Polaganje umetne trave

Kdo ne bi želel zelenega, urejenega vrta? Če ste naveličani košnje, zalivanja in vzdrževanja naravne trave je umetna trava prava izbira za vas. V tem članku bomo raziskali, kako lahko sami položite umetno travo, ki bo vredna zavidanja.


KAKO POLOŽITI UMETNO TRAVO?0

Priprava terena

Preden začnete s polaganjem umetne trave je ključnega pomena pravilna priprava terena. Za trde podlage kot so beton ali asfalt je prvi korak odstranitev vseh odpadkov in rastlin.

Za mehke podlage kot so zemlja ali naravna trava je postopek malce bolj zapleten.

Prvi korak je odstranitev zgornjega sloja zemlje in rastlin. Nato je potrebno teren izravnati z dodajanjem peska ali mešanice peska in zemlje. Ta korak je še posebej pomemben saj zagotavlja, da bo umetna trava ležala ravno in stabilno.

Po izravnavi terena je potrebno položiti geotekstil ali drugo protiplevelno zaščito za preprečevanje rasti plevela in zagotavljanje dodatne stabilnosti.


Orodja in materiali, ki jih boste potrebovali

Za polaganje umetne trave boste potrebovali nekaj različnih orodij in materialov. Med najpomembnejšimi so kladivo, merilni trak, nož za rezanje trave in geotekstil za podlago.

Potrebovali boste tudi lepilni trak ali kline za pritrjevanje trave na podlago. Pri izbiri materialov bodite pozorni na kakovost. Na primer, izberite UV-odporni lepilni trak, ki bo zagotovil dolgotrajno in stabilno pritrjevanje.

Priporočamo, da izberete kakovosten geotekstil, ki bo preprečil rast plevela in zagotovil dodatno stabilnost.

Potrebuje pomoč pri polaganju umetne trave? Pokličite nas. Svetovalci v Kemoplastu so vam vedno na voljo za vaša vprašanja.

 

POSTOPEK POLAGANJE UMETNE TRAVE

Ko je teren pripravljen in imate vsa potrebna orodja lahko začnete s postopkom polaganja. Začnite z razprostiranjem geotekstila ali druge protiplevelne zaščite po celotni površini. Nato položite umetno travo na pripravljeno podlago in bodite pozorni na smer vlaken saj to vpliva na končni videz.

Travo pritrdite z lepilnim trakom oziroma z dvokomponentno PU (poliuretan) lepilno maso ali klini, odvisno od vrste podlage.

Če polagate travo na mehko podlago, kot je zemlja, uporabite kline za dodatno stabilnost. Na trdih podlagah, kot so beton ali asfalt, je lepilni trak običajno dovolj.

Po pritrjevanju je priporočljivo travo obtežiti s peskom, za boljše prilagajanje na podlago. Ta korak je še posebej pomemben na vetrovnih območjih, kjer lahko veter povzroči premikanje trave.

Kako pravilno spojiti več ploskev umetne trave

Za spojitev ploskev uporabite lepilni trak oziroma dvokomponentno PU (poliuretan) lepilno maso, ki je posebej zasnovan za umetno travo in je običajno širok okoli 12 cm ter zagotavlja močan in trajen spoj. Alternativno lahko uporabite tudi kline, še posebej, če polagate travo na mehko podlago.

Ključ do uspešnega spoja je v natančnem merjenju in rezanju. Uporabite merilni trak in nož za natančno odrezovanje trave. Po spoju je priporočljivo dodati nekaj peska za zagotavljanje dodatne stabilnosti. S pravilnim spojem boste zagotovili, da bo vaša umetna trava izgledala kot ena sama ploskev, kar bo izboljšalo estetski videz in funkcionalnost.

 

Katero vrsto umetne trave izbrati?

Na trgu je veliko različnih vrst, od tistih z visokimi vlakni, ki posnemajo naravno travo, do tistih z nižjimi vlakni, ki so bolj primerne za športne površine.

Pri izbiri upoštevajte namen uporabe. Če iščete umetno travo za okrasni vrt, izberite vrsto z visokimi in mehkimi vlakni.

Za športne površine ali igrišča izberite umetno travo s tršimi in nižjimi vlakni, ki so bolj odporna na obrabo.

Pomembno je tudi, da preverite, ali je trava UV-odporna, saj si ne želite, da bi v prihodnosti zbledela pod vplivom sončnih žarkov.

Ne pozabite tudi na garancijo in certifikate, ki potrjujejo kakovost izdelka.

V Kemoplastovih salonih lahko najdete umetno travo ORYZON, ki praktično ne potrebuje nobene nege in je enostavna za polaganje in vzdrževanje.

 

POGOSTE NAPAKE PRI POLAGANJU

Polaganje umetne trave ni zapleten postopek vendar se lahko pojavijo določene težave, če ne upoštevate osnovnih pravil. Ena od najpogostejših napak je nepravilna priprava terena.

Ne izpustite koraka utrjevanja podlage ali uporabe geotekstila, saj to lahko vodi v neenakomerno površino in rast plevela. Druga pogosta napaka je nepravilno pritrjevanje trave.

Uporabite kakovostne materiale in sledite navodilom za pritrjevanje, da se izognete težavam, kot so premikanje trave ali odstopanje spojev.

Tudi nepravilno rezanje trave lahko povzroči težave. Uporabite oster nož in merilni trak za natančno odrezovanje.

Če imate dodatna vprašanja ali dvome, je vedno dobro poiskati strokovno pomoč ali nasvete. (svetovalci v Kemoplastu so vam vedno na voljo za vaša vprašanja).


NEGA IN VZDRŽEVANJE UMETNE TRAVE

Umetna trava morda ne potrebuje košnje ali zalivanja, vendar to ne pomeni, da je popolnoma brez vzdrževanja. Redno čiščenje je ključno za ohranjanje svežega in naravnega videza.

Pri vzdrževanju umetne trave uporabite mehko krtačo za odstranjevanje listja, vejic in drugih odpadkov. Za odstranjevanje trdovratnih madežev, kot so olje ali barva, uporabite blago čistilno sredstvo in vodo.

Če imate hišne ljubljenčke ne skrbite, saj umetna trava ni občutljiva na urin ali iztrebke. Preprosto odstranite trdne odpadke in območje sperite z vodo.

Poleg rednega čiščenja je priporočljivo vsake toliko časa travo obtežiti s peskom. To bo pomagalo ohraniti obliko in zagotovilo dodatno stabilnost.

 

ZAKAJ IZBRATI UMETNO TRAVO?

Izbira umetne trave ni le modna muha; gre za strateško odločitev, ki lahko izboljša kakovost vašega življenja. Umetna trava je estetsko privlačna in zagotavlja enakomerno zelenico skozi vse leto. Za razliko od naravne trave, umetna trava ne potrebuje rednega zalivanja in je odporna na škodljivce ter bolezni, kar pomeni manj uporabe pesticidov in herbicidov.

Vzdrževanje je minimalno; občasno čiščenje je vse kar potrebujete za ohranjanje svežega videza. Z umetno travo ne prihranite le čas ampak tudi denar, ki bi ga sicer porabili za vzdrževanje naravne trave.

S pravilnim pristopom in malo načrtovanja lahko polaganje umetne trave spremenite v uspešen in zadovoljujoč projekt.