Vprašajte strokovnjaka

29.05.2019

Spoštovani,
v našem glavnem bivalnem prostoru (kuhinja, dnevna soba, jedilnica in del hodnika, 7,3 x 5,4-6,4 m) bi želeli novo talno oblogo. Sedaj je to lamelni parket, star 17 let, brez razpok in trden, a z nekaj estetskimi pomanjkljivosti (predvsem od česa kje kdaj politega), obnavljati ga nimamo več namena. Razmišljamo predvsem o vinilu, vse skupaj bi radi izvedli s čim manj dela in umazanije. Glede na vse pohištvo se nam zdi, da polaganje na klik vseeno ni najbolj priporočljivo in je bolje izbrati lepljenje, ali se motimo?
Potem je tu še izziv glede višinskega spoja s keramiko na hodniku, ki je ne bi radi menjavali: ali zadostuje (kakovostno ne bi radi delali kompromisov) takšna debelina vinila, da bi na cca 1m dolžine obstoječi parket poševno toliko pobrusili, da bi bil položen po višini poravnan s keramiko? Oziroma - koliko je parketa sploh potrebno najmanj pobrusiti za polaganje?
Ali mi v vašem prodajnem salonu (Maribor), ki ga nameravamo čimprej obiskati, lahko priporočite tudi zanesljivega izvajalca za polaganje (če je res potrebno lepljenje)?
Hvala vnaprej za odgovor in lepo pozdravljeni!

30.05.2019

Spoštovani!

Vsekakor je boljše, če je možnost, da se vinil lepi kot pa polaga na klik. Če želite vinil lepit na parket, mora parket biti v dobrem stanju. Deske ne smejo nihati, morajo biti trdne. Parket je potrebno pobrusiti (lak, ki je na parketu, se mora odstranit). Glede izravnave s keramiko pa se lahko samo na tistem mestu, kjer se keramika stika z vinilom izravnava naredi z izravnalno maso.

Vabimo vas v naš razstavno-prodajni salon v Mariboru, kjer imamo vzorce vinila tudi razstavljene. Na vašo željo vam lahko tudi ponudimo polaganje talne obloge. Pri nas imamo izkušene in strokovno usposobljene polagalce talnih oblog. V primeru, da se odločite za nakup materiala s polaganjem, pride izvajalec na ogled vašega objekta, kjer preveri stanje vaše stare talne obloge in možnosti polaganja nove obloge na obstoječo.

Lep pozdrav!

27.05.2019

Pozdravljeni !
V spalnici imam položen tapison, močno prilepljen na tla,star 30 let. Je zelo trd, kot nek filc. Čez to sem pred leti pogrnil itison. Sedaj bi položil vinil- klik. Itison imam namen odstraniti Ali lahko položim vinil na ta tapison? V sobi imam omaro čez celo steno, ki bi jo prestavil in položil še pod omaro, nato jo vrnil. Sobo je skoraj nemogoče popolnoma sprazniti, ker je stanovanje v bloku in nimam kap odstraniti omare. Kaj svetujete S Se lahko ob obtežitvi omare vinil dvigne ali kaj podobnega ? Kakšne so izkušnje ?
Hvala !

27.05.2019

Pozdravljeni!

V vašem primeru klik vinil odsvetujemo, kajti če ni na izravnalni masi položen vinil ali na zelo kompaktni podlagi ter ga točkovno obremenimo (v vašem primeru omara), lahko stik dvigne in vinil odpre oziroma nastane reža.

Če je ta filc oziroma obstoječa talna obloga tekstilna zelo fiksna, trdna in ravna, bi Vam v temu primeru svetovali laminat, kajti ta ima dosti močnejši stik in zaradi debeline se močneje ti kliki zaprejo, ravno tako pa je laminat majn občutljiv na neravnine in se lažje prilagodi, tekstilna obloga pa bi služila tudi kot zvočna izolacija ampak ponovno opozarjamo na ravnost in kompaktnost, kajti če ni primerna lahko naredimo več škode kot koristi.

Svetovali bi Vam mogoče obisk polagalca, lahko Vam ga pošljemo na ogled, izmero in Vam tudi pripravimo ponudbo z polaganjem, po želji pa seveda tudi ponudbo brez polaganja.

Za vse dodatne informacije, smo Vam z veseljem na voljo na tel. št. 03/746 42 10 ali salonu Kemoplast Šentjur.

Lep pozdrav!

26.05.2019

Ali lahko utrdim razrahljan parket z injektiranjem tekapur fast purpenom. Parket bi takoj po injektiranju obtežil - deska in utež

27.05.2019

Pozdravljeni!

Veliko boljša opcija bi bila utrjevanje podlage z epoksidno smolo. V programu imamo CERESIT R740.

Torej luknje se zvrtajo na več mestih parketa, kateri je odstopil in se z tekočo smolo poinjektira v globino, sledi obtežitev parketa….

Za dodatna pojasnila smo na voljo v Ljubljani na dveh lokacijah - salon Kemoplast BTC (tel. št. 01/541 90 01) ali salon Kemoplast Rudnik (tel. št. 01/281 13 00).

Lep pozdrav!

20.05.2019

Spoštovani.

Zanima me katero vinil talno oblogo priporočate za na balkon. Balkon je sicer pod streho, a bo namenjen tudi za sušenju perila, tako da bo prisotna vlaga na talni oblogi (mogoče kapljanje od perila, ...). Trenutno smo imeli topli pod a bi se odločili za drugo varianto če je mogoča, keramične ploščice pa so nekako \"mrzle\".

Hvala lepa za odgovor.

21.05.2019

Pozdravljeni!

Vinil za zunanjo uporabo žal ni primeren, saj bi se po zimi, ko temperatura pade, skrčil in nastale bi reže. Poleti pa ob povišani temperaturi lahko doseže preveliko razteznost in naredi kontra efekt (dvigne robove med ploščami, ker se razširi).

Primeren nadomestek: Bergo plošče odprtega ali zaprtega tipa, tudi v imitaciji lesa, te so zelo obstojne, trpežne, odporne na velike obremenitve, vremensko odporne, odporne na mokroto, možnost dodatnega nakupa tesnila med ploščam, ki še dodatno zatesni spoj, zelo enostavna montaža in demontaža brez lepljenja…

Nekaj primerov in inspiracij: https://www.bergoflooring.com/en/inspiration/

Za več informacij vas vabimo v razstavno-prodajni salon Kemoplast Šentjur ali pa nas pokličite na tel. št. 03/746 42 10. Veseli bomo vašega obiska.

20.05.2019

Pozdravljeni,
gre se za novogradnjo, s talnim gretjem in toplotno črpalko. Estrih ima po 6ih mesecih 2% vlage. Kakšen je pravilen postopek pred vgradnjo vinila (lepljen vinil)? je potrebno vseeno izvesti program sušenja estriha ali je dovolj le segrevanje na cca 30 stopinj?
Hvala za odgovor in LP

21.05.2019

Pozdravljeni!

Zahvaljujemo se vam za povpraševanje. Pred vgradnjo vinila je obvezno potrebna izvedba protokola talnega gretja, ki traja približno 21 dni.

Razlog: predvsem zato, če se pokažejo morebitne razpoke v estrihu, da se lahko sanirajo pred vgradnjo vinila in se s tem preprečijo razne preslikave po vinilu.

Za več informacij smo vam na voljo v razstavno-prodajnem salonu Kemoplast Ljubljana BTC (01/541 90 01) ali salonu Kemoplast Ljubljana Rudnik (01/281 13 00).

Lep pozdrav!

15.05.2019

Pozdravljeni,

zanima me ali je možno položiti vinil direktno na lesena tla (stara hiša), tla seveda niso popolnoma ravna. med posameznimi deskami je tam nekje do 3mm razlike.

Hvala za odgovor.

16.05.2019

Spoštovani!

V primeru takšnih višinskih razlik, kot ste jih navedli, odsvetujemo polaganje vinilnih plošč na klik. Ker so vinilne obloge delane iz plastike in se delno prilagajajo tlem, boste ob vsakem koraku, kjer so višinske razlike občutili nihanje materiala. S časom je tudi možna poškodba klik sistema zaradi velikih obremenitev, ki nastanejo ob raztezanju zaradi neravnih tal.

Za več informacij nas lahko obiščete v našem Kemoplast razstavno prodajnem salonu v Šenčurju ali pa nas pokličete na tel. 04-595-11-80.

Lep pozdrav!

04.05.2019

Pozdravljeni,
Zanima me ali lahko vinilne plošče na klik položimo direktno na estrih in ali mora biti kakšna podloga pod vinilnimi ploščami imeli bomo namreč talno ogrevanje.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
Marko

06.05.2019

Spoštovani!

Če boste polagali vinil na klik na estrih, potem je potrebno spodaj dati podlogo primerno za vinil, ker pa omenjate talno gretje, vam priporočamo vinil za lepljenje, saj bo v tem primeru talna obloga bolj stabilna.

Vabljeni v naš salon Kemoplast Cubis v Šenčurju, kjer si lahhko vinilne talne obloge in podloge tudi ogledate v živo in pridobite ustrezne informacije ali pa nas pokličite na tel. št. 04/595 11 80. Lep pozdrav!

23.04.2019

V kuhinji bomo polozili vinil talne plošče. Zanima me ali se položijo pod kuhinjske elemente ali samo do kuhinjskih elementov. V trgovini je rekel trgovec samo do elementov zaradi teže, da je tako v navodilih. Ne bi radi narobe položili. HVALA ZA ODGOVOR IN NASVET.

24.04.2019

Spoštovani! V primeru, da polagate vinilno talno oblogo, ki se sestavlja s klik sistemom je bolje, da kuhinje ne položite na ta tla. Klik talne obloge se smatrajo kot plavajoče in  se krčijo in širijo ob spremembi temperature v prostoru. Če je kuhinja postavljena na ta tla je to delovanje omejeno zaradi same teže vaše kuhinje.

Za vinilne talne obloge, ki se lepijo na tla pa teh omejitev ni saj je delovanje materiala manjše oziroma omejeno zaradi samega lepila, ki drži ploščo na mestu. Lep pozdrav!

19.04.2019

Dober dan,v kuhinji bi položil klik vinil z pluto debeline 9,5mm,Kaj moram položiti pod ta vinil in z čim-kakšno žago bi jo najlažje in najlepše rezal-prirezoval?

19.04.2019

Pozdravljeni! Pri vgradnji pvc plošč click sistema z osnovno plastjo iz plute vam svetujemo, da pod pvc plošče položite še tanko podtalje (deb. 1,5mm), ki ima učinek izravnave in zadušitvi udarnega zvoka, tudi plošče se bolj kompaktno prilegajo predhodni podlagi. Za razrez in vkrojevanje pvc plošč lahko uporabite krožni cirkular ali vbodno žago z dobro nabrušenim rezilom. Podtalje oziroma podlogo Tarkomfort Pro dobite v naših razstavno-prodajnih salonih Kemoplast. Lep pozdrav!

17.04.2019

Pozdravljeni.
V kuhinjo bi radi položili vinil "na klik". Sedaj pa je položen topli pod. Zanima me ali lahko položimo vinil kar na topli pod, vmes pa bi dali še "peno" za vinil.
Lep pozdrav.

18.04.2019

Spoštovani!

Vinilno oblogo z vpenjanjem na klik je možno položiti čez topli pod v kolikor na toplem podu ni vidnih poškodb in je v«dobrem stranju«. Podložna pena katero želite namestiti pod topli pod pa ima funkcijo, da plavajoči pod ne drsi in še dodatno zmanjša zvok. Vljudno vabljeni, da si željeno blago ogledate v našem Kemoplast razstavno-prodajnem salonu v Šenčurju, objekt Cubis, poslovna cona A2. Za več informacij smo vam na voljo tudi na tel.št. 04/595 11 80.

Lep pozdrav!

17.04.2019

S katero snovjo se utrdi - injektira zrahljani parket- ribja kost in koliko te snovi potrebujem za 1m2 parketa?

17.04.2019

Pozdravljeni!

Pri injeciranju oziroma utrjevanju starega parketa mora biti podlaga pod parketom armiranobetonska plošča ali cementni estrih, da se posebno lepilo primerno spoji s predhodno podlago. Za injeciranje 1m2 potrebujete 1-2dcl posebnega lepila.

Lep pozdrav!

10.03.2019

Pozdravljeni,
Tlake imam že položene (cca 5let nazaj) sedaj pa stanovanje urejam in želim položiti vinil v kuhinji, dnevni sobi in hodniku, po sobah pa laminat.
Ko se je delalo tlake so naredili razliko v višini med kuhinjo in dnevno sobo in hodnikom, tako da je v dnevni sobi 1 centimeter nižji tlak, ker je bil planiran parket v dnevni sobi, sam pa bi rad imel vinil čez vse 3 prostore.
Mi lahko svetujete s čim lahko dvignem višino tlakov za 1 cm?
Hvala!

11.03.2019

Pozdravljeni!

Vezano na vašo situacijo osnovnih armaturnih tlakov, vam svetujem, da se naredi izravnava tal z samorazlivno izravnalno maso, kjer se lahko nivo dvigne do 1 cm, sledi strojno fino brušenje izravnalne mase. Nato lahko vgradite pvc plošče s sistemom lepljenja (debeline 2-3 mm) ali suhomontažnim (click) sistemom vgradnje pvc plošč debeline 5 - 5,5 mm. Pvc plošče namreč potrebujejo predhodno brezhibno ravno, gladko in čvrsto površino. V kolikor potrebujete vgradnjo s kompletnimi deli, smo Vam na voljo.

Za več informacij smo dosegljivi v vam najbljižjem salonu Kemoplast Ljubljana Rudnik, 01/281 13 00 ali na mail naslovu ljubljana.rudnik@kemoplast.si.

Lep pozdrav,

Janez / salon Kemoplast Ljubljana Rudnik

04.03.2019

Kupili smo vinil plošče na klik za v kuhinjo. Zidar nam je naredil izravnalno maso in ta je sedaj na nekaterih mestih popokala. Če stopiš tja, se tudi sliši pok. Ne vemo, kaj naj naredimo. Hvala in lep pozdrav Mirjam

06.03.2019

Pozdravljeni!

Načeloma velja, da je »razpokana« izravnalna masa - NEUSTREZNA PODLAGA za položitev talne obloge; …še posebej pri tankoslojni talni oblogi kot je vinilna klik plošča. Takšna položitev bi lahko vodila v odstopanje izravnalne mase, njeno drobljenje in posledično do preobremenitev talne obloge in njeno poškodovanje oz. razpad »klik« spojev.

Za dejansko merodajen odgovor pa bi bil potreben ogled strokovnjaka – podo-polagalca(ne zidarja).

Predlagam odstranitev razpokane izravnalne mase in vgradnjo nove mase z doslednim upoštevanjem navodil proizvajalca mase, kot je:

  • Izravnalna masa ustrezne tlačne trdnosti
  • Pravilno razmerje mešanja voda : masa
  • Predhoden nanos ustreznega pred-premaza
  • Spoštovanje tehnološke discipline pri vgradnji

Lep pozdrav!

06.02.2019

Pozdravljeni,
ker smo skeptični, prosim za nek razumen odgovor. V novogradnjo z cca 160 m2 tal izbiram med vinilom hd na klik (pluta sloj) ali lepljen vinil.
Imamo talno gretje na nizko temperaturno TČ.
Pri lepljenemu vinilu se sprašujem predvsem glede udobnosti hoje, mehkobe in razteznosti pri višjih temperaturah. Pri kliku pa predvsem prevodnost toplote in špranjami med kliki (vodoodpornost). Lahko pa priporočate karakteristike za optimalen vinil na klik ali lepljen?
hvala

06.02.2019

Spoštovani!

V vašem primeru vam vsekakor svetujemo vinilno talno oblogo na lepljenje saj imate talno ogrevanje.

Prednosti vinilne talne obloge , ki se lepi so, da je obloga zalepljena po celotni površini, s tem ima tudi večjo odpornost na vodo pri spojih.

Izkoristek toplote pri talnem ogrevanju je večji, saj je skupna debelina vinilne talne obloge 3 mm.

Vinilna talna obloga , ki ima spodaj zalepljeno pluto pa se ne priporoča za talno ogrevanje, saj je pluta toplotni izolator.

Vinil z pluto se uporablja tam , kjer ni talnega ogrevanja in so spodaj hladna tla oziroma kleti  v tem primeru je pluta ok , ker izolira tla pred hladnostjo.

Vabimo vas v vam najbljižji prodajno-razstavni salon v Mariboru, kjer imamo vse vzorce vinilnih talnih oblog na lepljenje tudi razstavljene. Za več informacij smo vam na voljo tudi na mail naslovu maribor@kemoplast.si.

02.02.2019

V dnevni sobi imamo 25 let star parket. Čez njega bi položili vinil. Zanima me ali bi bil boljši na klik ali lepljen. Ali je vinil primeren tudi za polaganje na stopnice?

Hvala za odgovor.

04.02.2019

Pozdravljeni!

V primeru, da je parket še vedno »kompakten« oziroma ne odstopa, škripa, potem se lahko čez položi klik ali pa lepljen sistem (pred lepljenjem potrebna priprava površine – brušenje…).  Se pa v primeru lepljenega nepravilnosti na parketu (režice, manjše neravnine) preslikajo na vinil. Klik sistem boljše absorbira nepravilnosti na podlagi.

Povezava do naša spletne strani proizvajalca »Decoria« Rigid Click:

https://www.kemoplast.si/Talne-obloge/Opis/279/decoria-rigid-click-novo

Vinilna obloga je primerna za polaganje na stopnice, vendar jo je potrebno lepiti.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast Novo Mesto, na tel.št. 07/393 36 30 ali na mailu novomesto@kemoplast.si.

Lep pozdrav!

30.01.2019

Pozdravljeni,
V dnevni sobi bi položili vinil (klik ali pa lepljenje). V dnevni imamo tudi samostoječi kamin okoli katerega se tla precej segrejejo. ali je to kaj vpliva na vinil - raztezanje?
Hvala za odgovor

01.02.2019

Spoštovani!

Vsaka temperaturna razlika ima vpliv na krčenje oziroma raztezanje talne obloge. V vašem primeru bi  svetovali, da vinilne plošče lepite, ker bo manjše krčenje ali raztezanje med spoji. Priporočamo vam pa tudi, da okoli kamina zaščitite talno oblogo z kakšnim negorljivim materialom, kaljenim steklom, ali kaj podobnega.

Vabljeni v vam najbljižji salon Kemoplast Cubis v Šenčurju, kjer si vinilne talne obloge lahko tudi ogledate.

Lep pozdarav!

23.01.2019

Pozdravljeni. Zanima me kakšne so možnosti, da bi na obsotoječe keramične ploščice v kopalnici postavili topli pod? Ali je vseeno boljši klick vinilne plošče na keramične ploščice? Zanima me predvsem zaradi vode. Hvala. Lp.

23.01.2019

Pozdravljeni!

Če bi se odločili za PVC topli pod se priporoča izravnava ploščic z izravnalno maso, saj se s časoma ploščice lahko preslikajo skozi topli pod.

Vsekakor je boljša rešitev vinil na klik v kolikor so fuge manjše od 4mm se lahko direktno brez izravnave tal položi vinil proizvajalca Berry Alloc, v nasprotnem primeru pa je potrebna ali izravnava čez ploščice ali pa podloga za vinil TARKOMFORT, ki nekoliko neutralizira fuge in izravna manjše neravnine.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast Nova Grorica, na tel. št. 05/393 57 00 ali na mail naslovu novagorica@kemoplast.si.

Lep pozdrav!

21.01.2019

Pozdravljeni.

V stolpnici v 50 let starem stanovanju je v dnevni sobi in spalnici položen parket. Parket sicer je vizualno še kar dober, a škripa na večih mestih, ponekod so tudi manjše špranje, a ne odstopa nikjer. Kaj je v takem primeru najbolje? Odstraniti parket in montaža suhega estriha, ali brušenje obstoječega parketa in polaganje vinila čez? Ali kaj tretjega? Parketa ne bi imel za tla, čeprav vizualno ni grd. Lep pozdrav

21.01.2019

Spoštovani!

V vašem primeru bi priporočil izmet stare obloge, opcijsko sanacijo tal oziroma montažo suhega estriha, lahko tudi montažo OSB plošč. Brušenje parketa in polaganje vinila na klik v vašem primeru ni najboljša rešitev, ker parket, ki škriplje, ne nudi dovolj trdne osnove za vgradnjo vinilnih plošč čez obstoječi parket. Kot končno oblogo vam lahko ponudimo parket, laminat, vinilne obloge, tople pode, linolej... Obloga katero boste izbrali mora ustrezati vašim pričakovanjem, zato Vas vljudno vabimo v naš razstavno prodajni salon Kemoplast Šenčur, da si skupaj pogledamo različne talne obloge in najdemo najprimernejšo rešitev. 

Za vsa dodatna pojasnila smo Vam na voljo na tel. št. 04/595 11 80 ali na mailu sencur@kemoplast.si.

Lep pozdrav!

20.01.2019

Pozdravljeni.
Trenutna talna obloga v bivalnih prostorih (kuhinja, jedilnica, dnevna soba) so lesene lakirane smrekove deske. Obloga je stara 11 let in potrebna obnove. Pod deskami je na beton položena izolacija, nad njo pa štafli, na katere so položene smrekove deske. Zanima me, ali lahko na obstoječe deske položim vinil plošče na klik, ali je potrebna kakšna podloga na obstoječa tla. Lesene deske imajo ponekod kak mm razpoke. Alo je to potrebno zaliti in izravnati in s čim. Zanima me še, kakšna je praksa, ali se morajo spodnji kuhinjski elementi odstraniti ali je mogoče vinil položiti do kuhinjskega podnožja in zadno vrsto morda zalepiti?
Hvala za odgovor.

22.01.2019

Spoštovani!

Glede na vaše povpraševanje vam sporočamo, da je vinil na klik primeren za adaptacije in je najboljša rešitev za obnove obstoječih podov. Še boljša kvalitetnejša rešitev pa je vinil na lepljenje. Za pravi odgovor bi bil potreben ogled objekta našega mojstra polagalca, ki po ogledu oceni, kaj vse je potrebno postoriti. Praviloma je potrebno uliti samorazlivno izravnalno maso, z tem dobimo ravno gladko podlago brez fug in neravnin. Glede kuhinjskih spodnjih elementov pa vam sporočamo, da se lahko vinil položi do elementov, seveda pa je boljša rešitev, da se položi po celem, ni pa problem zaključiti pri elementih.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast Murska Sobota, na tel.št. 02/530 02 80 ali na mail naslovu murskasobota@kemoplast.si.

Lep pozdrav!

18.01.2019

Spoštovani,

V dnevni sobi imam položen laminat znamke HARO. Položen je na povsem ravno in suho podlago ( izravnalna masa na tlakih). Laminat je položen približno dober mesec in ima na parih mestih rahlo izboklino. Naj omenim, da ogrevam na toplozračni kamin in ravno tam je rahlo izbočen kjer prihaja toplota iz kamina. Ga je kamin razsušil? Kaj storiti? Bo še slabše? Po drugih prostorih ni pa nobenega problema z laminatom je pa isti in položen popolnoma enako. Položen je na zato namenjeno peno, nikjer ni položen do stene (ima luft 1cm).
Hvala za odgovor!

21.01.2019

Pozdravljeni!

Razlog za vašo težavo bi lahko bila previsoka temperatura, ki prihaja iz kamina in s tem povzroča izboklino. Najbolje bi bilo poklicati polagalca, ki vam je polagal laminat, da pride to pogledati, odkriti razlog izbokline in potem tudi popraviti.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast Krško, na tel.št. 07/393 36 35 ali na mailu krsko@kemoplast.si.

Lep pozdrav!