Čiščenje in nega Weitzer parketa

ZA DOLGO ŽIVLJENJSKO DOBO PARKETA

Les je material z določenimi lastnostmi. Bolje, kot poznate posebnosti, večje bo uživanje v Weitzerjevem parketu in lažje je ohraniti prvotno lepoto parketa.Predvsem pa bo ustrezna klima in pravilno čiščenje ter nega pripomogla k lepemu življenju lesenih tal.

PRAVO PODNEBJE

Ljudje in les imata veliko skupnega. Idealna klima v zaprtih prostorih je enaka za oba...

- sobna temperatura približno 20°C;

- relativna vlažnost zraka v zimskih mesecih ne sme biti pod 30%, v poletnih mesecih pa nad 65%;

- temperatura površine parketa ne sme presegati 26°C pri talnem ogrevanju.

Ljudje se s temi vrednostami dobro počutimo in les "deluje" minimalno. Da bi bile te vrednosti čim bolj nespremenjeni skozi vse leto, proizvajalec priporoča...

- v ogrevani sezoni na kratko prezračite prostore za izmenjavo zraka, dolgo prezračevanje vodi do zmanjšanja že tako nizke vlažnosti in spodbuja tvorbo špranj;

- v ogrevalni sezoni zagotovite dodatne vire vlage, kot so rastline v zaprtih prostorih, priključki za radiatorje in vlažilci zraka.

NIZKOENERGIJSKE IN PASIVNE HIŠE

Ne samo, da se toplota pridobiva z nadzorovanim prezračevanjem bivalnih prostorov, temveč se zrak tudi kontrolirano vlaži. Če ta funkcija v opremi ni bila upoštevana, je treba zaradi lastnega zdravja in lesenih tal sprejeti ukrepe, da v ogrevalni sezoni ne bo močno padel zrak v sobi.

 

LESENA TLA PRAVILNO ČISTITE

Pravilno in redno čiščenje podaljša življenjsko dobo lesenih tal, zato proizvajalec priporoča...

- grobo umazanijo odstranite s krpo, metlo ali sesalnikom;

- takoj odstranite vodo, pesek in kamenje;

- drobno umazanijo in prah obrišite z vlažno krpo;

- tla ne zalivajte z vodo;

- v vodo za brisanje dodajte priporočeno čistilno sredstvo, odvisno od površine.

OBČASNO JE PRIPOROČLJIVO TEMELJITO ČIŠČENJE PARKETA

Samo takrat, ko ne morete več doseči želenega rezultata s stalnim čiščenjem in nego...

- močne usedline umazanije se odstrani s čistilom ProVital;

- površina se obnovi s ProVital Finish, barvne odtenke lahko obnovite ali osvežite;

- parket in stopnice razvijejo čudovito patino in ohranijo svojo vrednost in lepoto.

ČIŠČENJE PARKETA BREZ VZDRŽEVANJA

Interval uporabe za redno čiščenje: 2 do 4-krat na leto

S površinama ProStrong in ProActive+ je Weitzer Parkett prvi in edini ponudnik parketa brez vzdrževanja za zasebne bivalne prostore. Vzdrževanje parketa tukaj ni več potrebno.

Za redno čiščenje lahko izbirate med dvema posebnima izdelkoma:

- Weitzer Parkett Clever Cleaner in Weitzer Parkett ProVital Wischpflege

Clever Cleaner je čistilni izdelek, ki odstranjuje umazanijo, je nežen na površini parketa in je biološko razgradljiv. Clever Cleaner je ekološko neškodljiv in brez konzervansov.

Pred uporabo dobro pretresite. Glede na vaše potrebe (redno čiščenje - približno 100ml na 10l vode) Clever Cleaner razredčite z vodo in na površino nanesite z vlažno krpo. Močnješe umazanije ročno odstranite z bombažno krpo ali fino gobo.

 

Pri lesenih tleh z zaključno površino ProVital ločimo med čiščenjem in vzdrževanjem. Tekoče čiščenje zagotavlja čisto površino vsak dan. Nega parketa daje lesu zaščito in odpornost.

Za redno čiščenje lahko izberete izdelek Weitzer Parkett ProVital Wischpflege. Izdelek je narejen na vodni osnovi, brez topil in je pH nevtralen, visoko koncentriran, biloško razgradljivo nevtralno čistilo iz naravnih surovin, kot so indijski milni oreški in tenzidi iz sladkorja. Po čiščenju s ProVital Wischpflege se morajo tla popolnoma posušiti.

Izdelek je namenjen za redno čiščenje lesenih tal in stopnic. Pred uporabo dobro pretresite. Uporabljajte 2 do 4-krat na mesec, odvisno od tega, kako umazana so tla in koliko se uporabljajo. Močno prehodne prostore, na primer kuhinjo in jedilnico lahko s čiščenjem očistite tudi tedensko ali dnevno. 

Vzdrževanje

Interval uporabe za tekoče vzdrževanje: 2 do 4-krat na leto

Vzdrževalni sprej ProVital se lahko uporablja kot redno vzdrževanje za zaščito in osvežitev vašega parketa. Negovalni sprej ProVital ščiti vaš parket, ga regenerira in osveži površino. Sprej je brez topil, na osnovi naravnih Na tla enakomerno razpršite negovalni sprej, ga razmažite z brisačo ali bombažno krpo in nato pustite, da se posuši. Po potrebi uporabite približno 2 do 4-krat na leto.

500 ml zadostuje za približno 100m2.

UPORABNI NASVETI

PARKET: polaganje, po polaganju, nega in vzdrževanje

V katerih prostorih lahko vgradimo parket?

Gradnja ali prenova doma?

Če se lotevate gradnje ali obnove, morate temeljito razmisliti o svojih potrebah, željah in pričakovanjih. Tovrstni projekti niso poceni in zahtevajo tudi odrekanje.

Nakup preproge in priporočila

Barva, velikost, vzorec, material,...to so le nakateri dejavniki pri izbiri preproge. Mogoče ste se že zagledali v katero, ki vam je še posebno všeč, toda pred nakupom razmislite, ali bo ustrezen estetski in uporabni dodatek vašemu domu.