Pluta

Pluta je naravni material, ki se pridobiva iz skorje hrasta plutovca in je že stoletja znana kot material z odličnimi lastnostmi, ki se odražajo v trpežnosti, elastičnosti, vodoodpornosti, antistatičnosti, antialergičnosti, absorbciji zvoka ter higieničnosti. Največ plute se proizvaja v mediteranskem območju, še zlasti na Portugalskem. Spada med toplejše in mehkejše talne obloge, kar je še kako koristno zdravju zaradi ugodnega učinka na sklepe, v primeru, ko gre za veliko frekvenco korakov v prostoru. Še posebej je pluta primerna za alergike, saj se prah nanjo ne veže direktno.

 

Možne variante plutovinaste talne obloge:

  • Surova pluta, ki jo je potrebno lakirati
  • Plastificirana pluta z zgornjim zaščitnim pvc slojem
  • Pluta v paneli s klik sistemom za suhomontažno vgradnjo, kjer je zgornji sloj lahko zaščiten s pvc slojem ali z lakom na vodni osnovi

 

Vgradnja talne obloge iz plute:

Kot pri katerikoli talni oblogi je tudi pri vgradnji plute potrebno, da so tlaki predhodno dobro izravnani. To lahko izvršimo z eno od samorazlivnih izravnalnih  mas Thomsit, ki so v programu podjetja Kemoplast. Tla morajo biti še posebej dobro izravnana, če pluto lepimo stik na stik, pri čemer moramo biti pozorni, da jo vedno odmaknemo od stene za 0,5cm, saj se pluta prav tako lahko razteza, pravimo da "diha". Pri suhomontažni vgradnji na klik sistem lepila ne potrebujemo, na tla podložimo le podložno peno, ki poskrbi za absorbcijo zvoka in dodatno ublaži malenkostne višinske razlike na tlakih. Zaključne letve vedno vijačimo ali prilepimo na steno!

 

PLUTA – GOTOVI PARKET – NAZAJ K NARAVI