Kako očistiti parket?


Ne moremo zanikati topline in prefinjenosti, ki jo parket ponuja tako v stanovanjskih kot poslovnih prostorih.

Parket je lep v vsakem domu, njegov slog in oblika pa se lahko ujemata s skoraj vsakim stilom dekorja.

Sestavljen je iz različnih kosov lesa, razporejenih pod kotom in v vzorcih. Verjeli ali ne, ta oblika talnih oblog se uporablja že od leta 1600 in je še vedno zelo priljubljena izbira.

Parket je zelo trpežen in zdrži več let. Ta vrsta tal v vsakem domu daje veliko izjavo, zato bo, ko se bo vaš parket svetil in bil videti čudovit, celoten prostor dobil dodaten "nekaj", zaradi česar bo videti privlačnejši.

Osnovna priporočila za čiščenje parketa:

  1. Redno čiščenje z suho krpo ali sesalcem: parket je treba redno čistiti z suho krpo ali sesalnikom, da se odstranijo prah, umazanija in ostale nečistoče.

  2. Uporaba primernih čistil za parket: uporabite samo ustrezna čistila za parket, ki ne bodo poškodovala površine.

  3. Zakaj ne uporabljati vode pri čiščenju parketa? Nikoli ne uporabljajte zelo mokre krpe ali vode pri čiščenju parketa, saj to poškoduje les. Uporabite močno ožeto krpo in tla pobrišite, vendar tla prej posesajte.

  4. Tla redno čistimo z negovalnimi sredstvi za lakirane ali oljene površine, bolj pohodno obremenjene dele na vhodu in hodniku zaščitimo s predpražnikom.

 

Nasveti za redno vzdrževanje parketa:

  1. Omejite stik z vodo: Parket zaščitite pred vodo in tekočinami, saj lahko voda povzroči madeže in plesen. Če se voda nabere na površini parketa, jo takoj obrišite.

  2. Uporaba podlog: Pod parketom postavite ustrezne podloge, ki bodo zaščitile površino pred udarci in praskami.

  3. Zaupajte strokovnjakom: Občasno zaupajte čiščenju parketa strokovnjakom, da boste zagotovili, da bo parket ohranjen v najboljšem stanju.
 

PRVO ČIŠČENJE PO NAMESTITVI

Najprej je treba investirati v posebne izdelke za parket ali uporabiti čistilo, ki ga priporoča proizvajalec. Odvisno od vrste lesa bodo nekateri izdelki očistili, polirali in nanesli dodatno tesnilno sredstvo, s katerim bodo vaša čudovita tla dlje ohranila nov videz. Najboljša izbira so nestrupena čistila, ki za seboj ne puščajo škodljivih ali dolgočasnih ostankov.

Če imate v drugih delih hiše drugo vrsto talnih oblog, ki niso lesene, je treba opozoriti, da uporaba iste čistilne raztopine pri parketu ne bo tako učinkovita.

NEGUJTE SVOJ PARKET

Slaba stran parketa je, da ga je treba posebej polirati in čistiti, včasih pa ga je morda treba tudi pobrusiti in ponovno zapečatiti, da bi mu povrnili prvotni videz. Vzdrževanje ni zahtevno, vendar ga je treba pogosto opravljati, da bodo vaša tla ohranila najboljši videz.

Večino čiščenja in vzdrževanja, ki ga je treba opraviti na parketu, lahko opravite, ne da bi morali najeti strokovnjaka. Ne glede na to, ali je parket v kuhinji, dnevni sobi ali v celotnem domu, so tu naši nasveti, ki vam bodo pomagali poskrbeti za njegov sijaj:

Redno uporabljajte metlo, krpo in sesalnik, da odstranite drobtine, umazanijo in prah.

Po potrebi za poliranje in čiščenje tal uporabite izdelke, ki so posebej namenjeni parketu (Poglej tukaj čistila za parket).

Nikoli ne uporabljajte grobih kemičnih sredstev za čiščenje ali abrazivnih orodij ali izdelkov za čiščenje.

Ker lesena tla vpijajo vlago in se lahko zaradi vlage poškodujejo ter popačijo, je zelo pomembno, da parketna tla ohranjate suha in uravnavate vlažnost v svojem domu. Razlite tekočine obrišite takoj, ko se pojavijo.

Poskrbite, da v vašem domu ne bo preveč vlage, zlasti če so parketna tla v kuhinji ali kopalnici. Ko kuhate, lahko odprete okno, razmislite o uporabi razvlaževalnika zraka, da bi nadzorovali vlažnost v vašem domu.

Dobro je uporabiti zavese, da preprečite dolgotrajno neposredno sončno svetlobo na tla, ki lahko povzroči bledenje. Če imate hišne ljubljenčke, poskrbite, da bodo njihovi nohti postriženi, da ne bodo praskali tal.

Za nežno čiščenje tal uporabite mop, vodo in čistila, ki so namenjena parketu. Trik je v tem, da uporabite čim manj vode in čistila, da preprečite poškodbe zaradi vode, in da ne drgnete premočno, da preprečite praske in druge poškodbe. 

 

NAČINI, KAKO SE IZOGNITI POŠKODOVANEMU PARKETU

Očistite mokra ali lepljiva razlitja - Razlitja so neizogibna in najbolje je, da jih takoj obrišete z vlažno in čisto krpo.

Izogibajte se uporabi napačne opreme za čiščenje - To vključuje vse od metle, namenjene zunanjim tlakovcem, do sesalnika z nastavkom za metlo. Z napačno opremo za čiščenje lahko zlahka poškodujete leseno površino.

Izogibajte se uporabi napačnih čistil - Nekatera čistila na osnovi mila ali voska, ki obljubljajo, da bodo vaša tla zasijala, lahko dejansko pustijo ostanke, zlasti na poliuretanu. Raztopine iz kisa ali sode bikarbone lahko matirajo ali poslabšajo končno obdelavo parketa. Uporaba grobe gobe ali parnega čistilca lahko povzroči nepopravljivo obrabo.

Pri čiščenju se izogibajte stoječi vodi - Preveč mokri mopi lahko povzročijo, da se tudi zapečateni parket izboči. Voda je najhujši sovražnik lesa in sčasoma lahko vlaga povzroči deformacije, ki sčasoma poškodujejo les.

Izogibajte se drsenju pohištva po tleh - Težko pohištvo in naprave je najbolje pobrati povsem s tal, da se izognete praskam ali poškodbam tal.

Varujte les pred hišnimi ljubljenčki - Da bodo vaši hišni ljubljenčki uživali v parketu tako kot vi, poskrbite, da bodo njihove noge povzročale čim manj škode. Poskrbite za striženje pasjih in mačjih krempljev.