Vprašajte strokovnjaka

09.11.2019

Pozdravljeni,

nameravam prenoviti garsonjero v kateri so keramicne ploscice stare dobrih 15 let, v prostoru pa je rada prisotna vlaga (nekako se je resim z razvlazilcem zraka). Rada bi pa polozila vinil cez te ploscice. Zanima me katero vrsto vinila priporocate in kaksen je postopek?

11.11.2019

Spoštovani!

Glede na to, da imate problem z vlago, bi bilo morda dobro prvo sanirati vlago oziroma ugotovit,i iz kje vlaga vdira v sam prostor.

Kar se pa tiče vinila je priporočljiv lepljen sistem vinila v ploščah. Le ta zahteva izravnano podlago, kar pomeni, da bi morali preko ploščic prvo izlit izravnalno maso in

ko se ta posuši (24-48h) zalepit vinil po celotni površini. Če pa je keramika v zelo slabem stanju pa je potrebno keramiko izruvati ven in izravnat tlak.

Za več informacij Vas vabimo v našo poslovalnico v Kopru, kjer Vam bomo vse podrobno predstavili.

Lep pozdrav!

28.10.2019

V dnevni sobi in kuhinji (skupni prostor) so položene vinil plošče na klik. Po dveh letih so se plošče med seboj razmaknile in prišlo je do odprtih spojev. Ali je možno, da je do tega prišlo zaradi temperaturnih pogojev? Stanovanje se nahaja na obali, vendar je bilo stanovanje pod mojim pozimi neogrevano. Prosim za predlog rešitve.
Hvala in lep pozdrav!

29.10.2019

Pozdravljeni!

Vinilne plošče na klik sistem so specifična talna obloga, kjer gre za plavajočo vgradnjo. Pri tem vgrajevanju je potrebno upoštevat navodila proizvajalca, da bi se material po vgradnji čim bolje obnašal.

Ker gre za plavajoče polaganje je možno, da zaradi temperaturnih sprememb pride do odpiranja stikov, to je seveda najbolj očitno predvsem v kurilni sezoni. Odvisno je seveda od proizvajalca, kdaj lahko takšno odpiranje smatramo kot predmet reklamacije. Največkrat je dovoljeno odpiranje stikov do 0,25mm. Če je v teh mejah, po tem takem ni nič narobe z materialom. Vse kar pa to presega, pa je potrebno raziskati in na objektu pregledati, zakaj je do tega prišlo.

Veliko faktorjev lahko vpliva na to, da se material na stikih odpira, tako da ni nujno da gre samo za temperaturno dilatacijo. Naš predlog je, da se obrnete na vašega dobavitelja in se z njim dogovorite za ogled na objektu, le tako boste uspeli najti pravo rešitev za vaš primer.

 Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast v Kopru ali na tel. št. 05/639 76 10.

Lep pozdrav!

27.10.2019

Pozdravljeni.
Nameravam obnovljati stanovanje, imam talno ogrevanje na toplotno črpalko. Obstoječa talna obloga je keramika. Sedaj bi uporabil vinil primeren za talno ogrevanje, katerega seveda moram lepiti. Ali je možno, da se vinil položi na obstoječe ploščice?

Kakšni pa so pogoji za uporabo linoleja prav tako položenega preko ploščic, ter ali je treba v tem primeru naredit kakšno izravnavo zaradi fug med ploščicami?

28.10.2019

Spoštovani!

Če želite preko keramike položiti vinilno talno oblogo na lepljenje ali linolej, morate v obeh primerih najprej keramične ploščice premazati z primerom, nato preko keramike vlijete cca.2 do 3 mm izravnalne mase, da postane gladka ravna površina brez fug, nato pa na izravnalno maso nanašate lepilo in lepite vinilne plošče ali linolej - odvisno od vaše odločitve.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast v Mariboru ali na tel. št. 02/805 00 40.

Lep pozdrav!

13.10.2019

Pozdravljeni!
Zanima me, če lahko položim topli pod preko cca 40 let starega parketa? Stara hiša ,lesena tla...
Hvala

14.10.2019

Pozdravljeni!

Topli pod bi se lahko položil po samem parketu, vendar morate paziti, da ni nepravilnosti na parketu, kot so reže, večje poškodbe, parket, ki se je odlimal od tal,… V teh primerih se bodo vse nepravilnosti preslikale na sam topli pod, tudi prej se bo poškodoval in uničil. Te nepravilnosti je potrebno prej sanirati.

Za več informacij smo vam na voljo v razstavno-prodajnem salonu Kemoplast Novo Mesto ali na tel. št.: 07/393 36 30.

Lep pozdrav!

19.09.2019

Pozdravljeni,

Imam vprašanje glede dopustnih prečnih reg pri vinilu. Izvajalec je položil vinil in so nastale prečne rege do 0.4mm. Zanima me ali je to dovoljeno in v mejah standarda? Moje laično mnenje je da je bil estrih pretopel, ker je bilo vključeno talno gretje.
Prosim še za način sanacije.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

20.09.2019

Spoštovani!

Dovoljeni standardi za krčenje in širjenje vinilne talne obloge so nekje od 0,25mm do 0,5mm, odvisno od proizvajalca vinilne talne obloge. Pri talnem gretju je veliko tudi odvisno to (glede krčenja in širjenja vinilne talne obloge), ali je bila vinilna talna obloga lepljena ali samo položena na klik sistem. Pri talnem ogrevanje je vsekakor je priporočljivejša vinilna talna obloga na lepljenje. Pomembne pri delovanju materiala so tudi mikroklimatske razmere v prostoru, ki morajo biti brez velikih nihanj. Temperatura 18-25 C ob relativni zračni vlagi 50-60%.

Za več informacij smo vam na voljo v našem razstavno-prodajnem salonu Kemoplast Maribor ali na tel. št. 02/805 00 40.

Lep pozdrav! 

17.09.2019

Pozdravljeni,
Zanima me, kaj bi bolj predlagali za talno oblogo v skupnem prostoru - kuhinja, jedilnica, dnevna soba ter hodnik; Keramika ali vinil? Podlaga bo samorazlivni tlak ter talno gretje. Velikost prostora 80m2. Bi držalo, da bo temperaturo boljše akumulirala ter prenašala keramika, glede na to, da je samo 5cm tlaka?

lps

20.09.2019

Pozdravljeni!

Kar se tiče talnega ogrevanja sta tako keramika kot vinil zelo priporočljiva.

Se pa priporoča vinil na lepljen sistem. Prednost vinila je v vgradni višini (le cca 5mm)ob predpostavki, da je tlak izredno raven… v primerjavi s keramiko (cca 15mm).

Keramika je obloga, katera najbolje akumulira/prenaša toploto z vidika talnega ogrevanja. Se pa vinil lahko zelo primerja zaradi svoje manjše debeline.

Pogoj za vgradnjo vinilnih talnih oblog pa je, da je tlak razmeroma suh (idealno 1,8-2,00 % vlažnosti).

Za vse dodatne informacije Vas vabimo, da nas obiščete v enem izmed naših salonov po Sloveniji.

Lep pozdrav.

16.09.2019

Pozdravljeni,

v starejši hiši bomo lesena tla iz desk izravnali z osb ploščami. Pod vinil na klik bi dali še folijo. Katero priporočate?

Hvala za info.

Lp, Monika

16.09.2019

Spoštovani!

Priporočamo Vam namensko folijo Tarkomfort. Zgornji del je narejen iz proti drsne podlage. Skupna debelina znaša 2mm.

Cena podloge je  5,88€/m2.

Za vsa dodatna pojasnila smo Vam na voljo na tel. št. 04-595-11-80 ali v RPS Kemoplast Šenčur.

Lep pozdrav!

13.09.2019

Pozdravljeni. Ideja je, da bi v kuhinji, predsobi in dnevni sobi imeli nov enoten pod. Živimo v bloku. Odločamo se za klik vinil cenovnega razreda 20- 30 € m2
Trenutno so v kuhinji in predsobi lepljene vinilne plošče iz leta cca 1985 in preko lepljena PVC talna obloga. V dnevni je parket, ki je za 3 mm nižji ( zaradi PVC poda). Kaj predlagate, kako bi bilo najbolje pripraviti podlago. Ali se vinil na klik polaga tudi po  kuhinjskimi elementi? Hvala

16.09.2019

Pozdravljeni!

Vinil plošče na klik sistem se polagajo na ravno gladko podlago. V kolikor obstoječa situacija to dovoljuje se lahko polagajo direktno na predhodno položene talne obloge. V dnevnem prostoru lahko višino pridobite z 3mm izolacijsko pluto, kar vam bo omogočilo polaganje v istem nivoju po celem stanovanju. Diletacije med posameznimi prostori so prav tako potrebne pri plavajočem – klik sistemu polaganja. Pod kuhinjskimi elementi se navadno ne polaga talne obloge, v kolikor zasnova kuhinje to omogoča z prirejanjem cokla pod elementi.

Vabljeni v naša razstavno-prodajna salona Kemoplast v Ljubljani - BTC hala 10 ali na Rudniku.

Lep pozdrav! 

11.09.2019

Pozdrav,
zanima me ali je potrebno pred polaganjem vinila (lepljenje) zbrusiti parket (lamelo) na grobo?

16.09.2019

Pozdravljeni!

Pvc plošče s sistemom lepljenja se lahko vgradijo na obstoječ parket pod naslednjimi pogoji:

-          Parket mora biti čvrsto prilepljen in spojen s predhodno armaturno podlago – v kolikor ni, je potrebno injeciranje parketa

-          Parket se obrusi do neobdelane lesene površine – do osnovnega dela masivnega sloja parketa, obrusi se lakirana površina

-          V kolikor je nato parket povsem gladek in brez udarnih poškodb, se lahko plošče lepijo direktno na parket

-          V kolikor se pojavijo razmiki med parketnimi deščicami, je potreben nanos samorazlivne izravnalne mase z vlakni – nato sledi fini obrus izravnalne mase in končno lepljenje pvc plošč po celotni površini«.

Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo.

Lep pozdrav!

06.09.2019

Pozdravljeni. Trenutno nam izdelujejo stopnice z železno konstrukcijo. Pohodni del bi radi oblekli. Sedaj me pa zanima ali je vinil primeren ter kateri (na klik ali lepljen) in kako se lotit tega postopka? Hvala za odgovor.

09.09.2019

Pozdravljeni!

Glede izdelave stopnic je najbolj primeren vinil na lepljenje. Ta je debeline do 3mm in je tako primeren za izdelavo stopnic. Potrebno je poudariti, da more takšno zadevo delati mojster, kateri se ukvarja s polaganjem vinila. Podloga za vinil mora biti ravna, gladka in trda. Če kateri od pogojev ni izpolnjen, potem se mora to izravnati z izravnalno maso. Za več informacij se oglasite v naš razstavno - prodajni salon v Krškem.

Lep pozdrav!

 

24.08.2019

Pozdravljeni.

Zanimam se za nakup tekstilne talne obloge. Ali jo lahko položimo brez lepljenja in ali je težava, če imamo v sobi posteljo, ki je ne moremo odstraniti iz sobe? Hkrati me zanima, če ponujate tudi polaganje tekstilnih oblog?

27.08.2019

Pozdravljeni!

Po vseh pravilih je najbolje takšno oblogo prilepiti na tla. Če postelje ne morete odstraniti se lahko polaga do roba postelje, vendar če boste kdaj menjali posteljo ali njen položaj v prostoru, pod njo ne bo te talne obloge.

Seveda vam lahko tudi mi uredimo polaganje talne obloge. Vabljeni v razstavno-prodajni salon Kemoplast v Mariboru, na Titovi cesti 62.

Lep pozdrav!

21.08.2019

Polagamo vinil na klik. Kakšne talne letve priporočate za prekrivanje rež pod vrati? Ker imamo talno gretje, bi se vijačenju v tla radi izognili.
LP.

22.08.2019

Pozdravljeni!

Glede na to, da imate vgrajene vinilne plošče na klik je seveda priporočljivo med prostori urediti diletacijo (odmik me ploščami), kar ste vi tudi uredili. Idealni razmik je med 0,5cm in 0,8cm, tudi 1cm je v redu. Režo zakrijete s pohodnim samolepilnim alu profilom, ki je raven, nivojski ali vogalni – L profil. Glede na vašo situacijo, predvidevam da potrebujete raven pohodni samolepilni alu profil širine 25mm, na voljo je v dolžini 100cm in 270cm – odrez prilagodite širini vrat. Imamo jih na zalogi v salonih Kemoplast, nemški proizvajalec Kueberit.

Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo. Lep pozdrav!

04.08.2019

Pozdravljeni!

V hiši imamo kamnito stopnišče in hodnike. Na hodniku so sicer manjše razpoke, ki so komaj opazne. Hodnik bi rad prekril z vinilom. Zanima me, kakšen tip vinila mi priporočate in na kaj moram biti pozoren pri polaganju? Ali je mogoče vinil položiti direktno na kamnito podlago?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

05.08.2019

Pozdravljeni!

Vinil se primarno lahko polaga na kamen, vendar je najprej potrebno premazati z pred premazom in zaliti z izravnalno maso, nato se lahko položi vinil na klik oz. na lepilo (kvalitetnejša verzija).

Priporočamo obisk našega salona na Rudniku, na Jurčkovi 228, kjer si boste lahko ogledali vzorce in različne kvalitete.

Lep pozdrav!

04.08.2019

Pozdravljeni, pred slabim tednom so nam v stanovanju položili lepljen vinil. Na površini 60m^2 je vsaj 20 špranjic oz. stiki med ploščami sploh niso varjeni (deluje kot da bi plošči bili samo položeni ena poleg druge). Je to nekaj normalnega oz. je lahko posledica krčenja plošč kot trdi izvajalec? Ker ni bilo večjih temperaturnih sprememb, se nam to ne zdi možno. Na teh stikih vinil verjetno ni vodotesen?

05.08.2019

Pozdravljeni! 

V takem primeru lahko do špranj pride zaradi več dejavnikov. En izmed njih je seveda tudi krčenje in raztezanje vinila. V kolikor so položene vinilne plošče se stiki ne varijo, kakor se pri homogenih PVC ploščah. Predlagam ponoven ogled izvajalca in posledično dobavitelja talne obloge za bolj natančno oceno.

Lep pozdrav!

29.05.2019

Spoštovani,
v našem glavnem bivalnem prostoru (kuhinja, dnevna soba, jedilnica in del hodnika, 7,3 x 5,4-6,4 m) bi želeli novo talno oblogo. Sedaj je to lamelni parket, star 17 let, brez razpok in trden, a z nekaj estetskimi pomanjkljivosti (predvsem od česa kje kdaj politega), obnavljati ga nimamo več namena. Razmišljamo predvsem o vinilu, vse skupaj bi radi izvedli s čim manj dela in umazanije. Glede na vse pohištvo se nam zdi, da polaganje na klik vseeno ni najbolj priporočljivo in je bolje izbrati lepljenje, ali se motimo?
Potem je tu še izziv glede višinskega spoja s keramiko na hodniku, ki je ne bi radi menjavali: ali zadostuje (kakovostno ne bi radi delali kompromisov) takšna debelina vinila, da bi na cca 1m dolžine obstoječi parket poševno toliko pobrusili, da bi bil položen po višini poravnan s keramiko? Oziroma - koliko je parketa sploh potrebno najmanj pobrusiti za polaganje?
Ali mi v vašem prodajnem salonu (Maribor), ki ga nameravamo čimprej obiskati, lahko priporočite tudi zanesljivega izvajalca za polaganje (če je res potrebno lepljenje)?
Hvala vnaprej za odgovor in lepo pozdravljeni!

30.05.2019

Spoštovani!

Vsekakor je boljše, če je možnost, da se vinil lepi kot pa polaga na klik. Če želite vinil lepit na parket, mora parket biti v dobrem stanju. Deske ne smejo nihati, morajo biti trdne. Parket je potrebno pobrusiti (lak, ki je na parketu, se mora odstranit). Glede izravnave s keramiko pa se lahko samo na tistem mestu, kjer se keramika stika z vinilom izravnava naredi z izravnalno maso.

Vabimo vas v naš razstavno-prodajni salon v Mariboru, kjer imamo vzorce vinila tudi razstavljene. Na vašo željo vam lahko tudi ponudimo polaganje talne obloge. Pri nas imamo izkušene in strokovno usposobljene polagalce talnih oblog. V primeru, da se odločite za nakup materiala s polaganjem, pride izvajalec na ogled vašega objekta, kjer preveri stanje vaše stare talne obloge in možnosti polaganja nove obloge na obstoječo.

Lep pozdrav!

27.05.2019

Pozdravljeni !
V spalnici imam položen tapison, močno prilepljen na tla,star 30 let. Je zelo trd, kot nek filc. Čez to sem pred leti pogrnil itison. Sedaj bi položil vinil- klik. Itison imam namen odstraniti Ali lahko položim vinil na ta tapison? V sobi imam omaro čez celo steno, ki bi jo prestavil in položil še pod omaro, nato jo vrnil. Sobo je skoraj nemogoče popolnoma sprazniti, ker je stanovanje v bloku in nimam kap odstraniti omare. Kaj svetujete S Se lahko ob obtežitvi omare vinil dvigne ali kaj podobnega ? Kakšne so izkušnje ?
Hvala !

27.05.2019

Pozdravljeni!

V vašem primeru klik vinil odsvetujemo, kajti če ni na izravnalni masi položen vinil ali na zelo kompaktni podlagi ter ga točkovno obremenimo (v vašem primeru omara), lahko stik dvigne in vinil odpre oziroma nastane reža.

Če je ta filc oziroma obstoječa talna obloga tekstilna zelo fiksna, trdna in ravna, bi Vam v temu primeru svetovali laminat, kajti ta ima dosti močnejši stik in zaradi debeline se močneje ti kliki zaprejo, ravno tako pa je laminat majn občutljiv na neravnine in se lažje prilagodi, tekstilna obloga pa bi služila tudi kot zvočna izolacija ampak ponovno opozarjamo na ravnost in kompaktnost, kajti če ni primerna lahko naredimo več škode kot koristi.

Svetovali bi Vam mogoče obisk polagalca, lahko Vam ga pošljemo na ogled, izmero in Vam tudi pripravimo ponudbo z polaganjem, po želji pa seveda tudi ponudbo brez polaganja.

Za vse dodatne informacije, smo Vam z veseljem na voljo na tel. št. 03/746 42 10 ali salonu Kemoplast Šentjur.

Lep pozdrav!

26.05.2019

Ali lahko utrdim razrahljan parket z injektiranjem tekapur fast purpenom. Parket bi takoj po injektiranju obtežil - deska in utež

27.05.2019

Pozdravljeni!

Veliko boljša opcija bi bila utrjevanje podlage z epoksidno smolo. V programu imamo CERESIT R740.

Torej luknje se zvrtajo na več mestih parketa, kateri je odstopil in se z tekočo smolo poinjektira v globino, sledi obtežitev parketa….

Za dodatna pojasnila smo na voljo v Ljubljani na dveh lokacijah - salon Kemoplast BTC (tel. št. 01/541 90 01) ali salon Kemoplast Rudnik (tel. št. 01/281 13 00).

Lep pozdrav!

20.05.2019

Spoštovani.

Zanima me katero vinil talno oblogo priporočate za na balkon. Balkon je sicer pod streho, a bo namenjen tudi za sušenju perila, tako da bo prisotna vlaga na talni oblogi (mogoče kapljanje od perila, ...). Trenutno smo imeli topli pod a bi se odločili za drugo varianto če je mogoča, keramične ploščice pa so nekako \"mrzle\".

Hvala lepa za odgovor.

21.05.2019

Pozdravljeni!

Vinil za zunanjo uporabo žal ni primeren, saj bi se po zimi, ko temperatura pade, skrčil in nastale bi reže. Poleti pa ob povišani temperaturi lahko doseže preveliko razteznost in naredi kontra efekt (dvigne robove med ploščami, ker se razširi).

Primeren nadomestek: Bergo plošče odprtega ali zaprtega tipa, tudi v imitaciji lesa, te so zelo obstojne, trpežne, odporne na velike obremenitve, vremensko odporne, odporne na mokroto, možnost dodatnega nakupa tesnila med ploščam, ki še dodatno zatesni spoj, zelo enostavna montaža in demontaža brez lepljenja…

Nekaj primerov in inspiracij: https://www.bergoflooring.com/en/inspiration/

Za več informacij vas vabimo v razstavno-prodajni salon Kemoplast Šentjur ali pa nas pokličite na tel. št. 03/746 42 10. Veseli bomo vašega obiska.

20.05.2019

Pozdravljeni,
gre se za novogradnjo, s talnim gretjem in toplotno črpalko. Estrih ima po 6ih mesecih 2% vlage. Kakšen je pravilen postopek pred vgradnjo vinila (lepljen vinil)? je potrebno vseeno izvesti program sušenja estriha ali je dovolj le segrevanje na cca 30 stopinj?
Hvala za odgovor in LP

21.05.2019

Pozdravljeni!

Zahvaljujemo se vam za povpraševanje. Pred vgradnjo vinila je obvezno potrebna izvedba protokola talnega gretja, ki traja približno 21 dni.

Razlog: predvsem zato, če se pokažejo morebitne razpoke v estrihu, da se lahko sanirajo pred vgradnjo vinila in se s tem preprečijo razne preslikave po vinilu.

Za več informacij smo vam na voljo v razstavno-prodajnem salonu Kemoplast Ljubljana BTC (01/541 90 01) ali salonu Kemoplast Ljubljana Rudnik (01/281 13 00).

Lep pozdrav!

15.05.2019

Pozdravljeni,

zanima me ali je možno položiti vinil direktno na lesena tla (stara hiša), tla seveda niso popolnoma ravna. med posameznimi deskami je tam nekje do 3mm razlike.

Hvala za odgovor.

16.05.2019

Spoštovani!

V primeru takšnih višinskih razlik, kot ste jih navedli, odsvetujemo polaganje vinilnih plošč na klik. Ker so vinilne obloge delane iz plastike in se delno prilagajajo tlem, boste ob vsakem koraku, kjer so višinske razlike občutili nihanje materiala. S časom je tudi možna poškodba klik sistema zaradi velikih obremenitev, ki nastanejo ob raztezanju zaradi neravnih tal.

Za več informacij nas lahko obiščete v našem Kemoplast razstavno prodajnem salonu v Šenčurju ali pa nas pokličete na tel. 04-595-11-80.

Lep pozdrav!