Tekstilne talne obloge

 

TEKSTILNA TALNA OBLOGA je zaradi svoje strukture zagotovo tip talne obloge, ki se najbolj približa posameznikovemu okusu in željam. Sistem tekstilnih vlaken, povezanih v zanke, le-te pa povezane v podlago, s svojo barvitostjo, gostoto, debelino, dajejo vsaki kolekciji edinstven izgled in občutek. Tekstilna talna obloga je dobro zvočno izolativna in udobna. Na prvi pogled delujejo tekstilne talne obloge enakovredno, vendar je kakovost odvisna od izbrane preje (volna, polipropilen, poliamid, akril, svila, bombaž, lan, sisal, kokos, juta), podlage (filc, juta, bitumen, guma, PVC) in gostote tkanja. Kakovostne tekstilne talne obloge imajo vlakna globinsko barvana, barve so obstojne na svetlobo in obrabo ter odvajajo statično elektriko. Tekstilna talna obloga je dimenzijsko stabilna in je primerna za tla s talnim gretjem. Vlakna so trajno elastična in se tudi po večletni uporabi ne poležejo. Zmotno je prepričanje, da tekstilne talne obloge povzročajo alergije. Obstojajo tudi tekstilne talne obloge, ki jih držimo v svojem programu, ki so antibakterijske in antialergične. Pri nabavi je potrebno upoštevati tehnične karakteristike iz katerih je to razvidno. 

 

Pri tkanih (tufting) tekstilnih talnih oblogah so zanke lahko strižene (velur) ali zaprte (bukle). Nekatere kolekcije kombinirajo obe vrsti izgleda, tkanje pa je lahko eno ali večnivojsko, tako talna obloga dobi še tretjo dimenzijo (3D). Tehnologija tkanja omogoča enobarven izgled ali pa vzorčenje tako večbarvnih črtastih kot ponavljajočih se vzorcev, vzorec pa se lahko na površino tudi natisne. Navadno so na voljo v rolah širine 4 ali 5 m in ploščah velikosti 50x50 cm.

 

Iglane (needlepunch) tekstilne talne obloge so bolj kompaktne in robustne, tanjše ter bolj vzdržljive. Sintetična tekstilna vlakna se s pomočjo pritiska stisnejo na tekstilno podlago. Večina kolekcij je na voljo v debelinah med 4.0 in 6.0 mm, v roli širine 2 m, nekatere so tudi v ploščah 50x50 cm. Tapisoni pa so iglane talne obloge, narejene iz umetnih vlaken in bolj grobe strukture. Med njimi poznamo umetne trave, ki jih srečujemo predvsem zunaj lokalov. 

Associated Weavers

Associated Weavers je belgijska tekstilna firma, ki ima svoje začetke v Angliji. Sedaj pa že več kot 30 let s svojimi tekstilnimi izdelki za dom in objekte oskrbuje širši svetovni trg. Njihove izdelke odlikujejo visokokvalitetni materiali, ekološka osveščenost, trpežnost in udobnost. Tehnike tkanja omogočajo neomejene možnosti vzorcev in barv. Po inovativnih pobudah prednjačijo pred drugimi. V zadnjih 5 letih so razvili kolekcije, ki so udobne in izredno mehke na otip.

 

Primeri ambientov

 

 

Video

 

Invictus

Sensualite

Sedna - Super mehka preproga, ki varuje morsko življenje