Vprašajte strokovnjaka

10.02.2020

Imamo bukov klasični parket, ki pa že kar škriplje. Se pravi, da se je odlepil od tal. Ali je rešitev, da se navrta nekaj luknjic in se nalije neka tekočina, lepilo, da se spodnja stran parketa zalepi na tla in potem se parket pobrusi. Kaj vi svetujete. Hvala za odgovor.

11.02.2020

Pozdravljeni!

Polagalci velikokrat lahko na ta način popravijo parket, da ga zalijejo s posebno maso, ki učvrsti in prilepi parket na obstoječo podlago, ter ga nato prebrusijo in obnovijo. Mora pa polagalec prej narediti ogled, da vidi, če se lahko to naredi (če so deščice še v dobrem stanju, estrih se ne drobi,…). Lahko pokličete parketarja, ki se tudi ukvarja z brušenjem parketov, da vam naredi ogled prostora.

Za več informacij smo vam na voljo. Lep pozdrav!

26.01.2020

Pozdravljeni,
prenavljamo pritličje stanovanjske hiše in bi dali povsod (razen v kopalnico) vinil. Čez polovico hiše je že od prej zalita betonska plošča, čez drugo polovico pa bomo položili OSB plošče. Želeli smo vzeti vinil na lepljenje, vendar smo nekje zasledili, da se lahko v primeru, da direktno na OSB plošče položimo vinil na lepljenje, struktura OSB plošč s časom preslika na površino vinila. Ali je torej bolje, da vzamemo vinil na klik? Kako pa se slednji obnese npr. na hodniku in v kuhinji okrog pulta, kjer je večja možnost, da bo kdaj kaj mokrega po tleh? Za takšne prostore naj bi bil primernejši vinil na lepljenje. Ali se bo tudi vinil na klik v redu obnesel?
Vnaprej hvala za odgovor in lep dan.

27.01.2020

Pozdravljeni!

Vinil plošče polagamo normalno na OSB plošče pod pogojem, da so OSB plošče fiksno zmontirane (zavijačene ali prilepljene na podlago), da so normalno podprte (recimo z RASTER konstrukcijo) – da ni velikega upogibanja, da na stikih ni višinskih razlik, …  OSB plošče še nato fino izravnamo z izravnalno maso in potem položimo vinil plošče (lepljeno) in se struktura OSB površine ne preslika na površino vinila. Pri klik vinil ploščah pa ni potrebna izravnalna masa.

Za končno odločitev vam predlagamo, da nas obiščete v našem razstavno-prodajanem salonu Kemoplast Krško ali pa se posvetujte z polagalcem. Za pojasnila in dodatne obrazložitve smo vam vedno na voljo na mail naslovu krsko@kemoplast.si ali na tel.št.: 07/393 36 35.

Lep pozdrav!

 

21.01.2020

Spoštovani,

izdelujemo mansardno stanovanje, kjer je narejen strojni estrih na prej obstoječo leseno podlago (deske (med tramovi), izolacija, deske. T.i.tipl pod). Kakšna talna obloga bi bila najprimernejša na takšno podlago, kjer estrih dejansko vseskozi \'miga\'? Pri največjem prostoru se je pojavila tudi razpoka izven diletacije. Nagibamo se h vinilu a ne vemo točno ali se zaradi te razpoke naj odločimo za lepljen ali klik, kakšno drugo talno oblogo? Talnega gretja ni.
Najlepša hvala za odgovor.

22.01.2020

Pozdravljeni!

Na cementni estrih na elastični (leseni podlagi) lahko položite katerokoli talno oblogo, vendar morate položitev izvesti z lepljenjem po celotni površini. Vse »klik« variante pa odsvetujemo.

Opomba:

Pred položitvijo obvezno sanirajte razpoko = mozničenje s kovinskimi sidri in zalivanje z epoksidnim vezivom (sidra na cca 15 - 20 cm narazen). V primeru odločitve za vinil  (naše priporočilo) morate estrih še izravnati z izravnalno maso.

Vabljeni v salon KEMOPLAST (Šentjur, Maribor, …) na izbor Vam ustreznih vinil plošč.

Za pojasnila in dodatne obrazložitve smo vedno na voljo.

Lep pozdrav!

19.01.2020

Pozdravljeni.
V stanovanju sem že položil izravnalno maso in s tem izenačil dnevno sobo s kuhinjo, ki sta povezani. Ker nisem bil pozoren na različne debeline vinila in parketa, me sedaj zanima, kaj bi lahko položil pod vinil, da bi ga izenačil z višino parketa. Vem, da bi bilo najbolje z izravnalno maso, vendar me zanima še kakšna druga možnost. Nekje sem bral, da bi lahko z OSB ploščami. Ali je to izvedljivo in kakšen je postopek,če je to možno.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

20.01.2020

Pozdravljeni.

Glede na vašo situacijo, je najprej treba določiti, katero talno oblogo boste položili v kater prostor, nato boste ugotovili kolikšna je razlika v višinah oz. debelini talne obloge, nato jo lahko dvignete tudi z OSB ploščami, če taka debelina sploh obstaja.

Če boste polagali vinil na OSB plošče, jih je potrebno prekitati ali vsaj pod vinil na klik položiti podlogo.

Za več informacij predlagamo obisk našega razstavno-prodajnega salona v Ljubljani. Lep pozdrav.

08.01.2020

Pozdravljeni. Na novo opremljam stanovanje, pa me zanima če je priporočljivo v kopalnici in wc-ju namesto ploščič položiti vinil? Ogrevanje v teh dveh prostorih bo talno. Zanima me kaj predlagate za stene?
Hvala za odgovor in lep pozdrav

Andraž

09.01.2020

Pozdravljeni!

Za kopalnice priporočamo kolekcijo Wetroom Concept, ki je primerna za vlažne prostore. Gre za PVC talno oblogo v roli, ki se lahko polaga na stenah in tleh. Na voljo je v različnih poživljajočih barvah in modernem dizajnu. Wetroom je vodoodporna vinilna stenska obloga za uporabo v vlažnih prostorih, kot so skupni tuši, slačilnice, kolektivna stanovanja in zdravstvene ustanove. Ta higienska stenska obloga je enostavna za vzdrževanje in odporna na praske in madeže.

Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo ali pa nas pokličite na tel. št. 03/746 42 38.

Lep pozdrav!

04.01.2020

Pozdravljeni.
V starejšem bloku bi rad zamenjal parket. Pod parketom je iverka in pod iverko pesek. Zanima me kaj je boljše, da zamenjam samo iverko ali da odstranim tudi pesek in naredim na novo tlak. Zanima me katera talna podlaga je boljša, trpežna vinil plošča ali parket.
Hvala za vaš odgovor.

06.01.2020

Pozdravljeni!

Glede na opisano, svetujemo odstranitev spodnje podlage in izdelavo estriha. Lahko je slepi estrih, ki je grajen na podoben način, kot ste imeli do sedaj. Namesto peska je med morali oz. letvami položena izolacijska volna, po vrhu pa OSB plošče. Tak način izdelave estriha vam prihrani predvsem čas sušenja, saj se klasični cementni estrih suši bistveno dlje (cca 2-3 mesece).

Na tako pripravljeno podlago lahko prilepite parket ali pa plavajoče položite vinil klik. Vinil je nekoliko bolj odporen na vlago ter na udarnine.

Kar zadeva parket je ta iz lesa (naravni material) in imate možnost kasnejšega brušenja in lakiranja.

Vabljeni v naš razstavno-prodajni salon v BTC-ju (center Desetka) ali na Rudniku, kjer vam bomo z veseljem svetovali.

Lep pozdrav!

15.12.2019

Pozdravljeni.

Smo v fazi gradnje hiše in smo se odločili za vinil. Zanima me kaj se priporoča pri novogradnji vinil na klik ali lepljen vinil, ter razlog. Naj dodam, da bomo imeli ogrevanje hiše preko talnega gretja.

Hvala za odgovor

Lep pozdrav

16.12.2019

Spoštovani!

Življenjska doba lepljenega vinila je v vsakem primeru daljša od klik sistema. Pri talnem gretju pa je to še bolj poudarjeno, saj vinil deluje (dimenzijsko se krči in širi) ob spremembi temperature.

Torej za talno gretje je bolj priporočljivo položiti vinil na lepljenje, da mu z lepilom omejimo delovanje.

Za več informacij smo vam na voljo v razstavno prodajnem salonu Kemoplast Maribor, na tel. št. 02/805 00 40 ali na mail naslovu maribor@kemoplast.si.

Lep pozdrav!

05.12.2019

Pozdravljeni,
zanima me, ce lahko topli pod polozimo na linolej ali na vinil in ce je treba mogoce pod topli pod dat filc.Linolej je star 15 let.
Hvala!

06.12.2019

Pozdravljeni!

Topli pod gre lahko na linolej v primeru, da je ta raven in brez kakršnikoli poškodovanih delov - na primer kakšne reže ali podobno, saj se lahko naredi "preslikava" vinil oziroma topli pod. V takšnem primeru je najprej potrebno sanirati tla, šele nato se položi nova talna obloga.

Za morebitne podrobnejše informacije se oglasite v naš razstavno prodajni salon Krško ali pa nas pokličite na tel. št. 07/393 36 35.

Lep pozdrav!

05.12.2019

Pozdravljeni,

Doma želimo položiti vinil na klik(plavajoče) in sicer na ploščice. Gre za predprostor v zgornjem nadstropju, kateremu ena stranica meji na stopnišče. Na tej stranici prostora torej ni zidu. Zanima me kakšne končne elemente se na tej stranici lahko uporabi (tipične obzidne letve ne pridejo v poštev) in kako položiti vinil ob takšno stranico. Torej ali je tudi tu potrebno pustiti nekaj prostora, ali pa je mogoče dovolj, da se na drugih straneh pusti dovolj prostora in se tu vinil na določen način pritrdi na podlago?

Hvala za odgovore

06.12.2019

Pozdravljeni!

Vezano na vašo situacijo vam svetujemo naslednje. Pod pvc plošče, ki jih nameravate vgraditi suhomontažno (click sistem) položite tanko (1,5mm debeline) podlogo z namenom dodatne izravnave in zadušitvijo udarnega zvoka v prostoru. Na vseh straneh ob steni pustite 0,5cm prostora – odmik od stene. Na delu, kjer boste pvc plošče vgradili nad stopniščem pa končni del zaključite z L profilom, ki bo pokril stičišče čelnega in pohodnega dela zadnje stopnice. Na tem delu pustite odmik od roba stopnice le nekaj mm. Ta profil lahko privijačite ali ga prilepite samolepilno. Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo ali pa nas pokličite na tel. št. 01/281 13 00.

Lep pozdrav!

19.11.2019

Pozdravljeni, v kuhinji in hodniku v bloku imamo položene ploščice, a ker so zelo mrzle se odločamo, da bi nanje položili naraven pluto, pa me zanima postopek če bi jih lepili in kakšna debelina plošče bi bila primerna, višina zaradi vrat je možna približno le 1cm..zanima tudi kako je s temi na klik za kuhinjo.? Kje na štajerskem jih je lahko kupiti in kakšne so najbolj kvalitetne.
Hvala za odgovor.
Lp
Hvala za odgovor.

20.11.2019

Spoštovani!

Za polaganje plute na lepljenje morate prvo urediti ravna tla. Torej je potrebna izravnalna masa na že obstoječe ploščice. Debeline teh plošč je 4 mm, tako da bi bili z izravnalno maso na višini nekje 7 mm.

Klik sistemi pa so debelejši. V našem programu imamo pluto s polaganjem na klik debeline 10,5 mm.

Vabljeni v salon v Mariboru kjer si boste lahko ogledali tudi vzorce ali pa nas pokličite na tel. št. 02/805 00 40.

Lep pozdrav!

17.11.2019

Imam kuhinjo in dnevno sobo v enem prostoru. Sedaj imam tu itison, ki je grd. Sva starejša in ...... rada bi vinilno podlago, vendar pravijo, da bi morala vse spraviti iz tega prostora. To je za naju nemogoče, kam kako kdaj..... kaj mi svetujete. Hvaležna bralka Marija

18.11.2019

Pozdravljeni!

Glede polaganja vinilne talne obloge je priporočljivo, da se pohištvo razstavi. Pri laminatu je možnost, da se pri polaganju prestavi, ko je polovica položena na drugi položeni del in nato nazaj… pri vinilu na lepljenje to žal ni možno, ker je potrebno lepilu pustiti 24 ur časa preden se lahko obremeni, da doseže trdnost, ki dovoljuje obremenitev. Je pa možno na ta sistem pri polaganju vinila na klik, ampak samo v primeru, če so tla ravna (če ni potrebno razlivati izravnalne mase…).

Če se na kuhinji lahko sname spodnji zaščitni del (cokel), se vinil položi cca 20 cm pod kuhinjo, nato se cokel lepo nazaj zapre in je polaganje okoli kuhinjskih elementov rešeno.

Možnost je tudi (če se boste odločili za našo storitev polaganja), da vam pošljemo podopolagalca, ki bi morda tudi razstavil pohištvo, če bi bilo potrebno. Vsekakor pa, da pride na ogled strokovnjak in predlaga rešitev. 

za več informacij vabljeni v vam najbljižji salon Kemoplast ali pa nas pokličite na tel. št. 03/746 42 10. Veseli bomo vašega obiska.

Lep pozdrav!

14.11.2019

Pozdravljeni, pri obnovi stanovanja smo povsod položili lepljen vinil. Ker imamo doma psa bokserja je posledično hitreje umazano po tleh. Zanima me, kako najučinkoviteje spucati vinil? Samo pomivanje tal z vodo ne odstrani madežev. Ali je lepljen vinil primerno čistiti s parnimi čistilci?
Hvala za odgovor.
Lp, Polona

15.11.2019

Pozdravljeni!

Vsekakor odsvetujemo čiščenje s parnim čistilcem, saj ta zaradi visoke temperature pare lahko povzroči trajnostne poškodbe na vinilu. Po večkratni uporabi lahko pride do deformacije obloge. Upoštevati je potrebno dejstvo da vinil prenese do 80 stopinj celzija.

Za poenostavljeno vzdrževanje vam priporočamo set za vzdrževanje vinilnih plošč CC DR. SCHUTZ.

Na voljo v Kemoplastovih poslovalnicah.

Vabljeni v najbližjo poslovalnico kjer vam bomo svetovali glede vzdrževanja.

Za dodatna pojasnila smo na voljo!

Lep pozdrav!

09.11.2019

Pozdravljeni,

nameravam prenoviti garsonjero v kateri so keramicne ploscice stare dobrih 15 let, v prostoru pa je rada prisotna vlaga (nekako se je resim z razvlazilcem zraka). Rada bi pa polozila vinil cez te ploscice. Zanima me katero vrsto vinila priporocate in kaksen je postopek?

11.11.2019

Spoštovani!

Glede na to, da imate problem z vlago, bi bilo morda dobro prvo sanirati vlago oziroma ugotovit,i iz kje vlaga vdira v sam prostor.

Kar se pa tiče vinila je priporočljiv lepljen sistem vinila v ploščah. Le ta zahteva izravnano podlago, kar pomeni, da bi morali preko ploščic prvo izlit izravnalno maso in

ko se ta posuši (24-48h) zalepit vinil po celotni površini. Če pa je keramika v zelo slabem stanju pa je potrebno keramiko izruvati ven in izravnat tlak.

Za več informacij Vas vabimo v našo poslovalnico v Kopru, kjer Vam bomo vse podrobno predstavili.

Lep pozdrav!

28.10.2019

V dnevni sobi in kuhinji (skupni prostor) so položene vinil plošče na klik. Po dveh letih so se plošče med seboj razmaknile in prišlo je do odprtih spojev. Ali je možno, da je do tega prišlo zaradi temperaturnih pogojev? Stanovanje se nahaja na obali, vendar je bilo stanovanje pod mojim pozimi neogrevano. Prosim za predlog rešitve.
Hvala in lep pozdrav!

29.10.2019

Pozdravljeni!

Vinilne plošče na klik sistem so specifična talna obloga, kjer gre za plavajočo vgradnjo. Pri tem vgrajevanju je potrebno upoštevat navodila proizvajalca, da bi se material po vgradnji čim bolje obnašal.

Ker gre za plavajoče polaganje je možno, da zaradi temperaturnih sprememb pride do odpiranja stikov, to je seveda najbolj očitno predvsem v kurilni sezoni. Odvisno je seveda od proizvajalca, kdaj lahko takšno odpiranje smatramo kot predmet reklamacije. Največkrat je dovoljeno odpiranje stikov do 0,25mm. Če je v teh mejah, po tem takem ni nič narobe z materialom. Vse kar pa to presega, pa je potrebno raziskati in na objektu pregledati, zakaj je do tega prišlo.

Veliko faktorjev lahko vpliva na to, da se material na stikih odpira, tako da ni nujno da gre samo za temperaturno dilatacijo. Naš predlog je, da se obrnete na vašega dobavitelja in se z njim dogovorite za ogled na objektu, le tako boste uspeli najti pravo rešitev za vaš primer.

 Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast v Kopru ali na tel. št. 05/639 76 10.

Lep pozdrav!

27.10.2019

Pozdravljeni.
Nameravam obnovljati stanovanje, imam talno ogrevanje na toplotno črpalko. Obstoječa talna obloga je keramika. Sedaj bi uporabil vinil primeren za talno ogrevanje, katerega seveda moram lepiti. Ali je možno, da se vinil položi na obstoječe ploščice?

Kakšni pa so pogoji za uporabo linoleja prav tako položenega preko ploščic, ter ali je treba v tem primeru naredit kakšno izravnavo zaradi fug med ploščicami?

28.10.2019

Spoštovani!

Če želite preko keramike položiti vinilno talno oblogo na lepljenje ali linolej, morate v obeh primerih najprej keramične ploščice premazati z primerom, nato preko keramike vlijete cca.2 do 3 mm izravnalne mase, da postane gladka ravna površina brez fug, nato pa na izravnalno maso nanašate lepilo in lepite vinilne plošče ali linolej - odvisno od vaše odločitve.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast v Mariboru ali na tel. št. 02/805 00 40.

Lep pozdrav!

13.10.2019

Pozdravljeni!
Zanima me, če lahko položim topli pod preko cca 40 let starega parketa? Stara hiša ,lesena tla...
Hvala

14.10.2019

Pozdravljeni!

Topli pod bi se lahko položil po samem parketu, vendar morate paziti, da ni nepravilnosti na parketu, kot so reže, večje poškodbe, parket, ki se je odlimal od tal,… V teh primerih se bodo vse nepravilnosti preslikale na sam topli pod, tudi prej se bo poškodoval in uničil. Te nepravilnosti je potrebno prej sanirati.

Za več informacij smo vam na voljo v razstavno-prodajnem salonu Kemoplast Novo Mesto ali na tel. št.: 07/393 36 30.

Lep pozdrav!

19.09.2019

Pozdravljeni,

Imam vprašanje glede dopustnih prečnih reg pri vinilu. Izvajalec je položil vinil in so nastale prečne rege do 0.4mm. Zanima me ali je to dovoljeno in v mejah standarda? Moje laično mnenje je da je bil estrih pretopel, ker je bilo vključeno talno gretje.
Prosim še za način sanacije.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

20.09.2019

Spoštovani!

Dovoljeni standardi za krčenje in širjenje vinilne talne obloge so nekje od 0,25mm do 0,5mm, odvisno od proizvajalca vinilne talne obloge. Pri talnem gretju je veliko tudi odvisno to (glede krčenja in širjenja vinilne talne obloge), ali je bila vinilna talna obloga lepljena ali samo položena na klik sistem. Pri talnem ogrevanje je vsekakor je priporočljivejša vinilna talna obloga na lepljenje. Pomembne pri delovanju materiala so tudi mikroklimatske razmere v prostoru, ki morajo biti brez velikih nihanj. Temperatura 18-25 C ob relativni zračni vlagi 50-60%.

Za več informacij smo vam na voljo v našem razstavno-prodajnem salonu Kemoplast Maribor ali na tel. št. 02/805 00 40.

Lep pozdrav! 

17.09.2019

Pozdravljeni,
Zanima me, kaj bi bolj predlagali za talno oblogo v skupnem prostoru - kuhinja, jedilnica, dnevna soba ter hodnik; Keramika ali vinil? Podlaga bo samorazlivni tlak ter talno gretje. Velikost prostora 80m2. Bi držalo, da bo temperaturo boljše akumulirala ter prenašala keramika, glede na to, da je samo 5cm tlaka?

lps

20.09.2019

Pozdravljeni!

Kar se tiče talnega ogrevanja sta tako keramika kot vinil zelo priporočljiva.

Se pa priporoča vinil na lepljen sistem. Prednost vinila je v vgradni višini (le cca 5mm)ob predpostavki, da je tlak izredno raven… v primerjavi s keramiko (cca 15mm).

Keramika je obloga, katera najbolje akumulira/prenaša toploto z vidika talnega ogrevanja. Se pa vinil lahko zelo primerja zaradi svoje manjše debeline.

Pogoj za vgradnjo vinilnih talnih oblog pa je, da je tlak razmeroma suh (idealno 1,8-2,00 % vlažnosti).

Za vse dodatne informacije Vas vabimo, da nas obiščete v enem izmed naših salonov po Sloveniji.

Lep pozdrav.

16.09.2019

Pozdravljeni,

v starejši hiši bomo lesena tla iz desk izravnali z osb ploščami. Pod vinil na klik bi dali še folijo. Katero priporočate?

Hvala za info.

Lp, Monika

16.09.2019

Spoštovani!

Priporočamo Vam namensko folijo Tarkomfort. Zgornji del je narejen iz proti drsne podlage. Skupna debelina znaša 2mm.

Cena podloge je  5,88€/m2.

Za vsa dodatna pojasnila smo Vam na voljo na tel. št. 04-595-11-80 ali v RPS Kemoplast Šenčur.

Lep pozdrav!

13.09.2019

Pozdravljeni. Ideja je, da bi v kuhinji, predsobi in dnevni sobi imeli nov enoten pod. Živimo v bloku. Odločamo se za klik vinil cenovnega razreda 20- 30 € m2
Trenutno so v kuhinji in predsobi lepljene vinilne plošče iz leta cca 1985 in preko lepljena PVC talna obloga. V dnevni je parket, ki je za 3 mm nižji ( zaradi PVC poda). Kaj predlagate, kako bi bilo najbolje pripraviti podlago. Ali se vinil na klik polaga tudi po  kuhinjskimi elementi? Hvala

16.09.2019

Pozdravljeni!

Vinil plošče na klik sistem se polagajo na ravno gladko podlago. V kolikor obstoječa situacija to dovoljuje se lahko polagajo direktno na predhodno položene talne obloge. V dnevnem prostoru lahko višino pridobite z 3mm izolacijsko pluto, kar vam bo omogočilo polaganje v istem nivoju po celem stanovanju. Diletacije med posameznimi prostori so prav tako potrebne pri plavajočem – klik sistemu polaganja. Pod kuhinjskimi elementi se navadno ne polaga talne obloge, v kolikor zasnova kuhinje to omogoča z prirejanjem cokla pod elementi.

Vabljeni v naša razstavno-prodajna salona Kemoplast v Ljubljani - BTC hala 10 ali na Rudniku.

Lep pozdrav!