Uporabni nasveti

Parket Weitzer odslej tudi za kopalnico


 

Zaključna gradbena dela pogosto potekajo pod časovnim pritiskom, saj je datum predaje objekta naročniku vnaprej določen. Če se ob tem hkrati opravljajo še različna obrtniška dela, to samo otežuje strokovno izvedbo – kar vsekakor velja za parketarska dela. Vgradnja parketa po klasičnem postopku s trikratnim brušenjem in trikratnim lakiranjem zahteva svoj čas in še skoraj idealne mikroklimatske razmere (primerna temperatura, ustrezna zračna vlaga, okolje brez prahu ...). Če omenjeni pogoji niso izpolnjeni, to običajno vodi v reklamacijo.

Industrijska proizvodnja je z razvojem površinsko končno obdelanega parketa rešila težave s kratkimi roki in hkrati zagotovila vrhunsko kakovost površinske obdelave. Številne prednosti gotovega parketa se sicer izražajo v nekoliko višji nabavni ceni. Ustrezno vrednotenje prednosti, predvsem krajšega roka izvedbe, pa vse bolj nagiba odločitve investitorjev v prid gotovega parketa.

Eden najpogosteje uporabljenih parketov s klasičnim polaganjem v splošni večstanovanjski gradnji je še vedno lamelni oziroma mozaični parket. Njegova široka uporabnost izhaja iz najnižje cene med parketi, ta pa temelji na debelini parketa 8 mm. Weitzer Parkett iz Avstrije, vodilni proizvajalec gotovega parketa, ki ga zastopa naše podjetje, se je odzval na ta izziv s kolekcijo gotovega parketa z imenom Strip mer 360 x 108 milimetrov, v dvoslojni izvedbi skupne debeline 9 milimetrov. Oba sloja sta iz trdega masivnega lesa. Parket se vgradi z lepljenjem na podlago z ustreznimi smolnatimi ali dvokomponentnimi poliuretanskimi lepili. Podnice na pero in utor se obdelajo po lakiranju, zato proizvajalec jamči natančno prilagajanje pri vgradnji. Parket

Strip lahko z brušenjem obnovimo do trikrat, saj je zgornji, obrabni sloj 4,5-milimeterski.

Najpogosteje izražen ugovor pri prevzemu gotovega parketa je povezan s sortiranjem. Pri odločitvi o sortnem razredu se naročnik navadno sklicuje na predstavljene slike ali manjšo vzorčno površino. Razvrščanje v razrede poteka na proizvodni liniji na podlagi vizualnega pregleda. Zato standard dovoljuje, da je v določenem sortnem razredu do največ 3 odstotke površine parketa iz prvega nižjega sortnega razreda. Ponekod v prodaji že najdemo potrebno informacijo za naročnika, da je les naravni material in da lahko dobavljena količina zaradi tega odstopa po barvnem odtenku ali strukturi lesa v primerjavi z referenčnim vzorcem. Ta informacija in dodatek o dovoljenih odstopanjih pri sortnem razvrščanju bi morala postati stalna praksa pri prodaji gotovega parketa. Prodajalec namreč mora seznaniti kupca z vsemi bistevnimi elementi pravnega posla.

Proizvodni program podjetja Weitzer Parkett obsega masivni, dvo in troslojni gotovi parket, športne pode, kompleksne rešitve lesenih stopnišč, zaključne letvice in odslej še novost - parket Wave, namenjen uporabi v mokrih prostorih, kot so kopalnice. Reliefna površina parketa zagotavlja nedrsnost tudi takrat, ko so tla mokra, posebna končna obdelava površine ProVital pa prepreči vdor vlage v strukturo lesa in s tem njegovo nabrekanje. Premaz na osnovi naravnih rastlinskih snovi z velikim deležem trdih delcev prav tako onemogoča vdor vlage v spoje med lamelami parketa. Nanesemo ga takoj po vgradnji in tako lahko tudi v kopalnici pod bosimi nogami čutimo naravni material.

KEMOPLAST d.o.o.

Vodja objektnega programa

Viljem ZABUKOVŠEK, univ.dipl.inž.grad.

Uporabni nasveti

POLAGANJE KLIK VINILNE TALNE OBLOGE
Parket ali Laminat
Preproge Lano
Preproge Mc Three
Preproge Reinkemeier
Talne obloge - splošno
Gorljivost talnih oblog
Laminat
Parket in gotovi parket Weitzer prijazen do uporabnika in okolja
Parket Weitzer odslej tudi za kopalnico
Laminat za mokre prostore
Pluta
Heterogene vinilne talne obloge
Preproge
Označevanje takstilnih talnih oblog z oznako Teppich Siegel
Oznake tehničnih karakteristik talnih oblog

Parket

Laminati

Tekstilne talne obloge

Preproge

Guma in linolej

Vinilne talne obloge

Pluta in druge talne obloge

Kemoplast - zastopamo svetovno znane proizvajalce talnih oblog
Produkcija: Sloway spletne rešitve Naše spletno mesto uporablja piškotke!