velikosti približno 90x45), ki smo jih polagali tako s preklopom kot tudi brez preklopa (torej kot keramiko - 'mrežna varianta'). Seveda tam, ko ni preklopa stiki ne držijo, je pa tako lepo, da bi želeli še v spodnjem nadstropju tako položen vinil, vendar seveda ne na račun tega, da gredo stiki narazen, zato nam je prišla ideja, da bi vinil na klik sistem dodatno lepili (na estrih). Kako se obnesejo takšne variante in katero lepilo vzeti? Hvala in lp

28.09.2022

Spoštovani,

 

vinil na klik se mora vedno polagati z zamikom - se pravi, da se material veže na pol plošče ali pa na tretjino plošče. 

Vinila na klik sistem ni priporočljivo lepiti na podlago, sploh če imate vinil, ki ima spodaj že penasto podlogo, zaradi oprijema lepila in samega delovanja materiala.

V naši ponudbi pa imamo vinil brez klik sistema, ki se lepi po celotni površini na tla z lepili za vinil.

 

Za več informacij smo vam na voljo.

 

Lep pozdrav!

24.09.2022

Pozdravljeni! Pri obnovi tal razmišljam polaganju vinila. Kaj lahko priporočate , saj imamo problem z višino - debelino. "višina" prostora je 2,5 mm hvala in lp

26.09.2022

Spoštovani,

najtanjš vinil iz naše ponudbe je debel 2mm. Problem pa nastane v predpripravi tal, saj je za omenjeni vinil (lepljenje) potrebna predpriprava  z izravnalno maso, to pa žal dodatno dvigne nivo za najmanj 2 mm. Vinili na klik pa se začnejo od 4mm naprej (izjemoma 3,4mm). Mogoče bi bila opcija PVC v roli, kjer izravnava ni vedno nujno potrebna.

Za več informacij smo vam na voljo v naših razstavno prodajnih salonih.

Lep pozdrav.

17.06.2022

Spoštovani V prihodnosti imamo planirano prenovitev dnevne sobe in s tem seveda tudi menjavo podlage. Trenutno imamo v dnevni sobi laminat, kateri bi zamenjali z vinilom. Pojavlja se vprašanje, katero vrsto vinila izbrati, ali lepljenje ali klik sistem. Vinil bo moral biti bolj mehak pri hoji ter topel. Ali je prednost vinila ki je na klik v temu da je debelejši bolj mehak pri hoji in bolj topel na otip, ali temu ni tako. Drugo vprašanje pa je ali se pri vinilu na leplenje pojavijo večje spranje kot pri vinilu na klik? Trenutno imamo vinil položen v predsobi, lepljen, in so se pojavile špranje. Zakaj temu tako ni jasno, saj je bil vinil položen s strani mojstra. Hvala lepa za odgovore, Lep pozdrav, Matej

08.07.2022

Spoštovani,

zahvaljujemo se vam za postavljeno vprašanje. Vinil je rahlo dovzeten na drastične temperaturne spremembe, vendar je iz vašega vprašanja razvidno, da gre za bivalni prostor, kjer velikih nihanj temperatur ne bo, posledično temu pa tudi ne bi smelo priti do razpok (špranj). Pri trdoti zgornjega sloja ni razlik, saj sta oba obdelana z poliuretantskim premazom. Prednosti lepljenega vinila je vsekakor v tem, da je hoja po njemu tišja in prihaja do manjšega odmeva. Tudi morebitne poškodbe so lažje odpravljive. Ob profesionalni vgradnji in kakovostnem vinilu ne bi smelo priti do težav. Prednost klik sistema je vsekakor enostavnejša vgradnja in manj zahtevna predpriprava tal. Kot ste sami ugotovili je klik sistem malo debelejši in bi zaradi te lastnosti moral biti tudi toplejši , ampak bistvenih razlik ni.

Za vsa vprašanja smo na voljo.

Lep pozdrav.

04.04.2022

Ali lahko za izravnavo tal s sosednjim prostorom pod laminat položimo cm stiroporja in osb plošče nanj (skupna razlika v višini je 3 cm)? Če to ni dobra rešitev, vas prosim za nasvet. Hvala in lp

05.04.2022

Spoštovani,

da, načeloma lahko to storite tako.

A pri izvedbi pazite:

Najprej izdelajte »RASTER« (križno) pod-konstrukcijo – na katero boste potem pritrdili OSB plošče. Stiropor vložite samo v prazne prostore med pod-konstrukcijo. Razmik med latami pod-konstrukcije izberite čim bolj kvadratne oblike. Vse dobro pričvrstite na podlago (vijaki ali lepljenje).

OSB plošče privijačite v pod-konstrukcijo.

Podlaga za laminat mora namreč biti:

  • Ravna
  • Čvrsta (brez upogibanja pod obremenitvijo pri hoji, …)

… s takšno izvedbo boste pridobili na toplotni izolaciji !

… možna pa je tudi izvedba z izravnalno maso Uzin NC 195, ki se lahko nanaša tudi do 4 cm (taka izvedba zahteva podopolagalca).

 

Za več informacij smo vam na voljo.

 

Lep pozdrav!

 

05.12.2021

Lepo pozdravljeni, na vas se obračam s prošnjo za nasvet. V kuhinji bi radi čez topli pod prelepili vinil. Zanima me, katero lepilo bi bilo najbolje uporabiti. Najlepša hvala za odgovor. Lep pozdrav.

08.12.2021

Pozdravljeni.

Najbolje bi bilo uporabiti lepilo »Ceresit K188E« saj je lepilo za PVC materiale ter omogoča lepljenje PVC na PVC, poleg tega je primerno za sisteme z talnim gretjem.

Za več informacij smo na voljo.

Lep pozdrav!

22.10.2021

Pozdravljeni, v kuhinji in hodniku stanovanja imam položeno pluto, katera je začela odstopati. Zanima me, ali se obstoječa pluta lahko pritrdi nazaj ali je bolje obstoječo pluto odstraniti? In pa kaj bolj priporočate za kuhinjo in hodnik, vkolikor bi polagali sami ter zaradi samega vzdrževanja (npr. mokri čevlji, špricanje vode v kuhinji,...) laminat ali vinil? Hvala in lep pozdrav.

25.10.2021

Spoštovani!

Vezano na vašo situacijo menjave talne obloge v kuhinji in na hodniku, vam svetujemo, da se najprej opravi izmet obstoječe plute, sledi obrus podlage z odstranjevanjem ostankov lepila, nanos tankoslojne izravnalne mase in fino brušenje le-te. Nato je najbolj primerna opcija, da se vgradijo pvc plošče s sistemom lepljenja po celotni površini. Tovrstna talna obloga vam nudi najboljšo torzijsko stabilnost in odpornost na vodo in točkovne ter drsne obremenitve. V tem primeru boste tudi obdržali nivo višine, katerega imate že sedaj. Druga opcija pa je vgradnja vodoodpornega laminata. Pod laminat se najprej na obstoječo pluto položi tanko podtalje oziroma podloga, nato se laminat vgradi suhomontažno s click sistemom spajanja. Nivo se vam v tem primeru dvigne za 10-12 mm od obstoječe plute. Vsekakor vam svetujem prvo opcijo, torej vgradnjo pvc plošč s sistemom lepljenja. Za dodatna pojasnila smo vam na voljo, svetujemo obisk enega izmed naših salonov.

Lep pozdrav!

09.09.2021

Pozdravljeni, imamo novogradnjo z talnim gretjem. Kupili smo vinil 5mm z 1mm plute sistem click. Sedaj me zanima ali je boljse vliti izravnalno maso oziroma peno cca 2mm? Hvala. Lp

13.09.2021

Spoštovani.

Glede vašega vprašanja je definitivno boljša rešitev vlitje izravnalne mase kot pa pena. Z maso, ne samo da prostor polagalec izravna, ampak dobi tudi gladko ravno površino, z katero se izognete reklamacijam. Pluta pa je najboljši izolativni material in glede na to, da imate talno gretje, bo dalj časa trajalo, da pregrejete material. Upamo, da so vas na to opozorili.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav

31.05.2021

Pozdravljeni, Živimo v večstanovanjski hiši iz leta 1950, ki ima med etažami lesene nosilce, pesek in trstiko. Na vse to je položen parket (ribja kost) in nato so izvajalci pred cca. 12 leti položili OSB plošče in laminat/ topli pod. Ker je seveda sedaj vse dotrajano bi si želeli prenoviti celotna tla v stanovanju (razen kopalnice in WC), kar znaša okoli 65m2. Razmišljali smo o tem, da bi seveda potrebovali ustrezno zvočno izolacijo tal in nato primerno talno oblogo , doma imamo namreč žival. Najbolj se nagibamo vinilni talni oblogi predvsem zaradi vodotesnosti in, da ne drsi, smo pa seveda odprti za vaše predloge. Zanima me predvsem ali je nekaj takšnega izvedljivo, v kakšnem času (okvirno), saj v stanovanju živimo in kakšen bi bil okvirni strošek. Hvala za pomoč in lep pozdrav, Marko

01.06.2021

Pozdravljeni g. Marko,

Ggede na vašo situacijo in hitro sanacijo je predvsem potrebno vedeti, v kakšnem stanju so sedaj OSB plošče, ali jih bo potrebno menjati ali ne. Drugače pa je potrebno pred samim polaganjem vinila na OSB plošče, OSB plošče prekitati, da dosežemo gladko površino, nato na njih položiti vinilne plošče, morda celo na klik sistem z podlogo, da se bo lahko zadeva kolikor se da hitro sanirala. Hitrost sanacije je odvisna tudi od tega, ali bodo prostori prazni oz. ali bo potrebno še premikanje pohištva.

Priporočam vam obisk našega salona na Rudniku, kjer si boste ogledali materiale in hkrati se bomo pogovorili o možnostih vgradnje.

Za več informacij smo vam na voljo.

 

Lep pozdrav

20.04.2021

Pozdravljeni, v dnevni sobi/kuhinji bi želela položiti vinil na lepljenje. Trenutno imam tla iz plute (dobro ohranjena). Zanima me, ali lahko vinil nalepim direktno na pluto (ki jo pred tem npr. zbrusim) ali jo je treba obvezno vreči ven in nanesti izravnalno maso? Če jo lahko nalepim direktno na pluto, kakšen bi bil priporočen postopek? Bi se vi sicer raje odločili za vinil na klik (imam približno 18 kvadratov in veliko naravne svetlobe - sonca na tla). Hvala za vso pomoč!

21.04.2021

Spoštovani,

če je pluta plastificirana, na njo ne boste morali položit vinila na lepljenje. Če pa je pluta lakirana, potem jo obrusite tako, da bo povsod odstranjen lak, hkrati pa mora biti poravnana. Nato jo dobro očistite, da ne bo na njej prašnih delcev. Na tako pripravljeno pluto se lahko položi vinil na lepljenje.

Glede na to, da imate veliko svetlobe, je na predelih, kjer sonce sije direktno na tla, potrebno zagotoviti senčenje, da talna obloga zaradi sonca ne spremeni barvnega odtenka.

Priporočamo obisk našega salona na Rudniku, kjer si lahko ogledate, kateri vinili bi bili primerni in hkrati se pogovorimo o detajlih polaganja.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav

 

18.11.2020

Pozdravljeni. V kuhinji imamo vinil, v dnevni pa tekstilno talno oblogo. Kakšno letev priporočate za vmes? Imamo talno gretje. Hvala in lp. 

18.11.2020

Pozdravljeni!

Priporočamo prehodni T-Profil 293 proizvajalca Kuberit. Obstajajo še drugačni profili, vendar je pri večini potrebno vrtati, kar pa je pri talnem gretju včasih malce riskantno. Ta profil se prilepi z montažnim silikonom oziroma lepilom.

Za vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo.

 

12.11.2020

Pozdravljeni. Eno sobo preurejamo. V to sobo bomo postavili tudi finsko savno. Zanima me, če bi bile vinilne plošče na klik primerne za takšen prostor. Hvala za info.

12.11.2020

Pozdravljeni.

Vinilne plošče na klik se lahko položijo v takšen prostor, je pa priporočljivo, da se položijo samo do savne in ne pod njo zaradi same teže savne in pa vročine, ki jo savna oddaja.

Pri proizvajalcu vinilnih plošč je potrebno preveriti specifikacijo vinila in kakšno temperaturo prenaša vinil. Načeloma pa je pri vinilu v tleh lahko maximalno 27C.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

 

30.09.2020

Spoštovani, estrih na hodniku imam višji za cca 2 cm od preostalih prostor tako, da se mi na vseh vratih pojavlja stopnička. Ti prehodi me zelo motijo in si želim čim bolj ravna tla preko celega stanovanja (nekaj mm razlike mi je sprejemljivo). Novih estrihov ne želim delati, kaj predlagate kot rešitev za dvig poda? So OSB plošče dobra rešitev (predlog vašega svetovalca v salonu). Če ja, kakšen je pravilen postopek namestitve OSB plošč na cementni estri? Kot zaključna obloga bo laminat Quick Step IM1855, ki sem ga našel v vašem salonu. Za vmesno podlogo pa razmišljam o pluti, ki naj bi imela zelo dobre lastnosti. Je to sprejemljivo v kombinaciji z OSB ploščami? V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam.

01.10.2020

Spoštovani!

Dvig nivoja z OSB ploščami je vsekakor pravilna rešitev. Glede na podatke bi bile verjetno primerne plošče v debelini 18mm, katere se vijačijo in hkrati tudi lepijo na podlago. Za podlogo k laminatu imate več opcij, odvisno od vaših želja, vendar je pluta najbolj optimalna rešitev (naravni toplotni in zvočni izolator).

Za več informacij smo vam na voljo. 

Lep pozdrav!

23.09.2020

Dober dan. V dnevni prostor velikosti cca 24m2 bi na obstojeci lamelni parket (debel cca4cm) polozil vinil plosce debeline 4.2mm. Parker je na pogled raven, ko pa ga preverim pa se na 3m dolgi vodni tehnici pokazejo manjsi valovi ( na dolgo razpotegnjene luknje do cca pol cm). Kaj storiti v tem primeru. Ali moram podlagati kaksno podlogo? Ali na parket izravnalno maso? Ali je opcija da na parket brez podloge kar polozim parket, bo "pojedel" neravnine? Hvala

23.09.2020

Spoštovani!

Vezano na vašo situacijo, bi bila optimalna opcija, da izvedete izmet obstoječega parketa in uredite izravnavo in nivelacijo tal. Pogojno lahko vgradite pvc plošče s click sistemom spajanja na obstoječ parket. Kot navajate imate nekje na dolžini treh tekočih metrov točkovno do 5 mm višinske razlike. Po predpisih gradbene (podopolagalske) stroke je lahko razlika do 3 mm na enem dolžinskem metru. V kolikor se boste odločili za vgradnjo pvc plošč s click sistemom na obstoječ parket morate obvezno pod pvc plošče položiti še tanko in kompaktno podtalje (debeline 1,5mm), ki služi dodatni izravnavi tal in zadušitvi udarnega zvoka v prostoru. Lahko pa kot podtalje uporabite tudi izolacijsko pluto v roli širine 1 m,  debeline 3 mm. Če se boste odločili za vgradnjo parketa, uporabite kot podtalje izolacijsko pluto, nato parket vgradite suhomontažno s click sistemom spajanja. To je zgolj pogojna opcija! Da bi se izognili tem višinskim razlikam, bi morali na določenih mestih, kjer so večje višinske razlike nanesti samorazlivno maso primerno za lesene površine. Pred tem morate na teh mestih parket obrusiti, da se lak odstrani, pred izravnalno maso pa nanesti še predpremaz oziroma emulzijo.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

20.07.2020

Pozdravljeni, V stanovanju v bloku letnik 1966 bi rada obnovila tla. Po sobah je parket, po hodniku in dnevnem prostoru s kuhinjo pa topli pod. Tla niso v zelo slabem stanju, se pa vidijo leta. Vse je v istem levelu, manjše "špranje" so samo med sobami (med okvirjem vrat, ko se podloga menja) Željo imava, da bi povsod položila enak vinil (razen kopalnica). Pri renovaciji nebi rada menjala estrihov. Je možno položiti vinil kar čez obstoječa tla, oz. naj odstraniva parket in topli pod in dodava še izravnalno maso? Zaradi slabe dosedanje izolacije tal (star blok) sva razmišljala o debelejšem vinilu (9,5mm) s pluto na klik, da bi še malo izoliralo tla (talnega gretja ne bo), je to izvedljivo ali predlagate kaj drugega?

20.07.2020

Spoštovani!

Vezano na vašo situacijo z renovacijo končnih talnih oblog v stanovanju vam svetujemo naslednje: najbolj optimalna opcija iz strani podopolagalske stroke bi bila, da odstranite obstoječi parket in pvc talno oblogo, nato sledi obrus osnovne armirano-betonske podlage ter nanos samorazlivne mase, da dosežete primerno nivelacijo tlakov in zadostno ravno in gladko površino kamor boste nato lahko vgradili pvc plošče s suhomontažnim (click) sistemom spajanja oziroma vgradnje. Druga opcija pa je, da pvc plošče vgradite čez obstoječi parket in pvc talno oblogo. Priporočljivo je, da pod pvc plošče položite še tanko podtalje (debeline 1,5mm) z namenom zadušitve zvoka in izravnave. Bodite pozorni na višino, ki jo lahko dosežete z vgradnjo pvc plošč, predvsem zaradi notranjih vrat, v kolikor jih ne boste menjali. Za več informacij in pojasnil vam svetujemo, da se oglasite v enem izmed naših Razstavno prodajnih salonov.«

Lep pozdrav!

20.07.2020

Pozdravljeni, imamo lesen pod,18cm trami-520cm dolžine ,spodaj in zgoraj colske deske v kontra smeri. Radi bi položili talno oblogo-laminat tako ,da bi čim bolj ublažili tresljaje pri hoji, kaj svetujete, hvala! lp

20.07.2020

Spoštovani!

Svetujemo vam LAMINAT QUICK STEP v kombinaciji z podlogo QUICK STEP UNISOUND, katera maksimalno oblaži vibracije laminata in posledično zvok.

Pogoj je seveda, da je priprava tal pred polaganjem maksimalno ravna in deske spodaj močno privijačene, da ne »škripajo«, kajti če tla niso ravna podloga ne mora opravljati svoje funkcije in ni pravega efekta.

Vabimo vas v naš salon Kemoplast Šentjur, da vam predstavimo podlogo in laminat, če je možno bi bilo priporočljivo imeti seboj kakšno sliko obstoječega poda-desk.

Veselimo se vašega obiska. Lep pozdrav!

13.07.2020

Pozdravljeni, v kuhinji, ki jo prenavljam, je delavec naredil izravnalno maso, ki pa ni izravnala tal, saj ponekod (zaradi 40x40cm hribčka) tla strižejo tudi 1,5 cm. Delavec je rekel, da zaradi monta plate ni upal brusiti (kar se mi zdi malo čudno, ker vseeno ni tako tanka plata). Imam kupljen vinil na klik debeline 5,5mm in me zanimna, ali lahko dam spodaj peno za izravnavo manjših nepravilnosti (po tem, ko tisti hribček zbrusimo) in kako je s tem, da bo kuhinja (sicer na nogicah) stala na vinilu, skrbi me namreč glede raztezanja in krčenja vinila. Hvala za odgovor. lp

14.07.2020

Pozdravljeni!

V vašem primeru je izvajalec del že nanesel izravnalno maso na vašo obstoječo podlago. V kolikor tlaki še niso dovolj izravnani, se lahko še enkrat nanese samorazlivna izravnalna masa, seveda ob predhodnem nanosu predpremaza oziroma emulzije, ki veže in dobro spoji izravnalno maso. Nato se dodatno izravnalna masa še fino obrusi. Priporočljivo je, da pod pvc click plošče suhomontažno položite še tanko podtalje (folijo 1,5mm debeline), ki ima dodatni učinek izravnave in zadušitev zvoka. Do manjšega raztezanja pvc plošč lahko pride (klimatske spremembe in težje točkovne obremenitve); v tovrstnih primerih se je bolje odločiti za vgradnjo pvc plošč s sistemom lepljenja po celotni površini, ki so torzijsko precej bolj stabilne in fiksne.

 

Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo. Lep pozdrav!

04.07.2020

Pozdravljeni. Začenjamo z lepljenjem vinila vendar sem opazil, da so tudi po izvedeni samoizravnalni masi nekje nastale neravnine (cca 2mm). Zdaj me zanima ali je potrebno ponovno nanesti samoizravnalno maso ali ne. Lep pozdrav

06.07.2020

Pozdravljeni!

Pred lepljenjem mora biti podlaga obvezno ravna, v vašem primeru je potrebno izravnalno maso (grbine) najprej obrusiti, nato pa se zopet ponoviti postopek, ki ste ga že izvedli (emulzija, ter ponoven nanos izravnalne mase).

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

24.06.2020

Spoštovani, s partnerjem načrtujeva obnovo otroške sobice. Med drugim želiva stari laminat zamenjati za novega. Pod starim laminatom pa je položen še itison. Kakšna je življenjska doba itisona? Ga je smiselno odstraniti ali kar nanj položiti nov laminat? Hvala za odgovor

29.06.2020

Spoštovani,

življenjska doba itisona je zelo pogojena s kvaliteto in koliko je bil v uporabi.

Za pravilno polaganje in daljšo življenjsko dobo laminata je potrebno itison odstraniti. Laminat se mora polagati na trdo, ravno in fiksno osnovo. Itison pa to ni. Pod laminat je potrebno položiti še podlogo.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast Maribor, na Titovi cesti 62, ali na telefonski št. 02/805 00 40.

Lep pozdrav!

21.06.2020

Pozdravljeni, V kuhinji imamo keramične ploščice položene na stik( fuge 3mm).Ali lahko preko ploščic položimo vinil na klik in kakšnega svetujete? Ali je potrebno tla izravnati? Hvala za odgovor.

22.06.2020

Spoštovani!

Vinilne talne plošče na klik lahko polagate na obstoječo keramiko s predhodno uporabo podložne pene. V kolikor je pena integrirana v vinilno ploščo (Decoria RIGID), dodaten sloj podloge ni potreben. Vsi vinili na klik iz naše ponudbe so primerni za tako vgradnjo.

V kolikor bi uporabili samorazlivno izravnalno maso čez obstoječo keramiko, lahko vgradite tudi vinilne plošče z sistemom lepljenja.

Za več informacij smo vam na voljo.

Lep pozdrav!