Vinilne talne obloge: cenovno ugodne in prijetne na dotik

Ko se lotimo izbiranja nove ali zamenjave obstoječe talne obloge, mimogrede zaidemo na razne spletne forume in skupine na družbenih omrežjih, kjer pa hitro dobimo občutek, kakor da se vse vrti le še okoli vinila. Zakaj?

 

 

Če se je vinilnih talnih oblog še pred leti držal slab sloves, češ plastika, njihova prodaja v zadnjih letih strmo narašča. Veljajo celo za najbolj prodajane talne obloge v zadnjem letu.

 

Prednosti in slabosti

Vinilne talne obloge lahko postavimo ob bok parketom in laminatom. So cenovno ugodnejše od prvih, v primerjavi z laminatom so mehkejše in prijetnejše na dotik, hkrati pa enako odporne proti obrabi. Prednosti so tudi v njihovi vzdržljivosti, lahkem vzdrževanju in široki namembnosti. Primerne so tako rekoč za vse prostore. Pomembno je le, da niso z vseh štirih strani prostora obtežene s težkimi omarami. Vinil velja tudi za eno najbolj tihih talnih oblog, v nasprotju z laminatom, po katerem se hoja lahko precej sliši.

 

 

Vinilne plošče so izdelane iz polivinilklorida (pvc) in soli, k čemur so dodani še polnila, stabilizatorji in mehčala (ftalati). Večji je delež pvc-ja v končnem izdelku, lažjo vgradnjo in čiščenje omogoča. Glede na zgradbo delimo vinilne talne obloge na homogene in heterogene. Homogene so namenjene predvsem za komercialno in industrijsko rabo, so narejene iz enega sloja surovin in barv, zato so trdnejše in kompaktnejše. Heterogene pa so sestavljene iz več slojev različnih surovin - zgornji je zaščitni in je edini, ki vsebuje pvc. Večina vinilnih oblog je debeline od 2,5 do 6 mm (najpogosteje 2 do 3mm), z zaščitnim slojem 0,3 do 0,7 mm, zato so zaradi nizke višine vgradnje še posebno primerne za obnove.

 

Življenjska doba vinilnih talnih oblog je odvisna od mesta vgradnje, stopnje obrabe in načina vzdrževanja. Ob skrbni uporabi in rednem vzdrževanju je lahko tudi neomejena. Vinil je namreč zelo odporen. Poleg tega so vinilne talne obloge v nasprotju s parketom in laminatom tudi vodoodporne.

 

Med slabostmi velja omeniti predvsem občutljivost na temperaturne razlike in neposredno izpostavljenost soncu (toplotna stabilnost plošč oziroma raztezanje zaradi vpliva toplote). To slabost rešujemo s senčenjem in ustreznimi dilatacijami (presledki, ki se naredijo zaradi predvidenega raztezanja oziroma krčenja).

 

 

Vpliv na zdravje

Ob zbiranju vseh informacij o vinilnih talnih oblogah ne moremo mimo številnih opozorilih o ftalatih, ki so škodljivi, v zrak pa se sproščajo še leta uporabe. To je le deloma res. Ftalati so snovi, ki jih potrebujejo pri proizvodnji pvc-ja kot mehčala. V preteklosti so pri njegovi proizvodnji res uporabljali škodljive ftalate, a je EU močno zaostrila zakonodajo in standarde na tem področju. Tako se sedaj uporabljajo samo dovoljeni ftalati, ki niso škodljivi, pa še ti samo v omejenih količinah. 

 

Proizvajalci so danes veliko bolj okoljsko ozaveščeni in odgovorni kot pred leti, napredoval pa je tudi način proizvodnje, zato najnovejše vinilne talne obloge ne vsebujejo ftalatov oziroma vsaj čim manj, hkrati pa jih je mogoče v celoti reciklirati.

 

Primerne za talno gretje in vlažne prostore

Kot rečeno, so vinilne talne obloge primerne za vse prostore, tudi za kopalnice in druge bolj obremenjene in vlažne prostore. Edina težava je voda, pa ne zato, ker bi poškodovala talno oblogo, saj je ta vodoodporna, ampak če prodre pod njo. Vinilna talna obloga je primerna za vgradnjo v kopalnico, vndar jo je treba lepiti, sama količina vode na podu pa naj bo v omejenih količinah.

 

Ker so vinilne talne obloge tanke in imajo visoko gostoto, so primerne tudi za talno gretje. Obe lastnosti povečujeta toplotno prehodnost, ki je pri talnem gretju najbolj zaželena. Vendar pa se mora pri vinilu upoštevati enaka pravila za talno gretje, kot veljajo za parkete in laminate. Priporočljivo je, da se tla ne segrevajo preko 28°C.

 

 

"Klik" ali lepljenje

Vinilne talne obloge se polagajo na dva načina - z lepljenjem na podlago ali brez lepljenja "na klik" (spajanje). Vgradnja se začne z ureditvijo podlage. Ta mora biti dovolj ravna, trdna, gladka in tudi ustrezno suha. Na pripravljeno podlago se plošče lepijo tesno druga do druge z ustreznim lepilom. Običajno so to lepila, ki se nanašajo enostransko na podlago. Po polaganju je treba tla povaljati s težkim valjem. Preprostejša pa je montaža po sistemu spajanja, ki ga poznamo tudi pri laminatu. V tem primeru se plošče polagajo brez lepljenja, spajajo pa se enostavno - običajno imajo spoj, ki se zaskoči. Tudi v tem primeru mora biti podlaga enako pripravljena kot pri lepljenju. Vinilne plošče lahko nameščamo tudi neposredno na obstoječo podlago, denimo parket ali keramiko.

 

Novost na trgu so nove različice plošč za polaganje "na klik" - t.i. rigidne vinilne plošče, ki imajo trdo osnovo. Njihova prednost je predvsem enostavnost polaganja. Zaradi trdne osnove lahko skrijejo nekaj napak podlage, na primer manjše fuge na keramiki, ki jih zato ni treba poravnati. Na embalaži so te plošče označene z napisi "rigid" ali RCB (rigid compact board). Novost na področju vinilnih plošč "na klik" pa je tudi spoj "dreamclick". Njihova bistvena prednost je enakomerna izmenična porazdelitev utorov in peres okrog vinilne plošče, kar omogoča polaganje z leve ali desne strani, polaganje v ribjo kost, iskanje novih vzorcev ter kombiniranje različnih formatov, kar pri drugih spojih ni mogoče.

 

 

Uporabni nasveti