Vprašajte strokovnjaka

15.09.2017

Spoštovani!

V stanovanju nameravam položiti homogeno vinilno talno oblogo TARKETT-STANDARD PLUS, debeline 1,5 mm.
Želel bi izvedeti, če je potrebno to oblogo po vgradnji površinsko zaščititi in s katerim premazom.

Lep pozdrav.

18.09.2017

Spoštovani!

Talno oblogo Standard Plus z PU (poliuretan) površinsko zaščito ni potrebno takoj po polaganju namazati z loščilom, ker pa je zaščita površinska, ga je potrebno kasneje vzdrževati in posledično priporočamo tudi loščenje z loščilom znamke Dr. Schutz, katere prodajamo v vseh naših salonih.

Za več informacij smo vam na voljo na telefonski št.: 03 / 746 42 00 ali v naših salonih.

Lep pozdrav!

29.08.2017

Pozdravljeni.
Konec meseca imamo v planu prenavljati kuhinjo. Sedaj imamo po tleh laminat. Zanima me, če lahko direktno na laminat položimo vinilne plošče na klik ali ne? Če ne ali se lahko položi na peno tisto,ki je pod laminatom? Pod peno je pa tlak.Kuhinja je 16m2.
Hvala za odgovor in lep dan vam želim

30.08.2017

Spoštovani!

Vinilno talno oblogo na klik lahko položite na peno, na laminat pa ne. Priporočljiva so čim bolj ravna tla. V nasprotnem primeru vam priporočamo, da se polije izravnalna masa.

Za več informacij smo vam na voljo na tel. št.: 03/746 42 00 ali v vam najbližjem salonu Kemoplast.

Lep pozdrav!

09.08.2017

Pozdravljeni
Zanima me ali je klick vinilna obloga primerna za hodnik kjer je večja frekvenca ljudi. Predvsem pozimi se s čevlji vnese v hodnik precej vlage. Ali je v takšnih primerih priporočljivo fuge dodatno zalepiti oziroma zatesniti, da vlaga ne bi prišla skozi in s tem pod plošče. V hodnik se vstopi direktno od zunaj.
Hvala za odgovor

10.08.2017

Spoštovani!

Vinilna talna obloga na klik je tudi primerna za pohodne vlažne prostore, vendar naj ima razred obrabe 33 in vsaj 0,5 zgornjega pohodnega sloja.

Glede na vaše zahteve , ki ste jih navedli pa vam bolj priporočamo vinilno talno oblogo na lepljenje, kjer se vinil plošče lepijo po celotni površini tal. V tem primeru so tla fiksno položena, niso plavajoča in voda ne more zatekati med fuge.

Vabimo vas v vam najbližji salon Kemoplast, kjer imamo vse vzorce vinilnih plošč tudi razstavljene.

Lep pozdrav, Kemoplast

08.08.2017

Pozdravljeni,

v skupnem prostoru, ki zajema kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo je bil čez parket položen vinil (lepljen). Po dveh letih so med temi ploščami \"razpoke\", luknje. Ker so plošče svetlo sive se vidijo črni robovi. V ostalih prostorih, kjer so bile plošče položene na enak način se tega praktično ne vidi oziroma je samo na posameznih predelih. Kako bi to lahko popravili?

Hvala in lep pozdrav.

09.08.2017

Pozdravljeni!

Razpoke med ploščami so nastale zaradi nepravilnega postopka polaganja, ker se les-parket krči-širi, pride posledično do razpok na zgornji površini. Parket je potrebno obrusiti, namazati z emulzijo za oprijem izravnalne mase, sledi izravnava tal, nato lepilo, ter material!

Za dolgoročno sanacijo je potrebno vinilne plošče odstraniti, ter se držati omenjenega postopka, ali položiti vinilne plošče na klik sistem!

 

Lep pozdrav, Kemoplast

 

11.07.2017

Zivjo.Pred 5 mesci sem polozil vinil na klik sistem priblizno 60 m2. Tlak ki ni bil cisto gladek smo izravnali z izravnalno maso in jo tudi pobrusili. Kuhinja in dnevna ki sta skupen prostor priblizno 50 m2 smo polozili brez folije saj je spodnje nadstropje ogrevano. Otrosko sobo pa smo zaradi neogrevanega spodnjega nadstropja(spodaj je drvarnica) pod vinil polozili pvc folijo. Sedaj sem opazil da je vinil rahlo napelo oziroma se cuti ko hodis da je precej neravnin. Med prostoroma je vinil locen s prepirno letvijo, tudi med vinilom in zakljucnimi letvami je dovolj prostora. Kaj lahko naredim? Ali je problem v foliji?
Hvala z odgovor lp

14.07.2017

Spoštovani!

V vašem primeru je problem ravno v pvc foliji. Pvc folija ni primerna podlaga v nobenem primeru za vinilne plošče na klik sistem, saj s tem ne pridobite na toplotni izolaciji, hkrati pa izgubite »oprijem« klik vinilnih plošč s podlago. Zato so preveč drsna tla, plošče pa med sabo drži samo klik sistem vinilnih plošč, ki pa ni najmočnejši. Predlagamo vam, da odstranite pvc folijo, s tem boste že zagotovili oprijem vinilnih plošč s podlago. Pri tem pazite, da ne poškodujete vinilne plošče pri odstranjevanju. Lahko pa tudi položite podlogo namenjeno prav vinilnim ploščam Tarkomfort, ki je dovolj trda, da se vinilne plošče ne udirajo ob hoji, ter ima zgornji sloj oprijemljiv, da zagotavlja še dodatno zaščito, da klik sistem ne popusti. To podlogo lahko naročite v vseh Kemoplast razstavnih salonih po Sloveniji.

Za več informacij smo vam na voljo na tel. št.: 03 / 746 42 00 ali na email naslovu: info@kemoplast.si.

Lep pozdrav!

07.07.2017

Kako in z katerim lepilom naj zalepim vinil laminat na steno iz ladijskega poda iz smreke. Je bolj priporocljivo privijaciti laminat?

10.07.2017

Spoštovani!

 

Predvidevamo, da je vinilni laminat mišljen kot vinil na klik. Pohodni vinili so veliko težji kot stenski, zato pritrjevanje teh na steno ni priporočljivo oz je oteženo. Če želite lepiti na steno bi priporočali Pattex One 4 All Montage, ki ima izjemno moč.

Za več informacij smo vam na voljo na tel.št.: 02 / 805 00 40 ali v našem Kemoplast salonu Maribor. 

 

Lep pozdrav, Kemoplast

06.06.2017

Lep pozdrav, prišel sem na idejo, da bi v kuhinji na backsplash (stare bele keramične ploščice) nalepil vinil. Ali je to izvedljivo? Ali ga je možno nalepiti direktno na ploščice?
Hvala in LP

07.06.2017

Spoštovani!

Niste navedli, ali so to stenske ali talne ploščice. V vsakem primeru je možna montaža. Predpogoj je brušenje keramike, nanos predpremaza (primer) in izravnalne mase, ter lepljenje plošč na ravno podlago. Direktno na ploščice se vinil ne lepi. V primeru talne obloge se lahko vgradi klik sistem, kjer je potrebno višinske razlike izravnati (fuge - fugirna masa, ipd.) ali uporabiti izravnalno maso – kot omenjeno v začetku.

Za več informacij smo vam na voljo na tel. št.:03 / 746-42-00 ali v vam najbljižjem salonu Kmeoplast.

Lep pozdrav!

05.06.2017

Pozdravljeni,
Zanima me, če se lahko vinilne plošče s klik sistemom polagajo na keramične plošče?

05.06.2017

Spoštovana!

 

Vsak vinil na klik sistem ni primeren za polaganje na keramične ploščice. Načeloma se da, ampak s fugami večjimi od 5 mm ne priporočamo. Paziti je potrebno, da ni stik na fugi. 

Za več informacij smo vam na voljo na tel.št.: 03/746-42-00 ali v vam najbljižjem salonu Kemoplast.

Lep pozdrav!

04.06.2017

Spoštovani! Smo v fazi preurejanja 20 let starega stanovanja v večnadstropni hiši. Obstoječi pod (keramične talne ploščice) ima določene pomanjkljivosti: razlike v višini poda, ki se je na nekaterih mestih posedel (razlog je v preslabo utrjenem tlaku). Ker ne bi radi razbijali starih ploščic, iščemo rešitve, da bi na obstoječe ploščice položili parket (seveda, čim tanjši). Zasledil sem, da obstaja gotov parket debeline 8,5 mm. Zanima me, ali je polaganje takšnega parketa čez ploščice sploh možno, oz. kakšen poseg bi bil potreben, da bi to lahko izvedli. Prav tako me zanima, kakšna bi bila potem debelina celotne nove plasti.

Za odgovor se vam vnaprej najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

05.06.2017

Pozdravljeni,

najprej se vam zahvaljujem za vaše povpraševanje. Stare keramične ploščice so primerna podlaga za parket le če je zagotovljena hidroizolacija.  Večje višinske razlike  se znivelirajo tako, da se keramiko obrusi premaže z emulzijo in nanese izravnalno maso. Ko je podlaga čvrsta in ravna se lahko položi katerakoli talna obloga. Iz našega asortimana vam lahko ponudimo  več vrst parketa  debeline od 9,3 naprej  (večina 11mm)  Skupna višina torej cca 15mm.

Vljudno vabljeni v naš salon v Ljubljani na Rudniku ali v BTC-ju ,kjer se lahko na podlagi vzorcev  pogovorimo o alternativah in skupaj najdemo rešitev.

Za morebitna dodatna pojasnila in informacije pa smo vam z veseljem na voljo na tel.št.:03/746-42-00.

Lep pozdrav!

30.04.2017

Pozdravljeni.
Zanima me ali je potrebno v novogradnji s talnim ogrevanjem pred polaganjem (vinil na klik 1cm s pluto) dati spodaj še gradbeno PE folijo ali ne. Hvala že vnaprej.
Lep pozdrav

03.05.2017

Spoštovani!

Pri talnem gretju klik sistem in pluta nista najbolj optimalna. Pluta je toplotni izolator, zaradi delovanja materiala pa bo klik bolj obremenjen. Vendar je vseeno možna vgradnja takšne talne obloge.

Podloge pa ne potrebujete v kolikor imate resnično ravna in trda tla (izravnalna masa). 

Za več informacij smo vam na voljo na tel.št.: 03/746-42-00 ali v vam najbljižjem salonu Kemoplast.

Lep pozdrav!

25.03.2017

Pozdravljeni,
v hiši s talnim gretjem imamo v 1. nadstropju položen lam parket, ki je lepljen (manjše desčice, zložene v kvadratke, debelina 7mm). Parket je raven, dobro zlepljen, nikjer ne odstopa, na določenih mestih je samo obrabljen. Obnoviti ga ne bi želeli, ker nam sam njegov izgled ne odgovarja preveč. Ali je možno na ta parket položiti vinilne plošče brez lepljenja? V kolikor ja, ali se mora med vinil in parket še dati kakšna podloga? Ali lahko pričakujem kakšne težave zaradi talnega gretja? In še zadnje vprašanje; kakšno je vaše mnenje glede loose lay vinila? Najlepša hvala za vaš odgovor. Lp, Andrej

29.03.2017

Spoštovani!

V kolikor imate talno gretje je idealno polaganje na lepljenje. Vendar se pa tudi lahko položi na vinil na klik, čeprav bi Vam priporočali ogled s strani parketarja, da oceni ali je res priporočljivo ali ne. Pri talnem gretju je namreč večje delovanje materiala, zato je tudi idealno polaganje na lepljenje. Podloga ni potrebna v kolikor so tla res ravna, v nasprotnem primeru bi pa bila potrebna.

Pri polaganju na loose lay je potrebno stranske plošče lepit. Bolj bi Vam priporočali polaganje na klik kot pa loose lay. Za več informacij smo vam na voljo v našem salonu Kemoplast Maribor na Titovi cesti 62 ali na tel. št.:02/805-00-40.

Lep pozdrav, Kemoplast

17.03.2017

Pozdravljeni,
Pred meseci smo adaptirali celotno stanovanje. V hodniku in kuhinji so bile stare vinil plošče ( 30 let)- po vsej vrjetnosti so imele vezana azbestna vlakna. Sedaj sem se malo bolj informirala o tem in sem zelo prestrašena. Sicer me ni bilo zraven pri odstranjevanju, vendar pa mislim da jih je mojster odstranjeval na suho in ne po predpisanih postopkih. Sicer smo po tem res vse prenovili, položili na novo keramiko, prebelili, dali novo pohistvo... Strah pa me je da so se vlakna pri odstranjevanju sprostila v prostor in da je sedaj škodljivo. Preselili smo se po 4ih mesecih od odstranjevanja in prenove.
hvala za odgovor, lp

29.03.2017

Spoštovani!

V vašem primeru ni bojazni oziroma razloga za skrb. Plošče z vlakni so se odstranile, lepilo spodaj pa najverjetneje pobrusilo (suho odstranjevanje – standard praksa). V kolikor bi se keramika polagala direktno na neodstranjeno bitumensko lepilo, bi lahko prišlo do odstopanja keramičnih ploščic zaradi neprimerne podlage.

Za več informacij smo vam na voljo v našem salonu BTC Ljubljana Hala 10 ali salon Rudnik Ljubljana na Jurčkovi cesti 228.

Lep pozdrav, Kemoplast

14.03.2017

Pozdravljeni.
Zanima me s katerim materialom bi pokital spoje osp plošč, ter ali je potrebna potem še izravnalna masa, če ja katera. Na to bi verjetno položil nekje topli pod, drugje pa verjetno vinil na klik sistem.
Hvala. Lp

14.03.2017

Spoštovani!

Spoje je najbolj enostavno pokitat z avto kitom, s tem pa bo površina verjetno popolnoma gladka in primerna za polaganje talne obloge. Če pa površina ni gladka, pa se lahko čezenj prelije izravnalna masa, THOMSIT SL 85 , katera je primerna za lesne površine.

Za več informacij smo vam na voljo na tel.: 04/595-11-80 ali v vašem najbljižjem salonu Kemoplast Šenčur.

Lep pozdrav!

13.03.2017

Spoštovani, pred kratkim smo pri vas kupili laminat in ga bomo sedaj položili. Zanima me ali je možno 55 m2 (5 prostorov) položiti v enem kosu ali je nujno med vrati in med prostori dati delitacijsko letev? že vnaprej se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

14.03.2017

Spoštovani!

 

Če je prostor daljši ali širši od 8m, je potrebno narediti dilitacijski razmak v prostoru širine vsaj 2cm, ki ga prekrijemo s prehodnim profilom.

Na enak način postopamo pri več prostorih. Na prehodu iz enega v drugi prostor uporabljamo dilitacijski profil. Podboje vrat in vratna krila ustrezno odrežemo glede na debelino

laminatnega poda, tako da ga lahko spodaj položimo…

 

Za več informacij se lahko oglasite v vam najbližji salon Kemoplast.

 

Lep pozdrav, Kemoplast

09.03.2017

Pozdravljeni. Pred kratkim smo v stanovanju položili vinil (gladek in temnejše barve), vendar so že opazne prve večje praske. Zanima me, če obstaja način, da bi te praske popolnoma ali vsaj deloma odstranil? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

09.03.2017

….hvala lepa za vprašanje !

Način za popolno odstranitev prask na vinilni talni oblogi praktično ne obstaja, jih je pa možno delno odpraviti. Uspešnost popravila je v odvisnosti globine prask. Domnevam, da so praske samo v zaščitnem sloju talne obloge, ki je pri običajnih vinilnih oblogah izdelan iz PUR (polyuretanskega) sloja. Praske v tem sloju lahko omilite s tem, da najprej talno oblogo temeljito očistite po mokrem postopku, jo osušite in nato ročno  nanesete polituro za PVC talne obloge, ki ji rečemo »SAMOSVETLEČA AKRILNA EMULZIJA« in je dosegljiva na oddelkih kemije v tehničnih trgovinah ali pri čistilnih servisih. Postopek izvedete po navodilu, ki je na embalaži politure. Takšen sloj politure se bo sicer po določenem času »izrabil« in bo postopek potrebno ponavljati. Iztrošenost politure boste opazili na tleh, tla ne bodo več svetleča, na mestu največjega prometa bo talna obloga videti malo umazana, ker nečistoče ponovno zaidejo v praske, …

V primeru, da so praske tako globoke, da so predrle PUR zaščitni sloj in so posegle v samo strukturo talne obloge, pa dejansko ni učinkovite metode popravila. V takem primeru je zamenjava poškodovane površine z novo talno oblogo edina pot do ponovnega zadovoljstva.

Priporočilo:

Zaščitite talno oblogo pred močnimi obremenitvami s tem, da namestite:

  • predpražnike: 1 x pred vstopom v objekt in 1 x takoj po vstopu z objekt (znotraj obvezno tekstilni predpražnik)       in
  • zaščitne tekstilne oz. filc samolepilne podloge pod noge miz, stolov, …

 

Največ nečistoč namreč prinesemo od zunaj v prostore in posledično s hojo in premikanjem notranje opreme pretirano obremenjujemo talno oblogo. Seveda pa je sam pojav prask na talni oblogi tudi v močni odvisnosti od kakovosti talne obloge oziroma njene površinske zaščite. Ta karakteristika pa je direktno izražena s ceno.

 

Upam, da sem pripomogel k uspešni rešitvi vašega primera !

 

S spoštovanjem !

Kemoplast

Vilijem Zabukovšek 

19.02.2017

Pozdravljeni. Doma bom polagal vinil 1cm na klik. Zanima pa me kaj bi dal lahko pod njega ker imam v eni sobi nivo podna 1,5cm nižji kot v drugi. Pa da nebi bilo kakšnega pokanja ko bi hofil. V mislih sem imrl pluto ampak je samo pol centimetrska pa kar draga. Ali bi lahko dal kaj drugega?
Lp

20.02.2017

Spoštovani!

Če želite dvigniti nivo tal, v vašem primeru za 1,5 cm, lahko tlak dvignete z izravnalno maso ali pa na tla položite iverne ali osb plošče. Za več informacij smo vam na voljo na tel.št.: 04/595-11-80 ali v našem salonu Šenčur.

Lep pozdrav, Kemoplast

07.02.2017

Pozdravljeni!
Radi bi obnovili prostor v kleti. Trenutno so tla in polovica stene obložena s ploščicami. Na tla je položen tudi topli pod. V prostoru imamo težavo z vlažnostjo,kar poleti rešujemo z razvlažilnikom (občasno plesnijo stvari, ki so v tem prostoru, same stene niso plesnive). Ker bi prostoru spremenili namembnost, bi želeli zamenjati star topli pod z novim ter če je mogoče obložiti ploščice na steni (ker so grde - odstranjevanje ne pride v upoštev, ker je ploščic preveč, sama prenova pa mora biti dokaj cenovno ugodna). Kateri material in postopek bi priporočili. Ali lahko kako rešimo tudi težavo z vlažnostjo, z polaganjem kakšnega izolacijskega materiala na ploščice ter čez mogoče topli pod ali kaj drugega?
Hvala za pomoč. Lep pozdrav.

09.02.2017

Spoštovani!

Najprej hvala za vaše povpraševanje. Glede vaše vlage vam priporočam, da odkrijete vzrok vlage, kajti če je ne boste sanirali, zna biti, da je bo čedalje več. Če boste stvar neprepustno zaprli, bo vlaga prišla na drugem mestu ven in kasneje boste zopet imeli težave.

Če bi radi prišli skozi z čim nižjimi stroški, potem je ena opcija, da ploščice zopet prekrijete z toplim podom, pod katerim naj bi bila ravna podlaga, in enako velja tudi za steno.

Priporočam obisk v našem razstavno-prodajnem prostoru na Rudniku ali v BTC-ju, kjer bomo lažje našli neko skupno rešitev.

Lep pozdrav, Kemoplast

16.01.2017

V dnevni sobi imamo panelni parket temna češnja. Na parketu je že nekaj prask in me zanima ali se da to kako premazati ali pa kako drugače sanirati, ker parketa še ne bi radi zamenjali.

17.01.2017

Spoštovani!

Parkete čistimo s posebnimi njim namenjenimi čistili, občasno jih lahko premažemo tudi z negovalnim premazom. Lakirani parket je treba obnoviti, ko je zgornji zaščitni sloj laka že obrabljen in ne zagotavlja več optimalne zaščite lesa, pa tudi na pogled takrat ni več najlepši. V bolj obremenjenih prostorih je to po približno 15 letih, v manj obremenjenih, kot so spalnice, pa tudi po 20 ali več letih. Najbolje je, da takrat prebrusimo in polakiramo tla po celotnem stanovanju. Nemogoče je namreč zagotoviti, da se pri delnem lakiranju ne bi poznali prehodi.

Obnovo lakiranih parketov je najbolje zaupati mojstru. Za brušenje parketa namreč potrebujemo kakovostne brusilne stroje, za lakiranje pa veliko prakse in znanja.

Lep pozdrav, Kemoplast

15.01.2017

Pozdravljeni
Imamo dnevno bivalni prosto 45 m2 , (kuhinja,dnevna soba, jedilnica) sedaj imam na podu parket lamelni .
Razmišljam da bi položili na vse vinil laminat. Zanima me kaj predlagate :
- leplenje ali stik
- katero kvaliteto
- kateri tip iz vašega kataloga.
Prijazen pozdrav.

16.01.2017

Spoštovani!

Kar se tiče Vašega vprašanja, nas zanima še par stvari, in sicer:

- Kakšno je stanje Vašega parketa?

- Ali je v celoti lepljen oziroma ali odstopa?

- Ali ga imate v mislih po nekem času spet uporabljati?

Ker namreč zadeva je taka, da na parketno podlago svetujemo oziroma se priporoča lepljenje vinila. Se pravi, da bi se moral parket najprej zbrusiti, nato se pa polaga vinil s sistemom lepljenja. Ampak to je možno le, če parket ne odstopa od tal. Če je pa možnost ponovne uporabe parketa v igri, potem pa svetujemo polaganje klik sistema vinila s protizdrsnim predpremazom.

 

Najbolje bi bilo, da obiščete naš salon, kjer bi Vam lahko pokazali vzorce in bi se tudi zmenili za kak ogled iz strani naših strokovnih polagalcev, s katerimi bi se lahko stanje parketa ocenilo in dokončno doreklo glede polaganja.

 

Kar se tiče kvalitete vinila so vsi modeli, katere prodajamo, primerni za domačo uporabo in za določene javne prostore. Kar se tiče kvalitete so artikli v višjem rangu razreda 23/32/41, se pravi, da so primerni za uporabo v stanovanjskih prostorih, veleblagovnicah, trgovinah, restavracijah, bankah, narejenih po vseh certifikatih in standardih.

 

Za vse dodatne informacije smo Vam dosegljivi na email naslovu velenje@kemoplast.si, telefonski številki 03/897-36-20 ali v našem razstavno prodajnem salonu Velenje, na Šaleški cesti 20a v Velenju.

 

Lep dan še naprej,

KEMOPLAST VELENJE 

28.12.2016

ali lahko lepim topli pod na topli pod in s kakšnim lepilom,zanima me tudi kakšna kvaliteta toplega poda naj kupim za kuhinjo.
srečno in lep pozdrav in hvala za odgovor

29.12.2016

Spoštovani!

Primerno lepilo za lepljene toplega poda na topli pod je THOMSIT  K188E. Za v kuhinjo  priporočamo topli pod, ki ima vsaj 0.05 obrabnega sloja.

Lep pozdrav, Kemoplast