Vprašajte strokovnjaka

14.03.2018

Pozdravljeni
Trenutno sem iz sobe vrgla ven ves star parket, pod njim je bil stiropor. Zdaj imam gola betonska tla. Kvadratura sobe je 3 krat 4,32m. Višino pa rabim zapolnit okvirno 5 cm. V osnovi sem nameravala položit stirodur 4 cm spodaj, na vrhu pa laminat. Zanima me, če moram vmes med njima položit še kaj, da bo trdnejše in ali je možno dobit na mero narejeno lesene talne obloge 3 m dolge? Mogoče mi predlagate kakšno bolšo rešitev, hvala za naknadni odgovor

15.03.2018

Pozdravljeni!

Glede na to, da je potrebno zapolniti vrzel petih centimetrov, predlagamo izdelavo podkonstrukcije 2cm, med morali se položi  stirodur ali stiropor za izolacijo, čezenj pa osb plošče 2cm debeline! (ena od rešitev). Na osb plošče je potem možno položiti laminat.

Vabljeni v naš razstavno-prodajni salon v BTC-ju ali Rudniku, da si izberete potencialno oblogo ter se pogovorimo o možnih rešitvah podlage.

Za dodatna pojasnila smo na voljo.

Lep pozdrav!

27.02.2018

Kakšen je celotni postopek nanašanja Cereseit XXL Power samorazlivne izravnalne mase. Na estrihu že imam neko samorazlivno izravnalno maso, ne vem pa katero, ker sem to delal pred približno 35. leti. Neravnine so še vedno 5 mm, za tepihe je bilo to v redu, za parket pa mislim da to ni v redu.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.

28.02.2018

Pozdravljeni,

 

»Ceresit XXL Power« izravnalna masa se uporablja za izravnavanje podlag v enkratnem nanosu debeline 0,5 – 20mm.

Določeno količino vode vlijemo v vedro in mešamo z mešalnikom dokler grudice popolnoma ne izginejo.

Mešalno razmerje je 6,5 – 7 litrov vode na 25kg mase.

Pred nanosom izravnalne mase površino premažite s »Ceresit« pred premazom.

Maso enakomerno razporedite s pomočjo zobate lopatice ali gladilke.

Površina je primerna za hojo cca 2 uri po nanosu, ter za polaganje parketa po cca 24 urah.

Za več informacij smo na voljo v vam najbližjem salonu Kemoplast Novo Mesto ali na tel. št. 07 / 393 36 30.

 

Lep pozdrav!

21.01.2018

V hodniku in kopalnici so položene nekaj deset let stare vinilne plošče, ki bi jih zaradi neestetskega videza radi zamenjali. Je možno linolej ali nove vinilne plošče položiti kar čez?

22.01.2018

Pozdravljeni !

 • Preko starega vinila je možna samo tim. PLAVAJOČA POLOŽITEV vinilnih plošč »na klik« ali ustreznega laminata. Vendar bi ob tem trčili na problem večje višine finalnega tlaka pri sifonu, vratih,  … in hkrati takšna rešitev tudi ni vodo-tesna ob steni v kopalnici .
 • Najustreznejša je rešitev:
  • odstranitev starega vinila,
  • očiščenje podlage po odstranitvi,
  • fina izravnava podlage z izravnalno maso ter
  • položitev novih vinilnih plošč z lepljenjem po celotni površini;
  • …še ustrezna rešitev stenskega zaključka

Za pojasnila in dodatne obrazložitve smo vedno na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast ali na tel. št. 03/746 42 00.

Uspešen dan !

09.12.2017

Pozdravljeni,
V dnevni sobi bi prenavljali star klasičen parket položen v ribjo kost.Problem je v tem,da ima parket že velik razmak med fugami(nekje že 3-5mm) in pa na določenih mestih že odstopa od podlage(položen je še na “ter”) in miga.
Ali bi ga bilo potrebno odstranit in na novo položit oz. kako drugače popravit,ker parketa ne bi rad zavrgel.To je pač posledica starosti hiše.
Hvala vam za odgovor.

11.12.2017

Spoštovani!

Glede na zgoraj opisano stanje parketa, vam svetujemo odstranitev stare in vgradnjo nove talne obloge.

To, da parket na nekaterih mestih odstopa, bi lahko rešili z injekcijami, vendar za razmak med fugami po celotni površini ne vidimo ustrezne rešitve.

V primeru, da želite trajno rešitev, odstranite obstoječi pod, izravnajte podlago z izravnalno maso in položite novo talno oblogo.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast Velenje ali na telefonski št. 03/89 73 620.

Lep pozdrav, Kemoplast

05.12.2017

Zdravo!
Ali lahko vinil plošče klik 6mm polagam direktno na keramične ploščice?

06.12.2017

Spoštovani!

Da, pogojno lahko »klik« plošče polagate direktno na keramiko !

Omejitveni pogoj je širina fuge. Ta pogoj morate pridobiti pri proizvajalcu oz. dobavitelju plošč. Nekateri proizvajalci omejujejo fuge na 3 mm, …najboljše klik plošče pa prenesejo do maks. 6 mm fuge.

Nevarnost ki obstaja, je ta, da pride spoj med ploščami točno nad fugo in potem lahko pride s ponavljajočo se obremenitvijo talne obloge do zloma peresa v utoru in posledično spoj razpade.

 

Uspešen dan !

 

04.12.2017

Pozdravljeni!
Pred tremi leti smo prenovili tla v stanovanju. Za kuhinjo in hodnik smo izbrali plošče naravnega linoleja. Po dveh letih so se začele pojavljati v kuhinji praske. Ker kljub rednemu vzdrževanju tal in menjavanju filca na stolih, teh prask nikakor ne morem odstraniti, bi vas prosila za nasvet s čim naj tla očistim oziroma kakšen premaz mi svetujete.
Hvala in lep pozdrav.

06.12.2017

Spoštovani!

Naravni linolej zahteva vzdrževanje na 2 do 3 leti z premazi.

Predlagamo strojno čiščenje tal in nanos zaščitnega premaza v dveh slojih. Če so poškodbe površinske, bi ta postopek moral zadostovati.

Premazi so načeloma na osnovi voska.

Lep pozdrav!

21.11.2017

Na vinilni plošči (lepljena) se pozna praska od vlečenja stola.
Kako jo lahko saniram brez, da bi menjal celotno ploščo. Na nekaterih forumih priporočajo uporabo fena?

Na drugem koncu imam ostanke lepila (od filca) na vinilu. Odstranjevanje s vlažno krpo ne pomaga. Kako se znebim te nadloge ne da bi poškodoval vinil.

Hvala

22.11.2017

Spoštovani!

Poškodovano lepljeno vinilno ploščo je najbolj enostavno zamenjati z drugo ploščo.

Čiščenje starega lepila na vinilu pa je lahko problem. V naših salonih Kemoplast imamo tudi čistila in loščila za vinilne talne obloge, mogoče lahko poizkusite tudi s tem.

Lep pozdrav!

14.11.2017

Pozdravljeni.

Nameravam menjati talne obloge v dnevni sobi in spalnici. Ker je stanovanje kletno (nekaj cm je v zemlji) les ni primeren zaradi vlage. Ali so vinilne plošče primerne za prostore, kjer je lahko občasno vlaga? Se tudi vinilne plošče lahko lepijo, da so bolj pritrjene in ne prepuščajo vlage?


Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

15.11.2017

Spoštovani!

Same vinilne plošče so sicer povsem odporne na vodo. Vinilne plošče se lahko polagajo na suha, trdna, gladka in ravna tla, kamor se polagajo z lepljenjem ali »plavajočim« polaganjem (klik sistem).

Pri lepljenju vinilne talne obloge ne sme biti prisotne več kot 2% vlage (betonski estrih).

V vašem primeru bi mogoče bilo potrebno narediti hidroizolacijo, če je občasno v večji meri v tleh prisotna vlaga.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast Novo Mesto ali na tel. št. 07/3933 630.

Lep pozdrav!

13.11.2017

Pozdravljeni.
V planu imam prenavljati cca. 40 m2 10 let starega stanovanja. Zanima me, če lahko direktno na lamelni parket položimo PVC vinilne plošče na klik?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

13.11.2017

Spoštovani!

V Vašem primeru lahko položite vinilne talne obloge na klik sistem pod pogojem, da je parket čvrsto zalepljen oziroma da ne odstopa od tlaka ter da je ravno položen.

V primeru odstopanja oziroma večjih neravnin bi bilo to potrebno prvo sanirati in šele potem polagati vinil na klik.

Vabimo Vas v vam najbljižji salon Kemoplast, kjer si lahko tudi ogledate vzorce vinilne klik obloge ter dobite še podrobnejšo razlago.

Lep pozdrav!

 

06.10.2017

Pozdravljeni mene pa zanima kaj bi naredili imamo vinil s pluto na klik sistem. Tlak smo premazali s protizdrsnim premazom stauf D70 Zdaj pa so se pojavile tezave enostavno gre vinil na spojih ven vsake toliko casa kot da se snema iz utorov. Zdaj pa nevemo kaj narediti je pa za plavajoc sistem vinil. Prodajalec nam je svetoval da damo spodaj pvc folijo ali pa da ga direktno prilepimo na tla. Samo se bojimo da bo vse potem vzdignilo. Hvala za odgovor Lp.

09.10.2017

Pozdravljeni!

Po posvetovanju s polagalcem bi polagalec rešil zadevo tako, da bi tam kjer se vinil snema iz utorov med spoji lepil z montažnim lepilom. Je pa potrebno takoj po lepljenju površino/spoj obrisati, da kasneje ne ostanejo trdovratni madeži lepila.

Druga rešitev bi bila lepljenje vinilne obloge.

Če bi se vinil lepil morajo biti tlaki predhodno suhi in povsem ravni. Pri polaganju ob primerni vlagi se vinil ne »dvignil«. Vsebnost vlage v navadnem estrihu mora biti manjša od 2%, v primeru talnega gretja pa manjša od 1,8%.

Lep pozdrav!

04.10.2017

Spoštovani !
Imam sledeče vprašanje. V kuhinji imamo položeno talno pluto debeline 8 mm ,na betonski estrih. Ker jo je zob časa načel ,smo se odločili za sanacijo.
Zamenjali bi jo z vinilnimi ploščami na klik. Zanima me vaše mnenje, ali je možno vinilne plošče položiti na talno pluto in ali je potrebno na pluti prej odstraniti lak.
Zahvaljujem se vam za vaš odgovor.
Lep pozdrav !
Roman

05.10.2017

Spoštovani!

Če je pluta površinsko še v dobrem stanju, brez večjih lukenj, lahko položite vinilne plošče na klik sistem direktno na pluto, brez odstranjevanja laka. V primeru večjih lukenj, se namreč čez čas lahko le te poznajo čez vinilne plošče. Lakirano pluto pa se drugače lahko tudi prebrusi in na novo prelakira. Na ta način jo obnovite in uporabljate še kar nekaj časa. 

Lep pozdrav!

02.10.2017

V stanovanju bi položila oljen hrastov parket. Kakšna je kakovost dvoslojnega gotovega parketa, pri katerem je vrhnji sloj hrasta debeline 2,5mm (spodaj je smreka)?

Hvala

03.10.2017

Spoštovani!

Vaša izbira glede vgradnje dvoslojnega oljenega hrastovega parketa v stanovanje je zagotovo prava opcija. Spodnji oziroma osnovni/nosilni sloj je iz smreke kar je v redu, debelina zgornjega (plemenitega, masivnega) sloja je 2,5mm – za stanovanjsko rabo bo v redu, naknadno ta parket lahko obnavljate/brusite še 1 krat. Če bi imel parket več zgornjega sloja – npr. 3,6mmm, lahko tovrstni parket preko življenjske dobe obnavljate 2-3 krat. Na kratko povedano – vaš parket bo imel nekoliko krajšo življenjsko dobo, še vedno pa vsaj nekje okoli 15 let do 20let – ob normalnih obremenitvah. Osnova pa bo tudi kakovostna vgradnja s pripravo podlage ter lepljenjem po celotni površini.

Lep pozdrav!

15.09.2017

Spoštovani!

V stanovanju nameravam položiti homogeno vinilno talno oblogo TARKETT-STANDARD PLUS, debeline 1,5 mm.
Želel bi izvedeti, če je potrebno to oblogo po vgradnji površinsko zaščititi in s katerim premazom.

Lep pozdrav.

18.09.2017

Spoštovani!

Talno oblogo Standard Plus z PU (poliuretan) površinsko zaščito ni potrebno takoj po polaganju namazati z loščilom, ker pa je zaščita površinska, ga je potrebno kasneje vzdrževati in posledično priporočamo tudi loščenje z loščilom znamke Dr. Schutz, katere prodajamo v vseh naših salonih.

Za več informacij smo vam na voljo na telefonski št.: 03 / 746 42 00 ali v naših salonih.

Lep pozdrav!

29.08.2017

Pozdravljeni.
Konec meseca imamo v planu prenavljati kuhinjo. Sedaj imamo po tleh laminat. Zanima me, če lahko direktno na laminat položimo vinilne plošče na klik ali ne? Če ne ali se lahko položi na peno tisto,ki je pod laminatom? Pod peno je pa tlak.Kuhinja je 16m2.
Hvala za odgovor in lep dan vam želim

30.08.2017

Spoštovani!

Vinilno talno oblogo na klik lahko položite na peno, na laminat pa ne. Priporočljiva so čim bolj ravna tla. V nasprotnem primeru vam priporočamo, da se polije izravnalna masa.

Za več informacij smo vam na voljo na tel. št.: 03/746 42 00 ali v vam najbližjem salonu Kemoplast.

Lep pozdrav!

09.08.2017

Pozdravljeni
Zanima me ali je klick vinilna obloga primerna za hodnik kjer je večja frekvenca ljudi. Predvsem pozimi se s čevlji vnese v hodnik precej vlage. Ali je v takšnih primerih priporočljivo fuge dodatno zalepiti oziroma zatesniti, da vlaga ne bi prišla skozi in s tem pod plošče. V hodnik se vstopi direktno od zunaj.
Hvala za odgovor

10.08.2017

Spoštovani!

Vinilna talna obloga na klik je tudi primerna za pohodne vlažne prostore, vendar naj ima razred obrabe 33 in vsaj 0,5 zgornjega pohodnega sloja.

Glede na vaše zahteve , ki ste jih navedli pa vam bolj priporočamo vinilno talno oblogo na lepljenje, kjer se vinil plošče lepijo po celotni površini tal. V tem primeru so tla fiksno položena, niso plavajoča in voda ne more zatekati med fuge.

Vabimo vas v vam najbližji salon Kemoplast, kjer imamo vse vzorce vinilnih plošč tudi razstavljene.

Lep pozdrav, Kemoplast

08.08.2017

Pozdravljeni,

v skupnem prostoru, ki zajema kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo je bil čez parket položen vinil (lepljen). Po dveh letih so med temi ploščami \"razpoke\", luknje. Ker so plošče svetlo sive se vidijo črni robovi. V ostalih prostorih, kjer so bile plošče položene na enak način se tega praktično ne vidi oziroma je samo na posameznih predelih. Kako bi to lahko popravili?

Hvala in lep pozdrav.

09.08.2017

Pozdravljeni!

Razpoke med ploščami so nastale zaradi nepravilnega postopka polaganja, ker se les-parket krči-širi, pride posledično do razpok na zgornji površini. Parket je potrebno obrusiti, namazati z emulzijo za oprijem izravnalne mase, sledi izravnava tal, nato lepilo, ter material!

Za dolgoročno sanacijo je potrebno vinilne plošče odstraniti, ter se držati omenjenega postopka, ali položiti vinilne plošče na klik sistem!

 

Lep pozdrav, Kemoplast

 

11.07.2017

Zivjo.Pred 5 mesci sem polozil vinil na klik sistem priblizno 60 m2. Tlak ki ni bil cisto gladek smo izravnali z izravnalno maso in jo tudi pobrusili. Kuhinja in dnevna ki sta skupen prostor priblizno 50 m2 smo polozili brez folije saj je spodnje nadstropje ogrevano. Otrosko sobo pa smo zaradi neogrevanega spodnjega nadstropja(spodaj je drvarnica) pod vinil polozili pvc folijo. Sedaj sem opazil da je vinil rahlo napelo oziroma se cuti ko hodis da je precej neravnin. Med prostoroma je vinil locen s prepirno letvijo, tudi med vinilom in zakljucnimi letvami je dovolj prostora. Kaj lahko naredim? Ali je problem v foliji?
Hvala z odgovor lp

14.07.2017

Spoštovani!

V vašem primeru je problem ravno v pvc foliji. Pvc folija ni primerna podlaga v nobenem primeru za vinilne plošče na klik sistem, saj s tem ne pridobite na toplotni izolaciji, hkrati pa izgubite »oprijem« klik vinilnih plošč s podlago. Zato so preveč drsna tla, plošče pa med sabo drži samo klik sistem vinilnih plošč, ki pa ni najmočnejši. Predlagamo vam, da odstranite pvc folijo, s tem boste že zagotovili oprijem vinilnih plošč s podlago. Pri tem pazite, da ne poškodujete vinilne plošče pri odstranjevanju. Lahko pa tudi položite podlogo namenjeno prav vinilnim ploščam Tarkomfort, ki je dovolj trda, da se vinilne plošče ne udirajo ob hoji, ter ima zgornji sloj oprijemljiv, da zagotavlja še dodatno zaščito, da klik sistem ne popusti. To podlogo lahko naročite v vseh Kemoplast razstavnih salonih po Sloveniji.

Za več informacij smo vam na voljo na tel. št.: 03 / 746 42 00 ali na email naslovu: info@kemoplast.si.

Lep pozdrav!

07.07.2017

Kako in z katerim lepilom naj zalepim vinil laminat na steno iz ladijskega poda iz smreke. Je bolj priporocljivo privijaciti laminat?

10.07.2017

Spoštovani!

 

Predvidevamo, da je vinilni laminat mišljen kot vinil na klik. Pohodni vinili so veliko težji kot stenski, zato pritrjevanje teh na steno ni priporočljivo oz je oteženo. Če želite lepiti na steno bi priporočali Pattex One 4 All Montage, ki ima izjemno moč.

Za več informacij smo vam na voljo na tel.št.: 02 / 805 00 40 ali v našem Kemoplast salonu Maribor. 

 

Lep pozdrav, Kemoplast

06.06.2017

Lep pozdrav, prišel sem na idejo, da bi v kuhinji na backsplash (stare bele keramične ploščice) nalepil vinil. Ali je to izvedljivo? Ali ga je možno nalepiti direktno na ploščice?
Hvala in LP

07.06.2017

Spoštovani!

Niste navedli, ali so to stenske ali talne ploščice. V vsakem primeru je možna montaža. Predpogoj je brušenje keramike, nanos predpremaza (primer) in izravnalne mase, ter lepljenje plošč na ravno podlago. Direktno na ploščice se vinil ne lepi. V primeru talne obloge se lahko vgradi klik sistem, kjer je potrebno višinske razlike izravnati (fuge - fugirna masa, ipd.) ali uporabiti izravnalno maso – kot omenjeno v začetku.

Za več informacij smo vam na voljo na tel. št.:03 / 746-42-00 ali v vam najbljižjem salonu Kmeoplast.

Lep pozdrav!

05.06.2017

Pozdravljeni,
Zanima me, če se lahko vinilne plošče s klik sistemom polagajo na keramične plošče?

05.06.2017

Spoštovana!

 

Vsak vinil na klik sistem ni primeren za polaganje na keramične ploščice. Načeloma se da, ampak s fugami večjimi od 5 mm ne priporočamo. Paziti je potrebno, da ni stik na fugi. 

Za več informacij smo vam na voljo na tel.št.: 03/746-42-00 ali v vam najbljižjem salonu Kemoplast.

Lep pozdrav!