Parket ali laminat?

Ena od pomembnejših stvari pri urejanju doma je, da pravilno izberemo talno oblogo. Tla so v stanovanju kot koža človeka, ki je največji in najpomembnejši organ.

Parket in laminat sodita med najpogostejši talni oblogi bivalnih prostorov. Večna dilema je pravilna izbira obeh omenjenih talnih oblog. Tako parket kot laminat imata svoje prednosti in slabosti.

Lesena tla so zaradi svojega naravnega videza in topline mogoče najboljša izbira. Če se dotaknemo materiala in njegovo sestavo lahko poudarimo, da velja parket za absolutno naravno leseno talno oblogo. Na račun tega velja za mehkejšo in toplejšo talno oblogo, obenem pa na račun boljšega sprejemanja in oddajanja vlage bolje uravnava klimo v prostoru.

Parket

Trden, odporen parket je "prava stvar". V osnovi je sestavljen iz spodnjega nosilnega dela, veznega dela in zgornjega plemenitega lesa. Nosilni sloj je spodnji sloj parketa, ki talni oblogi zagotavlja prostorsko  in dimenzijsko stabilnost ter omogoča dober oprijem lepila na strojne tlake - estrih. Nosilni sloj je sestavljen iz lesa iglavcev. Vezni oziroma srednji sloj parketa predstavlja lepilo in na njega prečno položene smrekove letvice. Zgornji oziroma plemeniti sloj je les, ki si ga izbremo na podlagi njegovega videza. Na plemeniti les lahko dodatno nanesemo tudi sloj laka ali olja za dosego prefinjenega videza in dodatne zaščite. Glede na to ločimo surove masivne in gotove sestavljene parkete. Slednji so tako že finalno lakirani ali oljeni ter kot taki že pripravljeni na gotovo polaganje. Ko je parket profesionalno položen, in to iz trdega lesa, potem ga ne bo potrebno zamenjati. Parket se lahko popravi, tako da se ga pobrusi oziroma kje tudi na novo položi. To je njegova velika prednost pred laminatom, na podlagi debeline parketa, se ga lahko brusi tudi do petkrat.

Ob predpostavki, da je parket ustrezne kvalitete in pravilno položen, bo služil številnim generacijam. V primerjavi z laminatom ima namreč parket občutno daljšo življenjsko dobo, po drugi strani pa zahteva več vzdrževanja v primerjavi z laminatom. Vzdrževanje pri parketu je odvisno od vrste površinske obdelave - ali je ta lakirana ali oljena. Lakirane parkete po montaži očistimo s posebnim čistilom za lakirane površine, še pred tem pa je površino potrebno ustrezno posesati, da se odstranijo vsi trdi delci.

Pri oljnem parketu je postopek vzdrževanja bolj natančen. Oljen parket po montaži takoj očistimo s posebnim čistilom, namenjenim oljenim površinam. Pred tem je tla potrebno ustrezno posesati in očistiti trdnih delcev. Čistilo je nadalje potrebno zmešati z vodo v ustreznem razmerju. Za čiščenje uporabimo mehko krpo, ki mora biti primerno navlažena pa vendar ne preveč. Tekočino pustimo nekaj minut, da se vpije, na koncu pa lesena tla pobrišemo s suho krpo, najbolje v smeri lesnih vlaken.

Slabosti parketa

Parket je narejen iz naravnega lesa in odvisno od estetike bo odvisna tudi cena. Parket je dražji za nakup in polaganje, saj laminat lahko položite sami, za polaganje parketa pa boste potrebovali strokovnjaka.

Parket ni vodoodporen in se hitreje opraska, zato ga boste morali v najbolj prehodnih območjih hitreje obnoviti in znova lakirati.

Laminat

Laminat je po videzu in sestavi zelo podoben parketu. Odlikuje ga hitra in poceni montaža ter ugodna cena. Sestavljen je iz vrhnje prozorne prevleke, dekorne plasti, HDF plošče in spodnje ravnovesne plasti. Vrhnja prozorna prevleka ščiti dekorativno plast laminata pred obrabo, udarci in najrazličnejšimi praskami, dekorativna plast predstavlja dejanski videz talne obloge in je pravzaprav slika lesa ali ploščic izredno visoke ločljivosti, natisnjena in na koncu ustrezno premazana z melaminsko smolo. HDF plošča je visoke gostote, sestavljena iz predhodno predelanih lesenih vlaken in melaminske smole ter velja za izredno trpežno, vodoodporno in stabilno. Ravnovesna plast je vodoodporna podporna plast, ki zagotavlja popolno uravnovešenost talne obloge ob predpostavki, da se laminat pravilno položi. V povprečju je za polovico cenejši od parketa.

Laminata ni potrebno brusiti in lakirati, zato potrebuje bistveno manj vzdrževanja. Laminat je prav tako dobro odporen na udarce, svetlobo in praske ter ima večjo barvno izbiro in imitacij. Uporabnik ima na tržišču na voljo veliko imitacij naravnih materialov (les, kamen, keramika) in nenaravnih materialov. Do razlik med parketom in laminatom prihaja tudi pri sami uporabi oz. natančneje hoji. Laminat ne sodi med materiale z veliko zvočno in toplotno izolativnostjo. Veliko boljšo toplotno in zvočno izolacijo dosežemo z vstavitvijo primerne podlage (zvočne izolacije) pod laminatom.

Slabosti laminata

Čeprav je trpežnejši, cenejši in po navadi tudi tanjši, hitreje odpove. Laminata se ne popravlja, lahko se ga zamenja. Mogoče še najdete v trgovini kos istega laminata, drugače boste morali zamenjati vse.

Dolgoročno gledano je boljša izbira talne obloge vsekakor parket, ne glede na to, da zahteva več vzdrževanja in je dražji. Poglavitni razlog je naravni material - les, ki nudi bivalnim prostorom občutek topline in je prijetnega otipa, miru, naravnosti in pozitivno vpliva na bivalno klimo v prostoru. Parket je v primerjavi z laminatom bolj trpežen in dosega daljšo življenjsko dobo. 

Vaš dom bo lep, če boste upoštevali vključenost vseh materialov z ostalo arhitekturo. Imejte v mislih, da je treba pri opremljanju stanovanja poslušati srce.

 

Uporabni nasveti

Trend: Betonska tla

Ste ljubitelj industrijskega videza, toda vam beton v resnici ni ljub? Obstajajo druge možnosti.

Preproga za osvežitev vašega doma

S pravilno izbiro barve in oblike preproge lahko prostor naredite nevtralen ali pa ga poudarite in to brez večjih investicij in truda.

Gradnja ali prenova doma?

Če se lotevate gradnje ali obnove, morate temeljito razmisliti o svojih potrebah, željah in pričakovanjih. Tovrstni projekti niso poceni in zahtevajo tudi odrekanje.