Vprašajte strokovnjaka

11.12.2018

Na novo imam položen vinil s pluto na klik, vendar nisem zadovoljna, ker ni bil položen na ravno podlago. Zanima me, ali se lahko vinilne plošče odstranijo brez poškodb veznih peres in ponovno položijo na ravno podlago.

Lep pozdrav in hvala za odgovor

12.12.2018

Pozdravljeni!

Vinil plošče – tako opcija click sistema vgradnje kot lepljena, potrebujejo predhodno brezhibno ravno, gladko, čvrsto in suho podlago. V vašem primeru, ko imate pvc click plošče že položene, kot pravite na ne najbolj ravno podlago, jih lahko odstranite, in sicer se odstranitev prične od ene stene proti drugi – najprej odstranite vse ostale elemente v prostoru, stenske letve ter morebitne alu profile. Previdno eno vrsto za drugo z dvigom plošč do kota nekje 20-30 stopinj. Pred vnovično vgradnjo jih skladiščite na ravni podlagi na sobni temperaturi. Predhodno bo potrebno tla izravnati z samorazlivno izravnalno maso, sledi še obrus izravnalne mase. Nato lahko pod click plošče položite še tanko (1,5mm debeline) podlogo, ki ima prav tako učinek izravnave, zadušitvi zvoka in lepšemu prilagajanju plošč na osnovno podlago.

Za več informacij in pojasnil smo vam na voljo v vam najbližjem salonu Kemoplast BTC (01/541-90-01) ali Rudnik (01/281-13-00) v Ljubljani.

Lep pozdrav!

09.12.2018

Spoštovani

Zanima me, če se lahko vinil na klik sistem z pluto ( debelina vinila 10 cm) zalimam samo ob robovih stene cirka 5 cm in če se lahko, s katerim lepilom?
Hvala za odgovor.

10.12.2018

Spoštovani!

Vinil na klik polaganje ni namenjen za lepljenje na podlago .

Vinil na klik je talna obloga , ki je namenjena za plavajoče polaganje na tla samo s spajanjem na klik sistem.

Se pravi talna obloga je položena plavajoče, od stene jo odmaknete od 0,5cm do 0,8 cm, odvisno od navodil za polaganje proizvajalca talne obloge.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast Maribor ali na telefonski številki 02/805 00 40.

Lep pozdrav!

07.11.2018

Pozdravljeni!
Kupila sem vinil debeline 2mm za lepljenje, saj imam položeno talno ogrevanje.
Po tleh imam trenutno položene tlake, ki so se sušili približno 2 meseca.
Zanima me kakšen je postopek lepljenja vinila, kaj vse je še potrebno pred tem (izravnalna masa in drugo) ter koliko je recimo okvirna cena takega lepljenja. Imam pa okoli 80m2 stanovanje v hiši. Ali je možno, da to naredimo sami?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,
Nina

08.11.2018

Pozdravljeni!

Postopek vgradnje vinila po sistemu lepljenja je sledeč:

 • Priprava estriha in nanos predpremaza.
 • Nanos izravnalne mase (navadno 3mm debeline za strojne estrihe).
 • Brušenje izravnalne mase.
 • Nanos lepila in montaža vinilnih plošč.

Cena vgradnje je odvisna od lastnosti tal v objektu. Zglasite se v naši PE v Ljubljani BTC Hala 10 ali v Park Centru Rudnik na Jurčkovi cesti in vam bodo pripravili ustrezno ponudbo.

Lastne vgradnje vam ne priporočamo v primeru, da tovrstne storitve še niste izvajali.

Lep pozdrav!

28.10.2018

Pozdravljeni!

Prenavljamo stanovanje v katerem je na estrihu topli pod. Tega bomo odstranili in zamenjali z novim. Po odstranitvi je na tleh ostalo zatrjeno lepilo. Ali je treba lepilo najprej zbrusiti ali lahko nanesemo zgolj izravnalno maso (in ce ja, katero in koliko mm)?

Hvala za odgovor!
Lp

30.10.2018

Pozdravljeni!

Na estrih najprej nanesite CERESIT emulzijo CN94 in nato maso CERESIT DX do višine, da se skrijejo ostanki lepila.

Za več informacij smo vam na voljo na telefonski št. 03/746 42 10 ali talneobloge@kemoplast.si. Vabljeni tudi v vam najbljižji salon Kemoplast Šentjur.

Lep pozdrav!

24.10.2018

Pozdravljeni, v planu imam prenavljati kuhinjski pod, pa me zanima, kaj naj dam za boljšo toplotno izolacijo, sedaj je iverka in topli pod. Pod kuhinjo je neogrevana klet za shrambo.
Hvala za odgovor

26.10.2018

Spoštovani!

Najboljši toplotni izolator je pluta, tako vam predlagam, da daste pod talno oblogo izolacijsko pluto.

V naših salonih jo lahko dobite v roli širine 1 meter in v debelini 3 ali 5 mm.

Za več informacij pokličite na tel. št. 04/595 11 80 ali se oglasite v vam najbližjem salonu Kemoplast Šenčur.

Lep pozdrav!

15.10.2018

Pozdravljeni!
Pri lakiranju tal (furnirana iverica, prej je bila polakirana z Synteko lakom na vodni osnovi) v lastni režiji so se mi pojavile lise oz. delno so tla sijajna delno pa mat. Lak Bondex sem nanašala z valjčkom. Prvi sloj pol sijaj in drugi sloj visoki sijaj. Nisem pa prvi sloj nič pobrusila pred nanosom drugega.
Kako lahko poravim nepravilnosti, ali so nastale zaradi različnih lakov?
Hvala in lep pozdrav

16.10.2018

Pozdravljeni!

Kot vidimo ste parket lakirali z različnimi laki, tako parket tudi ni bil pobrušen. Vzroki napak so lahko raznoliki, lahko so posledica agresivnih vplivov okolja. Vzroke pa lahko

najdemo tudi v postopku popravila. Pred vsakim lakiranjem je namreč potrebno pobrusiti parket, mogoče debelina lakiranja ni bila primerna ali pa so bili časi sušenja

prekratki. Pri takih postopkih potrebujete profesionalno polaganje (brušenje – lakiranje). Za več informacij se oglasite v naš salon RPS KRŠKO ali nas pokličite na tel: 07/393 36 35.

Lep pozdrav!

01.10.2018

Pozdravljeni,
Zanima me, koliko časa po nanosu izravnalne mase višine 1 mm je potrebno počakati z polaganjem vinil plošč (bodo se lepile)?
Predvidevam, da je 3 dni po nanosu dovolj.

01.10.2018

Pozdravljeni!

Minimalen nanos izravnalne mase je 2-3 mm in ne 1mm! Suši se 24 ur oziroma glede na vremenske razmere se lahko polaga vinil tretji dan.

Za več informacij smo vam na voljo. Lep pozdrav!

21.09.2018

V sobi imam trenutno položen parket. To je še tisti stari parket debeline cca. 3cm, položen na smolo v obliki smrekce. Zanima me če na ta parket lahko nalijem beton v višini dodatnih 3cm,ker rabim celo površino višjo za 3cm. Ali pa obstaja še kakšna druga možnost, da povišam nivo prostora za 3cm, da bo v isti višini, kot naslednji prostor, kjer nimam vrat. Na ta beton pa bi potem položil vinil. Hvala za odgovor. 

24.09.2018

Pozdravljeni,

v vašem primeru bi se sam raje odločil za »suho-montažno« nadgradnjo obstoječega parketa, …npr. z OSB ploščami, ki se zalepijo ali privijačijo na obstoječi parket. Na te plošče lahko v najboljšem primeru (dovolj ravne, gladke plošče, zakitani stiki in vijaki,…) direktno zalepite vinil.

Če pa površina OSB plošč ni zadovoljiva, jo polagalec vinila predhodno izravna v debelini do največ 3 mm (z izravnalno maso za lesene podlage) in nato položi vinil.

 

Za več informacij o takšni izvedbi in za izbor vinila se oglasite v Vam najbližjem salonu KEMOPLAST (LJ – BTC, LJ – Rudnik, Šenčur, …).

 

18.09.2018

Zanima me, če je potrebno položiti pod vinil plošče kakšno podlogo ali se lahko polaga direktno na tlake? Se gre pa za vinil plošče na click, brez lepljenja. Hvala za odgovor.

19.09.2018

Pozdravljeni !

Potrebo oz. ne-potrebo po predhodni položitvi tipske podloge pod vinil plošče »na klik«, (ki se polagajo plavajoče), predpisuje posamezen proizvajalec plošč. Tozadevna navodila oz. informacijo vam je dolžan podati prodajalec.

Načeloma pa velja, da na ustrezno ravno, čvrsto in kompaktno podlago (običajno cementni estrih) tipska podloga ni potrebna. Ustrezno ravnost podlage preverite po standardu DIN 18202 –  ki pravi, da neravnina na razdalji 1 m ne sme biti večja od 3 mm. Vinil plošče »na klik« pa lahko polagamo tudi na druge podlage kot so: suhomontažni estrih npr. iz OSB plošč,  obstoječi tlak iz keramike/kamna, star parket, … Tudi tovrstne podlage morajo glede ravnosti ustrezati priloženemu standardu; … in še: npr. fuge pri keramiki ne smejo biti večje od 4 mm – 6 mm, … brez višinskih razlik na spojih ali fugah, … lamele starega parketa morajo biti kompaktne – ne smejo izpadat, … Pri kritičnih podlagah predlagam predhoden ogled stanja podlage s strani parketarja.

Sama namestitev tipske podloge pa seveda ni prepovedna v nobenem primeru oz. je priporočljiva z vidika:

 • dušenja neravnin v podlagi
 • povečanja zvočne izolativnosti tal
 • kot pomoč pri polaganju – je samolepilna na vrhnji strani in položeno ploščo malo »prime«, da se ne premika – ko prilagamo naslednjo ploščo, …

Pripominjam še samo, da podloge, ki so namenjene za laminat nikakor ne smete uporabit pri položitvi vinil plošče.  Podloge za vinil plošče so namenske, … so tanjše od tistih za laminat in imajo »trajno« elastičnost.

 

Upam, da sem pripomogel k razumevanju oz. odločitvi. Za dodatna pojasnila se lahko obrnete tudi na Vam najbližji salon KEMOPLAST v Sloveniji.

Za pojasnila in dodatne obrazložitve sem vedno na voljo na naslovu viljem.zabukovsek@kemoplast.si

28.08.2018

Pozdravljeni!

Zakaj obstoječi laminat ni primerna podlaga za vinilne plošče (tako sem zasledil)? A na OSB plošče ga lahko polagamo? Postopek? Kaj pa nov laminat na star laminat?

29.08.2018

… za bolj kakovosten odgovor manjka vaš podatek:

 • Katere vinil plošče imate v mislih: …ali »KLIK« vinil plošče ali vinil plošče – ki se lepijo ?

 

V osnovi velja pravilo, da laminat in vinil ne gresta skupaj ker:

 • Laminat je občutljiv na nihanje relativne zračne vlage v prostoru (krčenje in širjenje)
 • Vinil plošče pa so občutljive na nihanje temperature v prostoru (krčenje in širjenje)

Sovprežna konstrukcija takšnih dveh materialov lahko hitro vodi v pojav napak na površini, saj je laminat položen plavajoče.

 

Vinil plošče pa na OSB plošče normalno polagamo ob pogoju, da so OSB pl. fiksno zmontirane (zavijačene ali prilepljene na podlago), da so normalno podprte recimo z RASTER konstrukcijo – da ni velikega upogibanja, da na stikih ni višinskih razlik, …. Po potrebi lahko OSB plošče še fino izravnamo z izravnalno maso in potem položimo vinil plošče (za zalepiti) in se struktura OSB površine ne preslika na površino vinila. Pri klik vinil ploščah pa izravnava ni potrebna.

 

Nov laminat na starega pa gre pogojno – v odvisnosti od stanja starega laminata. Star laminat mora biti dovolj ravno položen, brez večjih odprtih stikov ali odkruškov, brez velikega upogibanja, …

 

Za končno odločitev vam predlagam obisk enega od naših 11-ih razstavno prodajnih salonov v SLO ter dogovor za obisk podo-polagalca na objektu za uvid v dejansko stanje obstoječega laminat in potem lahko sledi optimalna rešitev z garancijo.

 

Za pojasnila in dodatne obrazložitve smo vedno na voljo.

 

Lep pozdrav!

14.03.2018

Pozdravljeni
Trenutno sem iz sobe vrgla ven ves star parket, pod njim je bil stiropor. Zdaj imam gola betonska tla. Kvadratura sobe je 3 krat 4,32m. Višino pa rabim zapolnit okvirno 5 cm. V osnovi sem nameravala položit stirodur 4 cm spodaj, na vrhu pa laminat. Zanima me, če moram vmes med njima položit še kaj, da bo trdnejše in ali je možno dobit na mero narejeno lesene talne obloge 3 m dolge? Mogoče mi predlagate kakšno bolšo rešitev, hvala za naknadni odgovor

15.03.2018

Pozdravljeni!

Glede na to, da je potrebno zapolniti vrzel petih centimetrov, predlagamo izdelavo podkonstrukcije 2cm, med morali se položi  stirodur ali stiropor za izolacijo, čezenj pa osb plošče 2cm debeline! (ena od rešitev). Na osb plošče je potem možno položiti laminat.

Vabljeni v naš razstavno-prodajni salon v BTC-ju ali Rudniku, da si izberete potencialno oblogo ter se pogovorimo o možnih rešitvah podlage.

Za dodatna pojasnila smo na voljo.

Lep pozdrav!

27.02.2018

Kakšen je celotni postopek nanašanja Cereseit XXL Power samorazlivne izravnalne mase. Na estrihu že imam neko samorazlivno izravnalno maso, ne vem pa katero, ker sem to delal pred približno 35. leti. Neravnine so še vedno 5 mm, za tepihe je bilo to v redu, za parket pa mislim da to ni v redu.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.

28.02.2018

Pozdravljeni,

 

»Ceresit XXL Power« izravnalna masa se uporablja za izravnavanje podlag v enkratnem nanosu debeline 0,5 – 20mm.

Določeno količino vode vlijemo v vedro in mešamo z mešalnikom dokler grudice popolnoma ne izginejo.

Mešalno razmerje je 6,5 – 7 litrov vode na 25kg mase.

Pred nanosom izravnalne mase površino premažite s »Ceresit« pred premazom.

Maso enakomerno razporedite s pomočjo zobate lopatice ali gladilke.

Površina je primerna za hojo cca 2 uri po nanosu, ter za polaganje parketa po cca 24 urah.

Za več informacij smo na voljo v vam najbližjem salonu Kemoplast Novo Mesto ali na tel. št. 07 / 393 36 30.

 

Lep pozdrav!

21.01.2018

V hodniku in kopalnici so položene nekaj deset let stare vinilne plošče, ki bi jih zaradi neestetskega videza radi zamenjali. Je možno linolej ali nove vinilne plošče položiti kar čez?

22.01.2018

Pozdravljeni !

 • Preko starega vinila je možna samo tim. PLAVAJOČA POLOŽITEV vinilnih plošč »na klik« ali ustreznega laminata. Vendar bi ob tem trčili na problem večje višine finalnega tlaka pri sifonu, vratih,  … in hkrati takšna rešitev tudi ni vodo-tesna ob steni v kopalnici .
 • Najustreznejša je rešitev:
  • odstranitev starega vinila,
  • očiščenje podlage po odstranitvi,
  • fina izravnava podlage z izravnalno maso ter
  • položitev novih vinilnih plošč z lepljenjem po celotni površini;
  • …še ustrezna rešitev stenskega zaključka

Za pojasnila in dodatne obrazložitve smo vedno na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast ali na tel. št. 03/746 42 00.

Uspešen dan !

09.12.2017

Pozdravljeni,
V dnevni sobi bi prenavljali star klasičen parket položen v ribjo kost.Problem je v tem,da ima parket že velik razmak med fugami(nekje že 3-5mm) in pa na določenih mestih že odstopa od podlage(položen je še na “ter”) in miga.
Ali bi ga bilo potrebno odstranit in na novo položit oz. kako drugače popravit,ker parketa ne bi rad zavrgel.To je pač posledica starosti hiše.
Hvala vam za odgovor.

11.12.2017

Spoštovani!

Glede na zgoraj opisano stanje parketa, vam svetujemo odstranitev stare in vgradnjo nove talne obloge.

To, da parket na nekaterih mestih odstopa, bi lahko rešili z injekcijami, vendar za razmak med fugami po celotni površini ne vidimo ustrezne rešitve.

V primeru, da želite trajno rešitev, odstranite obstoječi pod, izravnajte podlago z izravnalno maso in položite novo talno oblogo.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast Velenje ali na telefonski št. 03/89 73 620.

Lep pozdrav, Kemoplast

05.12.2017

Zdravo!
Ali lahko vinil plošče klik 6mm polagam direktno na keramične ploščice?

06.12.2017

Spoštovani!

Da, pogojno lahko »klik« plošče polagate direktno na keramiko !

Omejitveni pogoj je širina fuge. Ta pogoj morate pridobiti pri proizvajalcu oz. dobavitelju plošč. Nekateri proizvajalci omejujejo fuge na 3 mm, …najboljše klik plošče pa prenesejo do maks. 6 mm fuge.

Nevarnost ki obstaja, je ta, da pride spoj med ploščami točno nad fugo in potem lahko pride s ponavljajočo se obremenitvijo talne obloge do zloma peresa v utoru in posledično spoj razpade.

 

Uspešen dan !

 

04.12.2017

Pozdravljeni!
Pred tremi leti smo prenovili tla v stanovanju. Za kuhinjo in hodnik smo izbrali plošče naravnega linoleja. Po dveh letih so se začele pojavljati v kuhinji praske. Ker kljub rednemu vzdrževanju tal in menjavanju filca na stolih, teh prask nikakor ne morem odstraniti, bi vas prosila za nasvet s čim naj tla očistim oziroma kakšen premaz mi svetujete.
Hvala in lep pozdrav.

06.12.2017

Spoštovani!

Naravni linolej zahteva vzdrževanje na 2 do 3 leti z premazi.

Predlagamo strojno čiščenje tal in nanos zaščitnega premaza v dveh slojih. Če so poškodbe površinske, bi ta postopek moral zadostovati.

Premazi so načeloma na osnovi voska.

Lep pozdrav!

21.11.2017

Na vinilni plošči (lepljena) se pozna praska od vlečenja stola.
Kako jo lahko saniram brez, da bi menjal celotno ploščo. Na nekaterih forumih priporočajo uporabo fena?

Na drugem koncu imam ostanke lepila (od filca) na vinilu. Odstranjevanje s vlažno krpo ne pomaga. Kako se znebim te nadloge ne da bi poškodoval vinil.

Hvala

22.11.2017

Spoštovani!

Poškodovano lepljeno vinilno ploščo je najbolj enostavno zamenjati z drugo ploščo.

Čiščenje starega lepila na vinilu pa je lahko problem. V naših salonih Kemoplast imamo tudi čistila in loščila za vinilne talne obloge, mogoče lahko poizkusite tudi s tem.

Lep pozdrav!

14.11.2017

Pozdravljeni.

Nameravam menjati talne obloge v dnevni sobi in spalnici. Ker je stanovanje kletno (nekaj cm je v zemlji) les ni primeren zaradi vlage. Ali so vinilne plošče primerne za prostore, kjer je lahko občasno vlaga? Se tudi vinilne plošče lahko lepijo, da so bolj pritrjene in ne prepuščajo vlage?


Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

15.11.2017

Spoštovani!

Same vinilne plošče so sicer povsem odporne na vodo. Vinilne plošče se lahko polagajo na suha, trdna, gladka in ravna tla, kamor se polagajo z lepljenjem ali »plavajočim« polaganjem (klik sistem).

Pri lepljenju vinilne talne obloge ne sme biti prisotne več kot 2% vlage (betonski estrih).

V vašem primeru bi mogoče bilo potrebno narediti hidroizolacijo, če je občasno v večji meri v tleh prisotna vlaga.

Za več informacij smo vam na voljo v vam najbljižjem salonu Kemoplast Novo Mesto ali na tel. št. 07/3933 630.

Lep pozdrav!

13.11.2017

Pozdravljeni.
V planu imam prenavljati cca. 40 m2 10 let starega stanovanja. Zanima me, če lahko direktno na lamelni parket položimo PVC vinilne plošče na klik?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

13.11.2017

Spoštovani!

V Vašem primeru lahko položite vinilne talne obloge na klik sistem pod pogojem, da je parket čvrsto zalepljen oziroma da ne odstopa od tlaka ter da je ravno položen.

V primeru odstopanja oziroma večjih neravnin bi bilo to potrebno prvo sanirati in šele potem polagati vinil na klik.

Vabimo Vas v vam najbljižji salon Kemoplast, kjer si lahko tudi ogledate vzorce vinilne klik obloge ter dobite še podrobnejšo razlago.

Lep pozdrav!

 

06.10.2017

Pozdravljeni mene pa zanima kaj bi naredili imamo vinil s pluto na klik sistem. Tlak smo premazali s protizdrsnim premazom stauf D70 Zdaj pa so se pojavile tezave enostavno gre vinil na spojih ven vsake toliko casa kot da se snema iz utorov. Zdaj pa nevemo kaj narediti je pa za plavajoc sistem vinil. Prodajalec nam je svetoval da damo spodaj pvc folijo ali pa da ga direktno prilepimo na tla. Samo se bojimo da bo vse potem vzdignilo. Hvala za odgovor Lp.

09.10.2017

Pozdravljeni!

Po posvetovanju s polagalcem bi polagalec rešil zadevo tako, da bi tam kjer se vinil snema iz utorov med spoji lepil z montažnim lepilom. Je pa potrebno takoj po lepljenju površino/spoj obrisati, da kasneje ne ostanejo trdovratni madeži lepila.

Druga rešitev bi bila lepljenje vinilne obloge.

Če bi se vinil lepil morajo biti tlaki predhodno suhi in povsem ravni. Pri polaganju ob primerni vlagi se vinil ne »dvignil«. Vsebnost vlage v navadnem estrihu mora biti manjša od 2%, v primeru talnega gretja pa manjša od 1,8%.

Lep pozdrav!